Σαν Φρανσίσκο: Aγώνας για το δημόσιο χώρο μέσω της τέχνης

Σαν Φρανσίσκο, 26 Οκτώβρη 2010. Μόλις μια βδομάδα πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου και μια ομάδα καλλιτεχνών «απελευθέρωσε» 6 γιγαντοαφίσες και 60 διαφημιστικά σταντ σε στάσεις λεωφορείων ενάντια στον προτεινόμενο μέτρο Proposition L που προβλέπει απαγόρευση καθίσματος στο πεζοδρόμιο!

Εμπνευστές του συγκεκριμένου μέτρου είναι ο δήμαρχος της πόλης Gavin Newsom, ο αρχηγός της αστυνομίας George Gascon και ο χρονικογράφος C.W. Nevius, επικουρούμενοι από μια ομάδα καταστηματαρχών της Ηaight street. Η ιδέα προφανώς αποσκοπεί στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στον διωγμό των άστεγων νέων που αράζουν στα πεζοδρόμια, στην γειτονιά που αποτελούσε το επίκεντρο της αντικουλτούρας της πόλης το 60. Το μέτρο ποινικοποιεί το κάθισμα και το ξάπλωμα στο πεζοδρόμιο από τις 7 πμ ως τις 11μμ, προβλέποντας πρόστιμο 500 δολαρίων και 30 ημερών φυλάκισης για τους παραβάτες! Η ομάδα των καλλιτεχνών με το όνομα  Sit/Lie Posse αντικατέστησε τις διαφημίσεις με χειροποίητα τυπώματα που μεταστρέφουν το ύφος του μάρκετινγκ στους χώρους γύρω από το δημαρχείο, τις περιοχές Cronicle, Haight-Ashbury και σε πολλές ακόμα γειτονιές. Οι 6 γιγαντοαφίσες απεικονίζουν μια τεράστια μπότα που κλωτσάει έξω από το κλειστό κάστρο του Σαν Φρανσίσκο οικογένειες, άστεγους και ηλικιωμένους.

Στα 60 σταντ στις στάσεις λεωφορείων φιγουράρουν 2 διαφορετικά σχέδια. Το ένα εμπνευσμένο από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζει το δήμαρχο και τον σύμμαχό του, αρχηγό της αστυνομίας (σαν χταπόδι) να αρπάζουν παιδιά από τα πεζοδρόμια. Το δεύτερο σημειώνει τον αγώνα των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα υπενθυμίζοντας πόσο επικίνδυνες είναι οι πολιτικές αποκλεισμού.

πηγή: www.indybay.org