Όλη μας τη συμπαράσταση στους αγώνες του λαού του Παναμά!

Ανακοίνωση του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο της Χιλής (SINTEC)

Προ των θλιβερών και αιματηρών γεγονότων καταστολής που προκλήθηκαν από την κυβέρνηση του Παναμά υπό τον Ρικάρντο Μαρτινέλι ενάντια στο λαό του Παναμά, και συγκεκριμένα τους διωγμούς, τις δολοφονίες και τις φυλακίσεις των ηγετών του Εθνικού Μετώπου για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (FRENADESO) και του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων στον Κλάδο Κατασκευών Βιομηχανίας και σε παρόμοιους κλάδους (SUNTRACS), εκφράζουμε την πλήρη απέχθειά μας προς την κυβέρνηση του Παναμά και την αμέριστη στήριξή μας στους συναδέλφους μας.

Σ’ αυτό το κύμα καταστολής υπάρχουν 6 νεκροί, περισσότεροι από 150 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν οι όμηροι επιλεκτικών συλλήψεων, όπως ο σύντροφος Χάιμε Καμπαλιέρο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνδικάτου SUNTRACS, ο οποίος συνελήφθη στο Chiriquí, μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Παναμά και παραμένει έγκλειστος στο σωφρονιστικό κέντρο του προαστίου La Joya. Ταυτόχρονα, φυλακίστηκαν οι σύντροφοι της FER-29, ο επικεφαλής της νεολαίας και μέλος της ενημερωτικής ομάδας του FRENADESO Ρονάλντο Ορτίζ και ο Αλέξι Γκαριμπάλντι του SUNTRACS.

Οι επικεφαλής του SUNTRACS Γενάρο Λόπεζ και Σαούλ Μέντεζ βρίσκονται στην παρανομία μαζί με άλλους συντρόφους, λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε γι’ αυτούς. Γνωρίζουμε ότι έχουν πρόθεση να τους στείλουν στα σωφρονιστικά κέντρα La Joya και La Joyita, ώστε εκεί να δολοφονηθούν από κοινούς εγκληματίες υπό τις εντολές των μονάδων ασφάλειας του κράτους.

Εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει βγει ένταλμα σύλληψης για περίπου 20 ηγέτες. Εκτός από τους προαναφερθέντες, γίνεται λόγος για τους συντρόφους Andrés Rodríguez, Mario Almanza, Marco Andrade, Gabriel Castillo, Dalia Morales, Yaritza Espinoza, Juan Saldaña, Ariel Rodriguez, Gloria Castillo, Juan Carlos Salas, Carlos Obaldía, Marco Andrade, David Niño, Eustaquio Méndez, Marco Guzmán, Maribel Gordón, Cristian Díaz, Cle Osvaldo Gómez, Juan Ramón Herrera, Juan Jované, David Niño, μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά τα γεγονότα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι και ο λαός του Παναμά ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης του Ρικάρντο Μαρτινέλι, όπως η τροποποίηση του εργασιακού κώδικα, οι οποίες τείνουν να περιορίσουν το συνδικαλισμό και την απεργία, μέσω τριών διαταγμάτων και του νόμου 30, γνωστού ως «νόμου-σαλάμι», καθώς επίσης η αύξηση των καταναλωτικών φόρων σε ποσοστό περίπου 40%, η οποία έχει αυξήσει δραματικά το κόστος ζωής του λαού του Παναμά, αλλά και η ψήφιση του νόμου Carcelazo, που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των κοινωνικών διαμαρτυριών.

Σ’ αυτό το σκηνικό, είναι θεμελιώδης η ταξική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο λαό του Παναμά και στους κοινωνικούς αγωνιστές, έχοντας συνείδηση του ότι αυτές οι καταχρήσεις εξουσίας δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες. Γι’ αυτό, απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τη δίκη και τιμωρία των δημίων του λαού.

Για την ενότητα και οργάνωση των εργαζομένων! Ζήτω οι αγωνιζόμενοι!

Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο της Χιλής (SINTEC)

Πηγή: http://www.elecodelospasos.net