Μπαγκλαντές: Άγρια καταστολή εργατικής διαδήλωσης. Τρεις τουλάχιστον νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Συγκρούσεις εργατών υφασματοβιομηχανιών με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Dhaka και στις πόλεις του Chittagong, Narayanganj και Rupganj την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Οι εργάτες εξεγέρθηκαν ενάντια στο σιωπηλό πάγωμα της μισθολογικής αναπροσαρμογής που προβλέπει την αύξηση του μισθού τους στα 43 δολάρια, και που έχει επικυρωθεί από τον Νοέμβρη αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα από τις βιομηχανίες.

Στη Dhaka, 4000 διαδηλωτές στην πλειοψηφία τους εργάτριες πυρπόλησαν αυτοκίνητα και μπλόκαραν έναν από τους κεντρικούς δρόμους.

Στο Chittagong πάνω από 20.000 εργάτες συγκρούστηκαν με τους μπάτσους  εφορμώντας στα  εργοστάσια και απαλλοτριώνοντας αγαθά. Επίθεση πραγματοποιήθηκε και σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων (150 κάνιστρα ) και  πλαστικών σφαιρών (κοντά στους 600 γεμιστήρες). Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες, τούβλα, ξύλα και άλλα αντικείμενα τα οποία εκσφενδόνιζαν εναντίον των κατασταλτικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 3 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από τα ένστολα γουρούνια ενώ αναφέρθηκαν 185 τραυματίες, 50 εκ των οποίων μπάτσοι. Τουλάχιστον 5 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ σπάστηκαν άλλα 90 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι δρόμοι για τα αεροδρόμια του Chittagong και της Dhaka, καθώς και η εθνική Dhaka-Sylhet παρέμειναν μπλοκαρισμένες για ώρες. Οι συγκρούσεις υποχρέωσαν σε κλείσιμο όλη τη βιομηχανική ζώνη του Chittagong όπου δεν λειτούργησε κανένα από τα εργοστάσια των 70 ξένων εταιρειών που απασχολούν περίπου 150000 άτομα.

Παύση των εργασιών επίσης σε αρκετά εργοστάσια στη Dhaka και το Narayanganj.

Στο Rupganj 5000 εργάτες επιτέθηκαν σε μια φάμπρικα υφασμάτων γερμανικών συμφερόντων.

Κλειστά και τα 13 εργοστάσια της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας Youngone, πρώτης σε εξαγωγές στο Μπαγκλαντές, μετά από την  επίθεση των οργισμένων εργατών

Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 50 άτομα, 30 εκ των οποίων στο Chittagong.Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις 4.500 υφασματοβιομηχανίες ράβουν ρούχα για γνωστές πολυεθνικές (Wal-Mart, Zara, Tommy Hilfiger, H&M, Carrefour, Gap, Metro, JCPenney, Marks & Spencer, Kohl’s και Levi Strauss.) ενώ οι εξαγωγές των υφασματοβιομηχανιών  φτάνουν το 80% των συνολικών εξαγωγών του Μπαγκλαντές  και απασχολούν 3 εκατομμύρια εργάτες, το 85% των οποίων είναι γυναίκες. Αναλυτικό άρθρο για την ιστορία των αγώνων των εργατών στις υφασματοβιομηχανίες εδώ.

Πηγές: http://revolutionaryfrontlines.wordpress.com/2010/12/13/bangladesh-police-kill-3-garment-workers-during-demonstrations-demanding-higher-pay/

http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2010/12/chittagong-dhaka-and-narayanganj.html