Xιλή, «υπόθεση βόμβες»: Η εξέταση DNA στους αναρχικούς κρατούμενους αποκλείει τη σύνδεσή τους με τις βομβιστικές επιθέσεις

Όχι άλλες αστυνομικές σκευωρίες

Από τους 10 συλληφθέντες, κατηγορούμενους για τοποθέτηση εκρηκτικών υλών και σύσταση τρομοκρατικής ομάδας, λήφθηκαν δείγματα αίματος για να συγκριθούν με αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από βομβιστικές επιθέσεις. Οι εξετάσεις DNA  στις οποίες υποβλήθηκαν οι 10 αναρχικοί, που παραμένουν υπό κράτηση για φερόμενη συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στο Σαντιάγο, ήταν αρνητικές και μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει επιστημονικές αποδείξεις  για τη σχέση τους με τις επιθέσεις. Στις αρχές Οκτωβρίου, και με δικαστική απόφαση, από την ομάδα των κρατουμένων που κατηγορείται για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών λήφθηκαν δείγματα αίματος για να συγκριθεί το DNA τους με στοιχεία που βρέθηκαν στα μέρη όπου συνέβησαν οι επιθέσεις. Η έρευνα επιδίωξε να συνδέσει τους κρατουμένους, με τρόπο επιστημονικό και αδιαμφισβήτητο, με τις επιθέσεις με εκρηκτικές ύλες για να αποδειχθεί η συμμετοχή τους σε αυτές.

Για παράδειγμα, κατά την επίθεση στο ξενοδοχείο Mάρριοττ στο Σαντιάγο, στις 3 Νοεμβρίου 2009, ο ύποπτος –ο οποίος ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί– άφησε στον κάλαθο των αχρήστων μιας από τις τουαλέτες του χώρου ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια. Από αυτά έγινε δυνατόν να εξαχθεί δείγμα από σταγόνες ιδρώτα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί μία εξέταση DNA. Ωστόσο, όταν συγκρίθηκε με τα δείγματα των κρατουμένων, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κανενός από αυτούς. Επιπλέον, στην επίθεση που είχε γίνει σε υποκατάστημα της τράπεζας La Reina, στις 12 Αυγούστου 2008, βρέθηκαν ίχνη από τα μαλλιά, τα οποία συγκρίθηκαν επίσης, αλλά χωρίς θετικά αποτελέσματα. Συνολικά, έγινε σύγκριση από 10 δείγματα, όπως αποτσίγαρα, ρούχα, καθώς και ίχνη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αρκετά από αυτά δε φάνηκαν χρήσιμα για τη σύγκριση.

Σύμφωνα με πηγές της υπόθεσης, στο κουτί που περιείχε τη βόμβα TNT, που απενεργοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2008 στο κτήριο Σοσόφα, εντοπίστηκε τμήμα από ένα δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο δεν έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί. Παρά την καταστροφή που προκαλούν οι ελεγχόμενες εκρήξεις, ο εισαγγελέας έχει συγκεντρώσει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία από τα σημεία του περιστατικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατή η σύνδεσή τους με οποιονδήποτε από τους συλληφθέντες για τη λεγόμενη «υπόθεση βόμβες».

Η ελευθερία είναι το έγκλημα που κυνηγάνε

Όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν μετά τις επιθέσεις, όπως φύλλα χαρτιού, σακούλες, τμήματα πυροσβεστήρων, υποβλήθηκαν σε εμπειρογνωμοσύνη για την εύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σε άλλους χώρους, όπου έγιναν ελεγχόμενες εκρήξεις από βόμβες, η αστυνομία βρήκε αποτυπώματα παπουτσιών πάνω στο υγρό χώμα…

Μέχρι στιγμής μόνο ένας από τους κρατούμενους, ο Γουστάβο Φουέντες Αλιάγα, «ο Γρύλος», παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε ορισμένες από τις επιθέσεις και έδωσε ονόματα (!) άλλων συνεργών, όλων από αναρχικές συλλογικότητες. Η αιμοληψία έγινε με δικαστική εξουσιοδότηση και προκάλεσε την αντίθεση αρκετών εκ των κρατουμένων, οι οποίοι εναντιώθηκαν στο μέτρο αυτό. Ο Φρανσίσκο Σολάρ Ντομίνγκες, ένας από τους υπόπτους για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, κατέθεσε μήνυση για παράνομη διαδικασία κατά των υπαλλήλων των φυλακών, οι οποίοι τον ανάγκασαν να υποβληθεί στην εξέταση DNA.

Να συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή!

Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τη σκευωρία που κρατά φυλακισμένους τους 10 συντρόφους μας

Λευτεριά στους κρατούμενους της σκευωρίας «υπόθεση βόμβες»

solidaridadporlxspresxs.blogspot.com