Δημόσια καταγγελία εισβολής σε κοινοτική γη των ζαπατίστας

«Αδελφοί και αδελφές μας,
Καταγγέλλουμε δημόσια τα γεγονότα που έγιναν στην κοινότητα Chol de Tumbala του αυτόνομου δήμου El Trabajo, που βρίσκεται στο δήμο του Palenque στην Chiapas.

1. Μια ομάδα ανθρώπων: Gregorio Alvaro Cruz, Miguel Alvaro Montejo, Miguel Sánchez Jiménez, Alvaro Rafael Montejo, Miguel Montejo Arcos, Francisco Torres Montejo, Miguel Méndez Montejo, Santiago Lopez και Miguel Solis Arcos Velasco, που διέμεναν στο  χωριό των ζαπατίστας Chol de Tumbala, είναι πολύ προβληματικοί. Ποτέ δεν κατανόησαν την έννοια του σεβασμού για τις αρχές και την κοινότητα. Οργανώθηκαν για να εκδιώξουν από τις οικίες τους τους συντρόφους στις βάσεις στήριξης του EZLN και πήραν μαζί τους για μεγαλύτερη δύναμη άλλα 5 μέλη της οικογένειάς τους.
2. Δύο από αυτούς τους εννιά, οι Gregorio Alvaro Cruz και Alvaro Miguel Montejo, επικοινώνησαν με τον Landero Mario Cardenas, επικεφαλής της οργάνωσης XINICH. Αυτοί οι δύο ηγέτες έβαλαν 79 άτομα από τους δικούς τους να εισβάλουν στην κοινότητα των ζαπατίστας Chol de Tumbala. Συνολικά, εισέβαλαν 93 άτομα. Αυτό το περιστατικό συνέβη στις 20 Μαΐου 2010, στις 9 η ώρα το πρωί. Έφτασαν απροσδόκητα στην κοινότητα με επικεφαλής τους Μario Landeros, Miguel Alvaro και Alvaro Gregorio Montejo.
3. Στις 21 και 22 Μαΐου χωρίς να σεβαστούν τις βάσεις υποστήριξής μας, έκαναν μετρήσεις στη γη και στην οικιστική ζώνη της κοινότητας με τη βοήθεια ενός τοπογράφου.
4. Στις 2 Ιουνίου προκάλεσαν πυρκαγιά και έκαψαν 100 εκτάρια γης. Οι επικεφαλής της εισβολής μπήκαν στο Palenque για να βάλουν με αυτόν τον τρόπο πόδι στην κοινότητα. Τώρα κατηγορούν τους συντρόφους μας για τη φωτιά, την κοπή δέντρων και το θάνατο μιας γυναίκας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλουν να κατασκευάσουν εγκλήματα, για να δικαιολογήσουν την εκδίωξη ή την καταστολή ενάντια στους συντρόφους μας της βάσης στήριξης.
5. Στις 3 Ιουνίου εισέβαλαν στη φυτεία ενός συντρόφου καταστρέφοντας 18 σειρές καλλιέργειας τσίλι, συνολικού μήκους 90 μέτρων.
6. Στις 5 Ιουνίου ο Gregorio Alvaro Cruz και ο Alvaro Miguel Montejo μοίρασαν την καλλιέργεια του συντρόφου σε ανθρώπους τους, που είχαν φέρει απ’ έξω. Εισέβαλαν σε έναν ηλιακό συλλέκτη και σε κοτέτσι συντροφισσών, εμβαδού 20 τ.μ., περιφραγμένων με συρματόπλεγμα. Στις 9 Ιουνίου ο Gregorio Alvaro Cruz και οι άντρες του συνέτριψαν το φράχτη, παίρνοντας πάνω από 80 μέτρα συρματόπλεγμα, σανίδες και 40 δοκάρια. Το  πτηνοτροφείο το πήραν μαζί τους και έδωσαν τη γη σε μια γυναίκα που ονομάζεται Ana López Álvaro.
7. Την ίδια μέρα, 9 Ιουνίου, στις 3 το απόγευμα, πέντε από τους συντρόφους μας από τις βάσεις υποστήριξης βρίσκονταν  κοντά στο συνεταιρισμό τους, όταν έφτασε εκεί ομάδα οκτώ ατόμων, όλοι οπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια, με επικεφαλής τον Gregorio Alvaro Cruz. Με υπερβολική χρήση βίας, απείλησαν να σκοτώσουν τους συντρόφους και τους έδιωξαν από εκεί. Κάποιοι σύντροφοι κατάφεραν να κρυφτούν στο δάσος και άλλοι μέσα στα σπίτια τους, για να αποφύγουν να πέσουν θύματα του δράστη του τάγματος εφόδου. Κατά τη στιγμή της επίθεσης ο Gregorio τους απείλησε βίαια ότι ένας προς έναν θα εξαφανιστούν και θα εκδιωχθούν, την ίδια στιγμή που φωτογράφιζαν έναν άλλο σύντροφο. Άλλη απειλή που έχει κάνει το ίδιο άτομο είναι ότι θα βάλει τις δυνάμεις ασφαλείας να διώξουν από τα σπίτια τους τους συντρόφους μας.
8. Όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις και απειλές βλέπουμε καθαρά ότι προωθούνται και οργανώνονται από την κακή κυβέρνηση. Οι αυτουργοί των πράξεων αυτών κάνουν ό,τι γουστάρουν, επειδή αισθάνονται ότι προστατεύονται από την κυβέρνηση.
9. Οι πραγματικοί ηγέτες αυτής της ομάδας ανθρώπων που δημιουργούν αυτήν τη σύγκρουση είναι οι: Mario Landeros Cardenas, Alvaro Gregorio Alvaro Cruz και Miguel Montejo. Αυτοί οργανώνουν και χειραγωγούν τους άλλους ανθρώπους που έχουν αφεθεί να τους κοροϊδεύουν για να πάρουν τη γη που κατοικείται από τους συντρόφους των βάσεων στήριξής μας.

