Αθήνα: Πανό και κείμενο από την κατάληψη Ζαΐμη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΜΙΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Η κατάληψη Τερμίτα, απ’ το 2011 εως σήμερα αποτελεί έναν χώρο πολιτικής ζύμωσης αλλά και στέγασης στην πόλη του Βόλου που προτάσσει τις αξίες της έμπρακτης αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας και της αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το κατειλημμένο στέκι της αυτοοργανωμένης αθλητικής ομάδας Liberta.

Φτάνοντας λοιπόν στο 2016, ο πρύτανης Πετράκος και το γραφείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γνωστοποιούν την απόφασή τους για ανέγερση δύο κτιρίων που βρίσκονται στο κατειλημμένο έδαφος της Τερμίτα και αιτούνται δάνειο 50εκ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόσχημα και νομιμοποίηση, στα μάτια της κοινής γνώμης, προφανώς αποτελεί η κάλυψη των φοιτητικών αναγκών. Υπονοώντας έτσι ότι, οι δήθεν ανάγκες των φοιτητών περνάνε πάνω από την καταστροφή αυτοοργανωμένων – αγωνιστικών εγχειρημάτων και δομών στο πολύ ιδιαίτερο έδαφος τους. Εγχειρήματα και δομές, με πολύ συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, ουσία και ύπαρξη. Φοιτητικές ανάγκες που με τέτοιους όρους εμείς μπορούμε να δούμε μόνο στα αυριανά αφεντικά και τα τσιράκια τους. Στην αναγγελία τους, δεν αναφέρουν πουθενά την ύπαρξη της Τερμίτα. Αποκρύπτοντας έτσι τεχνηέντως τα εδάφη του κοινωνικού-πολιτικού πόλεμου, που μαίνονται καθημερινά, από την πλευρά των εξεγερμένων αγωνιστών/στριών σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας, τις σχέσεις ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Οι ακαδημαϊκοί ηγετίσκοι και το σύμπλεγμα της εργολαβίας δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των κινήσεών τους και ποντάρουν στην α-ορατότητα, χρησιμοποιώντας παράλληλα  ξεπεσμένες αριστερίζουσες πρακτικές ωφελιμισμού.

Η πιο πάνω πρακτική δεν αποτελεί καμιά παρθενογένεση. Χρησιμοποιήθηκε από την δεξιά σε περιπτώσεις όπως της Βίλλα Αμαλίας, όπου έγινε σχολείο. Με την αριστερά έχει γίνει συνήθης τακτική με την μόνη διαφορά ότι, η δεξιά διακυβέρνηση μας κήρυττε πόλεμο, ενώ η αριστερή διαχείριση κηρύττει φιλανθρωπία, κουλτούρα και πρόνοια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αναγγελία της ΕΣΗΕΑ να γίνει ο Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών Ζαΐμη 11 χώρος στέγασης προσφύγων και μεταναστών και η αναγγελία της περιφέριας Αθηνών να γίνουν τα Κατειλημμένα Προσφυγικά προσφυγικό μουσείο, επέκταση του νοσοκομείου άγιος Σάββας, χώροι εργασίας, υπαίθριος χώρος πρασίνου και άλλες αριστερές αερολογίες. Άλλοθι που εκπληρώνουν τα κρυφά όνειρα ακαδημαϊκών, αρχιτεκτόνων, ιστορικών και αρχαιολόγων, οι οποίοι δίνουν περισσότερη αξία σε τοίχους και ντουβάρια, στην νεκρή ιστορία, παρά στην ίδια την τρέχουσα αγωνιστική ζωή.

Εδώ και μήνες  οι αγώνες αλληλέγγυων και καταληψιών στα Προσφυγικά έχουν δείξει τον δρόμο. Στις 31/10 υπήρξε αποκορύφωση της σύγκρουσης και αποτελεσματική διάλυση της κρατικής πολιορκίας. Ήρθε η ώρα κάθε κατάληψη και στέκι να αντισταθεί και να υπερβεί τις μεθοδεύσεις του κράτους και του παρακράτους πέρα από τα όρια που μας θέτουν.

Δεν θα αφήσουμε αμαχητί καμία κατάληψη, κανένα στέκι, κανένα κεκτημένο έδαφος του αγώνα. Ας γίνουμε ευφάνταστα ακατανόητοι και δημιουργικά αιφνιδιαστικοί. Με πολιτική και στρατηγική συνείδηση. Υπάρχει πλούσια εμπειρία σα παρακαταθήκη. Μας το έχει δείξει η ιστορία ποικιλοτρόπως, πως δε μπορούν να καταστείλουν αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Είμαστε στο εδώ και στο τώρα, στεκόμαστε μαχητικά και αλληλέγγυα, περιφρουρούμε και υπερασπιζόμαστε πολύμορφα μέχρι τέλους τις καταλήψεις, τα στέκια, τις κοινότητες του αγώνα. Κάθε φορά που απελευθερώνουμε ένα έδαφος
προχωράμε σε αντεπίθεση. Αυτό ας το θυμούνται καλά οι πρυτάνεις, οι μπάτσοι και οι πάσης φύσεως κρατικοί και παρακρατικοί λακέδες.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΤΕ.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ.

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ
ΖΑΙΜΗ 11