[ΗΠΑ] Σων Σουέιν: Σχετικά με τους πυροβολισμούς στο Ντάλλας

Τα λόγια του αιχμάλωτου συντρόφου μεταδόθηκαν στην αναρχική εκπομπή The Final Straw τον Ιούλη του 2016. Η ηχογράφηση είναι διαθέσιμη στο SeanSwain.org.

Τη στιγμή που κάνω αυτή την ηχογράφηση, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής: Σε άσχετες μεταξύ τους περιστάσεις και κατά την πάγια συνήθειά τους, μπάτσοι στη Μινεσότα και στη Λουϊζιάνα πυροβόλησαν θανάσιμα δυο μαύρους άνδρες για κανέναν λόγο, πέραν του γεγονότος ότι αυτό κάνουν οι μπάτσοι. Μετά [στις 7 Ιούλη 2016] τουλάχιστον πέντε μπάτσοι σκοτώθηκαν κι αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στο Ντάλλας, σ’ ένα πιστολίδι εκδίκησης καταπώς φαίνεται. Μισό λεπτό όμως, έχει κι άλλο. Έπεσε πιστολίδι με την αστυνομία στην Τζώρτζια και στο Τεννεσί. Συναρπαστικές στιγμές.

Κοιτάξτε, νομίζω πως είναι καιρός να επανεξετάσουμε το τι κάνουμε με τα πυρά της αστυνομίας. Την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το ζήτημα, έκλεισα την ηχογράφηση λέγοντας: «Τα όπλα δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Οι μπάτσοι τούς σκοτώνουν. Σώστε ζωές. Σκοτώστε μπάτσους». Κι απλά για να ’μαι ξεκάθαρος, δεν ήξερα ότι θα το κάνατε στ’ αλήθεια. Αν ήξερα ότι ήταν τόσο εύκολο, θα έδινα σε μανιακούς κανίβαλους σαν του λόγου σας ολόκληρα κατεβατά με τύπους που ’ναι για σκότωμα. Χωρίς πλάκα, ο στρεβλωτισμένος κόσμος είναι γεμάτος από δαύτους. Μα ξεφεύγω απ’ το θέμα.

Πρέπει να πω ότι ελπίζω αυτό που λέω να μην ακούγεται αναίσθητο. Και πρέπει να το πω γιατί η ομάδα δικηγόρων στη Νέα Υόρκη είπε πως βελτιώνει τις πιθανότητες να μην έχουμε ντράβαλα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αν ρίξω μια τέτοια ανειλικρινή αποποίηση ευθυνών. Το ’κανα λοιπόν. Πάμε τώρα στο διασκεδαστικό μέρος της υπόθεσης.

Υπάρχει μπόλικο πράμα να ξεδιαλύνουμε εδώ πέρα. Πρώτον, ως προς τους πυροβολισμούς της αστυνομίας στη Λουϊζιάνα και στη Μινεσότα. Αν κατάλαβα καλά, ένα θύμα ήταν άοπλο και τ’ άλλο δεν ήταν. Επίσης πήρε τ’ αυτί μου πως προκύπτει ότι το ένοπλο θύμα ήταν πρώην κατάδικος ή κάτι τέτοιο. Οπότε κυκλοφορεί μια ανάλυση που κάνει διάκριση ανάμεσα στ’ αθώο θύμα και στ’ άλλο που δεν είναι. Έχω πρόβλημα μ’ αυτό. Όλοι οι μπάτσοι δουλεύουν για τον καταπιεστή. Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι. Όλα τα θύματά τους είναι αθώα. Τελεία και παύλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια διάκριση – ποιον θα υπερασπιστούμε έναντι του καταπιεστή και ποιον δεν θα υπερασπιστούμε.

Δεύτερον, για τη θανάτωση μπάτσων. Παρά τα όσα έχω πει για ψυχαγωγικούς σκοπούς, οφείλω να επισημάνω ότι το να σκοτώσεις πέντε μπάτσους δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Το να σκοτώσεις όλους τους μπάτσους είναι η λύση στο πρόβλημα.

Δεν νομίζω πως το περίμενε κανείς. Οι μπάτσοι στο Ντάλλας σίγουρα δεν ήξεραν από πού τους ήρθε. Ξέρετε ποιο ήτανε το τελευταίο πράγμα που πέρασε απ’ το μυαλό τους; Βλήματα. Στο μέγεθος του αντίχειρά σας.

Τρίτον, για τους περαιτέρω πυροβολισμούς στο Τεννεσί και στην Τζώρτζια, ακόμη δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αν επρόκειτο για περιπτώσεις όπου μπάτσοι σκοτώνουν μαύρους ή περιπτώσεις όπου μαύροι σκοτώνουν μπάτσους. Ε, ας ελπίσουμε να ισχύει το δεύτερο.