10. Πρέπει να καταστεί σαφές στην κοινή γνώμη ότι η Καλή Διακυβέρνηση επιθυμούσε να επιλύσει όλα αυτά τα θέματα με ένα σωστό και ειρηνικό τρόπο. Αναφέραμε ήδη τρεις φορές τα 9 άτομα που εμπλέκονται, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, και εισπράξαμε μόνο κοροϊδία. Γράψαμε στον Mario Landeros να βγάλει από εκεί τους ανθρώπους  που έφερε για να ενισχύσει τη βίαιη ομάδα κρούσης, αλλά ποτέ δεν μας έδωσε σημασία.
Όλα αυτά τα γεγονότα είναι η ίδια η στρατηγική της αντι-εξέγερσης της αστικής κυβέρνησης εναντίον του λαού που αγωνίζεται και αντιστέκεται στα νεοφιλελεύθερα σχέδια για την αποδυνάμωση της αντίστασής μας. Εξαγοράζουν ηγετίσκους –που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πλουσίων και των κυβερνήσεών τους– για να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν και να χειραγωγήσουν τους φτωχούς ανθρώπους, φτάνοντας να δημιουργήσουν συγκρούσεις μεταξύ των πιο καταπιεσμένων της κοινωνίας μας, όπως ακριβώς πράττουν οι Mario Landeros, Gregorio Alvaro Cruz και Alvaro Miguel Montejo.
Ενώπιον όλης αυτής της κατάστασης, θέλουμε να κάνουμε σαφές στον κόσμο ότι για οτιδήποτε συμβεί, οι πρώτοι που θα έχουν ευθύνη  είναι οι Mario Landeros, Gregorio Alvaro Cruz, Alvaro Miguel Montejo και τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης των: Felipe Calderón, Juan Sabines και Alfredo Cruz Guzmán.
Είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της γης, που για ιστορικούς λόγους μάς ανήκει, γιατί εκεί είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας. Την επανακτήσαμε το 1994, με αντίτιμο τη ζωή και το αίμα των συντρόφων μας, και θα την υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.

Συμβούλιο της Καλής Διακυβέρνησης Roberto Barrios

Diana Pérez Ramírez, Leticia Arcos Díaz

Eliseo Jiménez Arcos, David Gómez Gómez»