Ελλάδα: Περί Black Friday το ανάγνωσμα

Λάβαμε στις 12/12/2016:

Ως Μαύρη Παρασκεύη χαρακτηρίζεται στην αμερικανική εμπορική παράδοση η Παρασκευή που έπεται της ημέρας των Ευχαριστιών. Θεωρείται η πρώτη εκ των ημερών της χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής φιέστας. Τα εμπορικά καταστήματα τη μέρα αυτή κατεβάζουν απαράμιλλα τις τιμές των εμπορευμάτων και χτυπάν “μαύρο” σε εισπράξεις,αφού παμπληθής καταναλωτική μάζα συρρέει στα καταστήματα για να δοθεί ακόρεστα σε κάθε παρθενογεννημένη της επιθυμία εκμεταλλευόμενη τις γενναίες εκπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.Αυτές εδώ οι γραμμές όμως δε θα ‘χαν γραφτεί ποτέ χωρίς τη γενεσιουργό αφορμή τους:την εισήγηση του καταναλωτικού εθίμου στην ελληνική αγορά. Παρασκευή,λοιπόν,25 του Νοέμβρη του 2016 Κ.Ε. το εμπορικό έθιμο εισηγήθει στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Αυτές εδώ οι αράδες δεν είναι ένα ρέκβιεμ για τα χαμένα εργασιακά δικαιώματα,τους κομμένους ή εξαφανισμένους μισθούς ή την εργασιακή επισφάλεια. Δεν είναι στις προθέσεις τους να εμπλακούν σε καμία οικονομίστικη ανάλυση ή νεοβαπτισμένα μαρξιστικά φληναφήματα ούτε και θα αναφερθεί σε όρους όπως ανεργία ή οικονομική κρίση.

Αφού όμως αναφερθήκαμε στο τί δεν είναι, εύλογο καθίσταται το ερώτημα: και τί είναι; Είναι ένα παρατηρητήριο της ανθρώπινης κατάστασης εν έτει 2016, ιδωμένης εν συναρτήσει του κυρίαρχου ανθρωποτυπικού μοντέλου της θεαματικής κοινωνίας,του homo consumens.

Η ημέρα της Μαύρης Παρασκευής είναι στιγμή της μανιωδέστατης έκφρασης του homo consumens. Φωνασκίες, αψιμαχίες, βρωμόξυλο και ποδοπάτημα· χαιρόμαστε όσο τίποτε να βλέπουμε την αυθεντική εκδήλωση αυτού του ιδεατού- αλλά απολύτως απτού και μη δεοντολογικού- μαζανθρώπου.”Η παραγωγή υπερβολικού αριθμού χρήσιμων πραγμάτων καταλήγει στη δημιουργία υπερβολικού αριθμού άχρηστων ανθρώπων”, έλεγε ο θείος Κάρολος και δε θα διαφωνήσουμε καθόλου, εσκεμμένα παρανοώντας τα συμπεράσματά του. Ο ανθρωπότυπος του homo consumens απομυζά τις τεχνολογικές εμπορικές κυκλοφορίες στάλα-στάλα κολλημένος στο βυζί της καπιταλιστική αγοράς. Κατασπαράσσει ό,τι η θεαματική κοινωνία έχει να του προσφέρει· χρήσιμα αντικείμενα, άχρηστα αντικείμενα, φαγητό, σεξ, τεχνολογικά επιτεύγματα, κινηματογράφο, τηλεοπτικές σειρές, ιδεολογία ακόμη και ευνουχισμένη επαναστατικότητα.

Στις ζώνες τις παγκόσμιας αγοράς που η θεαματική βιτρίνα του βιοτικού επιπέδου έχει προ πολλού θρυμματιστεί, ο κύκλος και πάλι δε σπάει.

Ανία-Κατανάλωση-Άγνοια-Αποχαύνωση

Ο απτός-ιδεατός μαζάνθρωπος,ο homo cosnumens παραμένει αεικίνητος μέσα στον κύκλο, στην μακάρια σκλαβιά της άγνοιάς του. Σε κάθε ευκαιρία εξαργυρώνει τη μιζέρια του με τη νέα κυκλοφορία του τάδε ή του δείνα τεχνολογικού παρασκευάσματος. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση εν έτει 2016 Κ.Ε. και γίνεται βιωμένη στην αντανάκλαση μιας οθόνης, ιδανικά ηδονικά φρεσκοαγορασμένης. Το μεσολαβημένο βίωμα της θεαματικής κοινωνίας των τεθνεώτων είναι αντανακλάσιμο. Η εξατομίκευση της αθλιότητας, η ανεπάρκεια, το υπαρξιακό άγχος βιώνονται στην εκτυφλωτική οθόνη των παρασκευασμάτων της προόδου και του θεάματος.

Ανία-Κατανάλωση-Άγνοια-Αποχαύνωση

Για όσους λοιπόν αναζητούν δυστοπίες και αριθμημένους ανθρώπους σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας, οργουελιανές ή χαξλεϊανές μυθιστορίες ή το ανεξερεύνητο έδαφος που μας επιφυλάσσει το μέλλον τους το κάνουμε ξεκάθαρο για να μην έχουν καμία αυταπάτη: Η δυστοπία είναι εδώ, η δυστοπία είναι τώρα.

Για όσους θα διακηρύξουν με περίσσιο επαναστατικό ζήλο από την άλλη ότι τάχα δεν έχουμε μια ουτοπία να αντιπροτάξουμε, να το ξεκαθαρίσουμε και σε αυτούς: έχουν απόλυτο δίκιο. Όσοι αναζητούν την ουτοπία μέσω των επαναστατικών τους προδιαγεγραμμένων είναι καταδικασμένοι να χάσουν το δρόμο χαζεύοντας το χάρτη.

Τυχαίνει οι δικοί μας όμως στόχοι να συμφωνούν με αυτούς της Μαύρης Παρασκευής. Όπως και οι εμπνευστές της εισαγωγής του εθίμου στην εγχώρια αγορά επιθυμούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία. Μόνο που η δική μας θέρμη αφήνει πίσω της αποκαΐδια. Επιθυμούμε να δώσουμε πνοή στην αγορά. Μόνο που φροντίζουμε να ‘ναι η τελευταία της.

B.Contemplativa

Αναρχική σύμπραξη – Consumimur Igni
Mail επικοινωνίας: consumimurigni@espiv.net

ΥΓ.1. Ας θεσμισθεί επιτέλους καθεστώς εξαίρεσης νόμου που θα επιτρέπει την ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια του Black Friday. Η ζωή σε αυτή την κοινωνία παλεύεται μόνο με το γέλιο που μας χαρίζει απλόχερα.

ΥΓ.2.  Σπάσε τον κύκλο.