Καλά όλα αυτά, να ’στε σίγουροι όμως ότι δεν θα υπάρξει αντιμπατσική βία εδώ πέρα, στην πολιτεία του Οχάιο. Λυπηρό, αλλά υπάρχει μακρύ ιστορικό μπάτσων δολοφόνων που την έχουν σκαπουλάρει. Υπήρχε το περιστατικό όπου μπάτσοι πυροβόλησαν άοπλα άτομα που ’χανε σκούρο δέρμα 124 φορές μέσα στ’ αμάξι τους. Μετά φάγανε τον μικρό Ταμίρ Ράις στο Κλήβελαντ και μετά άλλο ένα αγόρι στο Σινσινάτι, που πυροβολήθηκε από μπάτσους επειδή έπαιζε μ’ ένα παιχνίδι που πουλιόταν στο κατάστημα όπου ανοίξανε πυρ εναντίον του. Δεν έπαιξε σχεδόν καμιά διαμαρτυρία ακόμη κι όταν οι εισαγγελείς αρνήθηκαν ν’ ασκήσουν δίωξη σε δολοφόνους παιδιών που τυχαίνει να ’ναι μέλη της ομάδας τους στο μπόουλινγκ. Για την ακρίβεια, στο Οχάιο δεν πήραν ανάποδες μέχρι που μπάτσοι στο Σινσινάτι σκότωσαν έναν πεδινό γορίλλα στον ζωολογικό του Σινσινάτι. Μετά τον θάνατο του Χαράμπε, λευκοί τύποι βγήκαν απ’ τις τρύπες τους για να διαμαρτυρηθούν και να στήσουν αγρυπνίες υπό το φως των κεριών και να μαζέψουν υπογραφές. Οπότε, έχοντας όλα αυτά κατά νου, δεν πρόκειται να δείτε κανέναν στο Οχάιο να εξαγριώνεται εναντίον μπάτσων. Για να κερδίσει κάποιος μαύρος τη συμπάθεια λευκών στο Οχάιο, θα πρέπει να πυροβοληθεί φορώντας ένα μεγάλο τριχωτό κοστούμι γορίλλα αφού πρώτα έχει πιάσει απ’ το πόδι κι έχει σύρει δεξιά αριστερά ένα απ’ τα χαζόπαιδά τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οπουδήποτε αλλού υπάρχει κόσμος που ’χει σιχαθεί πια μ’ αυτή την κατάσταση.

Σήμερα είδα τη μεγαλύτερη παλαβομάρα – ένας γερουσιαστής μιλώντας εκ μέρους της Μαύρης Επιτροπής της Γερουσίας (Congressional Black Caucus), ως απάντηση στη θανάτωση μπάτσων, βγήκε να ζητήσει την απαγόρευση πρόσβασης σε τυφέκια εφόδου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ακόμα δεν μπορώ, δηλαδή. Προσέξτε, η επιτροπή μαύρων του Κογκρέσου δεν θέλει να πάρει τα τυφέκια εφόδου από τους μπάτσους, αλλά θέλει ν’ αφοπλίσει τον κόσμο που τρώει σφαίρες απ’ τους μπάτσους. Τουλάχιστον αυτήν τη φορά, δεν θα ’πρεπε μαύροι δημοκράτες να στηρίζουν μια νομοθεσία για την εξάπλωση της διάθεσης τουφεκιών; Αντί να δίνει συνέντευξη Τύπου, αυτός ο γερουσιαστής θα ’πρεπε να βγει στο κέντρο της Βαλτιμόρης μ’ ένα φορτηγό φορτωμένο ημιαυτόματα AR-15 με καργαρισμένους γεμιστήρες και να τα μοιράζει. Τα δικά του τα παιδιά κι εγγόνια είναι που χρησιμοποιούν για εξάσκηση στη σκοποβολή όσοι καταπιέζουν και σκλαβώνουν. Απίστευτο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα βγήκε στην τηλεόραση να μας πει πως η επιβεβαίωση πως οι μαύρες ζωές μετράνε δεν σημαίνει ότι οι μπλε ζωές δεν μετράνε. Εμ, κι όμως, Μπαράκ, αυτό πάει να πει. Αυτή η δήλωση είναι σαν να δίνεις ομιλία για το Ολοκαύτωμα και να λες ότι η επιβεβαίωση πως οι εβραϊκές ζωές μετράνε δεν σημαίνει ότι οι ζωές των ναζί εγκληματιών πολέμου δεν μετράνε. Γελοιότητα. Δεν θα βλέπατε τέτοιες ανοησίες αν είχαμε μαύρο πρόεδρο. Οπ. Για μισό λεπτό…

Δεν ξέρω πού θα καταλήξει όλο αυτό, και δεν μπορώ να αισθανθώ μη ρεαλιστική αισιοδοξία πως οι μπάτσοι δεν θα εξακολουθήσουν να πυροβολούν εναντίον μαύρων. Αλλά ξέρω ότι πέντε απ’ αυτούς δεν θα το ξανακάνουν.

Είμαι ο αναρχικός κρατούμενος Σων Σουέιν μέσα απ’ το σωφρονιστικό κατάστημα Γουόρρεν στο Λέμπανον του Οχάιο. Αν ακούτε, εσείς είστε η αντίσταση.

*

Διεύθυνση αλληλογραφίας:
Sean Swain #243-205
Warren CI, P.O. Box 120, 5787 State Route 63
Lebanon, Ohio 45036 – USA / ΗΠΑ