Αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Παπούα

"Η απαγορευμένη σημαία των Παπούα. Τη βάζουμε σαν σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, και όχι με οποιαδήποτε εθνική σημασία."

Στη Δυτική Παπούα, η κουλτούρα της βίαιης καταστολής των κοινωνικών κινημάτων συνεχίζει με τέτοιο τρόπο ώστε φαίνεται πως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του Σουχάρτο (1965-1998). Ακολουθεί μια σύνοψη μερικών από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2010, με στόχο την παρουσίαση όλου του φάσματος των τακτικών που ακολουθεί το κράτος για να διασφαλίσει το συνεχές χάος και τον έλεγχο. Οι δολοφονίες είναι κάτι το συχνό αλλά η καταστολή παίρνει επίσης και άλλες μορφές. Συλλήψεις και ανακρίσεις, σύσταση οργανώσεων βιτρίνα με στόχο την πρόκληση σύγχυσης, επιθέσεις σε διαδηλώσεις, απαγόρευση βιβλίων, απαγόρευση της δράσης ξένων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, παρενόχληση δημοσιογράφων από την Παπούα, απάνθρωπη αντιμετώπιση των φυλακισμένων, εξοντωτικές ποινές, κάψιμο χωριών και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που υποχρεώνουν τον κόσμο να διαφύγει έντρομος.

Αυτή η σύντομη αναφορά έχει συντεθεί από ένα εύρος μιντιακών πηγών. Η δυσμενής κατάσταση του λαού της Παπούα περιγραφόταν κάποτε ως ξεχασμένη τραγωδία, αλλά τα τελευταία χρόνια τα όλο και πιο δυναμικά κινήματα εκεί έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει, προσπερνώντας τα εμπόδια της γεωγραφικής απομόνωσης και την καταστολή της ελεύθερης επικοινωνίας από τον στρατό και την αστυνομία. Έχοντας συναίσθηση της ανάγκης για διεθνή αλληλεγγύη, αρκετές πληροφορίες μεταφράζονται στα Αγγλικά. Μια προσβάσιμη πηγή ειδήσεων από την Παπούα είναι η «West Papua Media Alerts», www.westpapuamedia.info . Διαβάστε και δράστε.

Παπούα: Χρονολόγιο καταστολής του 2010

Ιανουάριος 2010: Η γενική εισαγγελία απαγορεύει 20 βιβλία στην Παπούα, συμπεριλαμβανομένου του Χακ Ασάσι Μασιαρακάτ Αντάτ, μιας μετάφρασης της διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

29 Ιανουαρίου: Έρευνα Ινδονήσιων φοιτητών αποκαλύπτει πως προσωπικό του Ινδονησιακού στρατού παραμένει άμεσα εμπλεκόμενο με την παράνομη υλοτόμηση στην Παπούα.

11 Μαρτίου: Ο ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Sebby Sambom και η οικογένειά του υποχρεώνονται να κρυφτούν μετά από διαρκείς απειλές για τη ζωή τους και εκφοβισμό από μέρους επισήμων των μυστικών υπηρεσιών της Ινδονησίας.

17 Μαρτίου: Ο πάστορας Gire Kindeman δολοφονείται από την αστυνομία στο Τινγκιναμπούτ της Πουνκάκ Τζάγια. Η ίδια ομάδα στρατιωτών περικυκλώνει τη νύχτα ένα παραδοσιακό σπίτι συνάντησης. Τα 13 άτομα που κοιμόντουσαν μέσα στο σπίτι συλλαμβάνονται, βασανίζονται με ξιφολόγχες και εκτελούνται.

22 Μαρτίου: Στρατιωτικοί πυροβολούν το σπίτι της Enditi Tabuni όταν αυτή κοιμάται προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στα πόδια της.

22 Μαρτίου: Η αστυνομία συλλαμβάνει 15 άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα Οι διοργανωτές είχαν κάνει αίτηση για να τους παραχωρηθεί άδεια για διαδήλωση αλλά η αστυνομία ισχυρίστηκε πως λόγω της αναβολής της επίσκεψης τα πράγματα είχαν αλλάξει.

