Πολωνία: Αντιφασιστική δράση στη Βαρσοβία

Στη Βαρσοβία την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές δράσεις ενάντια σε πορεία ακροδεξιών. Ένα πλήθος περίπου 2000 αντιφασιστών προσπάθησε να μπλοκάρει την πορεία φασιστών και δεξιών μέσα στην πόλη. Η αστυνομία έκανε ότι μπορούσε για να διευκολύνει τους φασίστες να περάσουν από άλλη διαδρομή ενώ προκαλούσε και περικύκλωνε τους αντιφασίστες διαδηλωτές.

Τα συνθήματα που φωνάχτηκαν από τους συντρόφους του ZSP είχαν και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, ενώ μέλη πολιτικών κομμάτων που προσπάθησαν να κάνουν προεκλογική προπαγάνδα αποδοκιμάστηκαν επίσης. Το πανό έγραφε «Ο εθνικισμός είναι ο εχθρός της εργατικής τάξης και οι φασίστες οι χρήσιμοι ηλίθιοι του καπιταλισμού».

Περίπου 1500 φυλλάδια μοιράστηκαν στον κόσμο που πέρναγε εξηγώντας τους λόγους της αντισυγκέντρωσης αλλά και υπενθυμίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό είναι εξίσου σημαντικός με την αντιφασιστική δράση. Η αστυνομία προσπάθησε να περιορίσει τους διαδηλωτές σε σχηματισμό «κορδονιού» και παρά την αντίσταση του κόσμου κατόρθωσε να τους μπλοκάρει με αποτέλεσμα η πορεία των νέο-Ναζί να περάσει από άλλη διαδρομή. Ακολούθησαν συμπλοκές με τους φασίστες και (κυρίως) με την αστυνομία. Τελικά με την αρωγή της μεγάλης αστυνομικής δύναμης, παρά το γεγονός πως μπλοκαρίστηκαν για λίγο, οι νεο-Ναζί κατάφεραν να παρελάσουν για άλλη μια φορά στους δρόμους της Βαρσοβίας.

Ο απολογισμός είναι 33 συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους και ένας σύντροφος του ZSP και αρκετοί τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τις ώρες που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκε πικετοφορία έξω από το αστυνομικό τμήμα σε αλληλεγγύη στους συλληφθέντες.
Η είδηση από τη σελίδα του ZSP http://zspwawa.blogspot.com/