Eνημέρωση από τις κινητοποιήσεις της 7/11 στη Βαρκελώνη ενάντια στον Πάπα

«Αντιπαπική» Κυριακή στη Βαρκελώνη

Χθες, 7 Νοεμβρίου, περισσότερα από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν μετά από τις 11 το πρωί στην Πλατεία του Πανεπιστημίου στη Βαρκελώνη για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Πάπα Ράτσινγκερ στη Βαρκελώνη. Για περισσότερο από μία ώρα οι συγκεντρωμένοι/ες τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα, ενώ οι μπάτσοι έπαιρναν θέσεις στην γειτονική λεωφόρο Sant Antoni (θα πρέπει να τεθεί ένα αναθηματική στήλη εκεί που να λέει κάτι σαν: ‘εδώ σταθμεύουν οι βασανιστές’) και σε γύρω δρόμους . Συνολικά 7 κλούβες ήταν ορατές και δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά, επίσης ορατοί.

Από τη συγκέντρωση δεν λείψανε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ραδιόφωνα, επίσης υπήρχαν πολλά πανό, μεταμφιέσεις, και όρεξη για «κακή συμπεριφορά»: ‘Είμαστε κακοί και θέλουμε να γίνουμε χειρότεροι’, φώναξαν κάποιοι σύντροφοι.

Εμείς οι γυναίκες φεμινίστριες της Καταλονίας, εκφράζουμε την απόρριψη μας και την οργή μας για την άφιξη του κ.Ράτζινγκερ στη χώρα μας και την πόλη μας. Ούτε την περιμένουμε ούτε και την καλωσορίζουμε. Η παρουσία του είναι μία βιαιοπραγία εναντίον μας! Δεν αναγνωρίζουμε σ’ αυτόν καμία εξουσία πάνω μας, ούτε πολιτική ούτε ηθική .

Λίγο μετά από τις 11, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση στην Gran Via (κεντρική οδός) η οποία καλυπτόταν από κόσμο μέχρι το Paseo de Gracia[1], όπου ενώθηκε με μια δεύτερη συγκέντρωση που είχε καλεστεί για τις 12 π.μ.με σύνθημα «Ελάτε να υποδεχτείτε τη μαμά»!

Ενώ έφτανε στη ροτόντα, συμβολή του Paseo de Gracia με τη  Gran Via, η τρανς ακτιβίστρια Μανουέλα Τρασομπάρες διαβάσε ένα μανιφέστο στο οποίο υπενθύμισε, όχι μόνο δεν περιμένουμε τον Πάπα ή διεκδικούμε μια κοσμική πόλη, αλλά ότι το καταπιεστικό, καπιταλιστικό και πατριαρχικό Κράτος έχει και θα έχει σχέση υπακοής και συνενοχής με την καθολική Μαφία, επειδή και οι δύο θεσμοί έχουν τον ίδιο σκοπό και τα ίδια συμφέροντα, και δεν πρέπει να επιδιώκουν το αδύνατο, το διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας, αλλά πρέπει να επιδιώκουμε το αδύνατο, το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, αλλά πρέπει να επιδιώκουμε την καταστροφή και των δύο θεσμών.
Υπήρχαν επίσης διαφορές μεταξύ των ομιλητών και των διαδηλωτών, αφού το μανιφέστο χρησιμοποιούσε κάποιες εκφράσεις και μια ρητορεία, με τη δικαιολογία ότι του ριζοσπαστισμού και της γελοιοποίησης που επιδιώκουν, έφταναν σε κάποια σημεία στην ομοφοβία και το σωβινισμό.

Στη 1.30, η κοινή διαδήλωση συνέχισε από την Gran Via, μόνο λίγα μέτρα από εκεί που τα ΜΑΤ είχαν κλείσει την οδό Pau Claris, απ’ όπου περνούσε η συνοδεία του Πάπα και όπου οι «πολίτες» τον περίμεναν με πανό, σημαίες του Βατικανού και άλλων υλικό του marketing, πληρωμένο από τους  φόρους των φορολογουμένων.

Ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν, στα εκατό μέτρα περνούσαν ένα σωρό αυτοκίνητα με μεγάλη ταχύτητα και ο κινούμενος Πάπας, σαν να ήταν στον παράδεισο. Με το γιουχάισμα είχαμε την ελπίδα να ακούσει από τον παράδεισο εμάς που δεν φοβόμαστε τον εαυτό μας, το σώμα μας και να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τη ζωή μας με αυτονομία, συναισθηματισμό και ορθολογισμό.

Στη συνέχεια, η μικρή ομάδα των διαδηλωτών που είχε παραμείνει, κατευθύνθηκε συγκεντρωμένη προς την κεντρική περιοχή των Ramblas, όπου τα ΜΑΤ αποφάσισαν να επιτεθούν εναντίον της και στη συνέχεια να κρατήσουν τους διαδηλωτές για μερικά λεπτά στο δρόμο, απειλώντας τους διαδηλωτές με πιθανά πρόστιμα.

Ο απολογισμός της κινητοποίησης είναι αρκετά σαφής:

Η Βαρκελώνη εξασφαλίζει και πάλι μια υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία ως συνήθως θα έχει ως αποτέλεσμα μία ανατίμηση στην πόλη, σε όλα τα επίπεδα, με τις μοιραίες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τα «λαϊκά στρώματα».

Τα προοδευτικά-λαϊκιστικά λογύδρια της θεσμικής “αριστεράς” είναι αντιμέτωπα με μια θερμή υποδοχή από τις –προοδευτικές φυσικά-Αρχές της πόλης, πράγμα που για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την ανατριχιαστική υποκρισία και οπορτουνισμό της πολιτικής ελίτ.

Και, τέλος, (συμπεραίνεται ότι) τα απομεινάρια του φρανκισμού είναι ακόμα παρόντα και επαρκώς ζωντανά για να συνεχίσουν να χειραγωγούν την κοινωνία, να αποφασίζουν για το σώμα μας, για τον (κοινωνικό μας) προσανατολισμό, για τις ζωές μας.

http://www.lahaine.org/

To κείμενο στα ισπανικά.


[1]

Σ.τ.Μ. περίπου 4 τετράγωνα