Βραζιλία: Αλληλεγγύη στις κοινότητες του Belo Horizonte που απειλούνται με έξωση

“Ανακοινωμένη σφαγή”

Η πόλη του Belo Horizonte στη Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει θέατρο σφαγής χιλιάδων οικογενειών που ζουν στις φαβέλες Camilo Torres, Irmã Dorothy I, Irmã Dorothy II, Águas Claras, Dandara , Recanto UFMG και Torres Gêmeas. Το δικαστήριο αποφάσισε τη βίαιη έξωση των κατοίκων αυτών των κατειλημένων περιοχών και την κατεδάφιση των σπιτιών τους. Οι εν λόγω κοινότητες δημιουργήθηκαν όταν εγκαταλειμένα κτίρια και οικόπεδα καταλήφθηκαν από τους τωρινούς κατοίκους διεκδικώντας έμπρακτα το δικαίωμα στη στέγαση.

Η πολιτική της Περιφέρειας και του Βραζιλιάνικου κράτους βέβαια είναι άλλη. Ανοιχτά πλέον, προσπαθούν να μετακινήσουν βίαια το φτωχό πληθυσμό της πόλης στα προάστεια και να παζαρέψουν την γη με κατασκευαστικές εταιρείες. Το μουντιάλ που θα πραγματοποιηθεί σε μια Βραζιλία όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, θα επιβαρύνει παραπάνω την ήδη εξαθλιωμένη κατάσταση των χωρίς γη και στέγη. Υπολογίζοντας και τις κοινότητες που ζουν κοντά, στην περιοχή του Anel Rodoviário και που προβλέπεται να εκκενωθούν σύντομα επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τα σπίτια τους υπολογίζεται σε 20.000.Οι πρακτικές αυτές βέβαια δεν είναι νέες. Ο πόλεμος που έχει κυρήξει το κράτος και το κεφάλαιο ενάντια στα πιο φτωχά κομμάτια της βραζιλιάνικης κοινωνίας γεννά καθημερινά αντίστοιχες ειδήσεις.

Οι κοινότητες των καταληψιών με προεξάρχουσες τις φιγούρες των γυναικών που υποφέρουν από την εκμετάλλευση, τη βία και τον εξευτελισμό στον αγώνα τους για επιβίωση και αξιοπρέπεια δεν είναι μόνες. Όσες ομάδες, οργανώσεις, κινήματα και άτομα θέλουν να υποστηρίξουν και να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των καταληψιών, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη βίαιη έξωσή τους από τις δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας, μπορούν να προσυπογράψουν ολόκληρο το μανιφέστο, αποσπάσματα του οποίου μεταφράσαμε εδώ: http://solidariedadeocupacoesbh.wordpress.com/

Αλληλεγγύη στον αγώνα των καταληψιών!

Ενάντια στις εξώσεις υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην πόλη!

Η είδηση από εδώ http://www.midiaindependente.org/