23 Μαρτίου: Ο Ινδονησιακός στρατός ανακοινώνει την πρόθεσή του να αναπτύξει 4 επιπλέον τάγματα στην Παπούα (περίπου 4000 στρατιώτες)

6 Απριλίου: Η Ινδονησιακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Komnas HAM) επισκέπτεται τη φυλακή της Αμπεπούρα και απαιτεί την απομάκρυνση του διευθυντή Αγιορμπάμπα, ισχυριζόμενη πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων υπηρεσίας του είχαν σημειωθεί 20 περιστατικά παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

7 Απριλίου: Ειδήσεις από το Μπιάκ αναφέρουν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (Kopassus) και η τοπική στρατιωτική διοίκηση ξεκίνησαν μια μυστική επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία μιας ψεύτικης οργάνωσης βιτρίνας ώστε να αντικαταστήσουν το Παραδοσιακό Συμβούλιο του Ανατολικού Μπιάκ, παρά το γεγονός πως το συμβούλιο ήδη υπήρχε συστημένο από τον ίδιο τον κόσμο.

16 Απριλίου: Η αστυνομία της Μιμίκα συλλαμβάνει 25 κατοίκους του χωριού Κουάμκι Λάμα σε μια επιχείρηση σκούπα μετά από το βαρύ τραυματισμό ενός άντρα από επίθεση με βέλη.

22 Απριλίου: Οι στρατιωτικοποιημένες αστυνομικές ταξιαρχίες Μπριμόμπ και Νταλμάς επιτίθενται σε διαδήλωση στο Μανοκγουάρι και συλλαμβάνουν 20 από τους 700 συμμετέχοντες.

17 Μαΐου: Στρατιωτική επίθεση σε υποτιθέμενη βάση της Οργάνωσης για την Ανεξαρτησία της Παπούα κοντά στο χωριό Γκομπουρούκ, στην περιοχή της Πουνκάκ Τζάγια με αποτέλεσμα ένα νεκρό.

26 Μαΐου: Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι απελαύνονται από τη Δυτική Παπούα μετά την κινηματογράφηση μιας ειρηνικής διαδήλωσης στην Τζαπαγιούρα.

27 Μαΐου: Η Διεθνής Αμνηστία ανακοινώνει την αναφορά του 2009 στην οποία ισχυρίζεται πως πάνω από 114 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ινδονησία το 2009 για δημόσια τοποθέτησή τους ή για διαμαρτυρία της διαφορετικής τους γνώμης… «η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ειρηνικοί πολιτικοί ακτιβιστές που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση γιατί ανέμισαν τις απαγορευμένες σημαίες ανεξαρτησίας στο Μαλούκου ή στην Παπούα.»

1 Ιουνίου: Ο Ινδονησιακός στρατός βομβαρδίζει αρκετά χωριά στις συνοικίες του Τζάμπι Σινάκ Ιλού και στη Μούλια. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πύραυλοι, μπαζούκας και χειροβομβίδες. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 7.

4 Ιουνίου: Το κάλεσμα από το Παραδοσιακό Συμβούλιο της Παπούα ενάντια στη βία και τη διάδοση του αλκοόλ μπλοκαρίστηκε όταν 50 αστυνομικοί με φορτηγά απέκλεισαν το δρόμο με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να μην φτάσουν στο σημείο συνάντησης.

11 Ιουνίου: Η ταξιαρχία Μπριμόμπ προχώρησε σε μια επιχείρηση σκούπα σε όλα τα σπίτια στο δρόμο από το Ιλού ως τη Μούλια συλλαμβάνοντας οποιονδήποτε χωρίς ταυτότητα. Αυτή η κίνηση αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης επιχείρησης σκούπα στη συνοικία  Πουνκάκ Τζάγια, που εξώθησε πολλούς ανθρώπους στο δάσος λόγω φόβου. Άλλες αναφορές που συνδέονται με το γεγονός κάνουν λόγο για κατοίκους που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν για το στρατό, καθαρίζοντας τους κήπους τους για να στηθεί ελικοδρόμιο στο Πος Ναλίμ καθώς και το βιασμό μιας εγκύου από μέλη της Μπριμόμπ.

