Εκκένωση από την αστυνομία του Κατειλημμένου Κοινωνικού Χώρου La Vieja Escuela στη Σαραγόσα

Τρείς μέρες προτού λάβει χώρα το HackMeeting στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο La Vieja Escuela (το Παλιό Σχολείο), το μοναδικό Κ.Κ.Κ στην πόλη της Σαραγόσα, πραγματοποιήθηκε η εκκένωσή του από την Εθνική Αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις 06:00 περίπου τα ξημερώματα της Δευτέρας, με το συνηθισμένο σκότος που πάντα πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εκκενώσεων από την αστυνομία, 40 περίπου άτομα από τα σώματα ασφαλείας εμφανίστηκαν μπροστά στο πρώην σχολείο Λεστονάκ στη συνοικία Tορέρο, για να τελειώσουν με το θέμα της κατάληψης που είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα στις 14 Σεπτέμβρη, λόγω απουσίας δικαστικού εντάλματος.

Η αστυνομία, καταστρέφοντας πόρτες και παράθυρα εισέβαλε στο εσωτερικό του Κοινωνικού Χώρου, εκδιώχνοντας 4 άτομα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν εξακριβώσεις υπό την απειλή επιβολής προστίμων. Στις 08:00 περίπου, μία ομάδα 50 περίπου ατόμων συγκεντρώθηκε στο εξωτερικό του Κοινωνικού Χώρου για να συμπαρασταθεί και να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εκκένωσή του. Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών. Η αστυνομία προχώρησε στην “επανακατάληψη” του χώρου, σφραγίζοντας όλες τις πιθανές εισόδους σε αυτόν. Ταυτόχρονα, στους γύρω δρόμους άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος, γείτονες του Κοινωνικού Χώρου, μέλη Οργανώσεων Γειτονιάς καθώς και σύντροφοι από διάφορες συλλογικότητες.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε την εκκένωση έχοντας δικαστική απόφαση, ύστερα από καταγγελία της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Εταιρεία Μαρία, υπερασπιζόμενη το “δικαίωμα” της πώλησης του ακινήτου, αποσιωπώντας και μη δίνοντας προφανώς σημασία στις κοινωνικές, μη κερδοσκοπικές, δραστηριότητες που έχουν λάβει χώρα στον Κοινωνικό Χώρο τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, μια γειτόνισσα υπέρμαχη της ύπαρξης του Κοινωνικό Χώρο, συνελήφθη υπό τις απειλές και εξυβρίσεις των αστυνομικών σωμάτων “ασφαλείας”.

Το εθνικό κάλεσμα HackMeeting θα πραγματοποιηθεί κανονικά, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Πορεία, 19:00 – Plaza de las Canteras (συνοικία Τορέρο)

Βίντεο από την πορεία που έγινε στη Σαραγόσα την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ενάντια στην εκκένωση

http://csolaviejaescuela.blogspot.com/