9 Ιουλίου: Ενώ ο κόσμος περικύκλωνε το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διαδήλωσης μετά την πτώση του Σουχάρτο, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζαγιαπούρα, ο Ιμάν Σετιαγουάν, δηλώνει στο ΒΒC πως είναι έτοιμοι να διαλύσουν τη διαδήλωση ακόμα και πυροβολώντας αν κριθεί απαραίτητο.

9 Ιουλίου: Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας πυροβολούν ένα μέλος του TPN/OPM  (Κίνημα Απελευθέρωσης της Παπούα-μια ελαφρά οπλισμένη οργάνωση αντάρτικου) στο Καμπούνγκ Τζάμπι, της Πουνκάκ Τζάγια.

11 Ιουλίου: Η Τζακάρτα Γκλόουμπ αναφέρει πως ξέσπασαν ταραχές στη φυλακή της Αμπεπούρα μετά τον ξυλοδαρμό και τη ληστεία ενός κρατούμενου από τους φύλακες.

24 Ιουλίου: Ο Βίκτορ Γέιμο καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλάκισης για «πρόκληση» κατηγορούμενος πως διοργάνωσε μια διαδήλωση στις 10 Μαρτίου του 2009.

30 Ιουλίου: Ο δημοσιογράφος και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Αρντιάνσια Μάτρα βρίσκεται νεκρός σε ένα ποτάμι στο Μεράουκε 2 μέρες μετά την εξαφάνισή του. Η αστυνομία δηλώνει πως πρόκειται για αυτοκτονία αλλά τα 2 σπασμένα πλευρά του υποδεικνύουν περιστατικό βίας. Αρκετοί ντόπιοι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές μέσω SMS τις βδομάδες που προηγούνται, γεγονός που φαίνεται να σχετίζεται με το εντατικό πρόγραμμα αγροκαλλιέργειας του MIFEE.

2 Αυγούστου: Η παραστρατιωτική αστυνομία (Νταλμάς) διαλύει βίαια μια διαδήλωση στο Μανοκγουάρι. Ένας από τους διοργανωτές υποχρεώνεται να κρυφτεί αφού δέχεται απειλές για τη ζωή του από την Ινδονησιακή υπηρεσία πληροφοριών.

4 Αυγούστου: Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα βίντεο των τελευταίων λεπτών της ζωής του Γιαγουάν Γιαγένι, που δολοφονήθηκε ένα χρόνο πριν. Οι στρατιώτες τον περιπαίζουν με ρατσιστική συμπεριφορά όσο αυτός κείτεται ετοιμοθάνατος από τραύματα πυροβολισμών.
http://www.youtube.com/watch?v=wxHTpQho5es
6 Αυγούστου: Απαγορεύεται η λειτουργία της Ολλανδικής ΜΚΟ Κορντέιντ στη Δυτική Παπούα.

11 Αυγούστου: Η Ινδονησιακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τις δυνάμεις ασφάλειας να σταματήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Πουνκάκ Τζάγια που διαρκεί από το 2004 με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

25 Αυγούστου: Το γραφείο του Παραδοσιακού Συμβουλίου της Παπούα στη Χούμπουλα, κοντά στη Γουαμένα καταστρέφεται μετά από εμπρησμό, λίγες μόνο μέρες πριν τα προγραμματισμένα εγκαίνια του κτιρίου.

14 Σεπτέμβρη: Μετά από την κριτική στο ειδικό σώμα ασφάλειας της αντιτρομοκρατικής ΝΤΕΝΣΟΥΣ 88 ώστε να σταματήσει να καταστέλλει τα κοινωνικά κινήματα στο Μαλούκου, ο αρχηγός τους, στρατηγός Τίτο Καρναβιάν επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν τη δράση τους στην Παπούα.

15 Σεπτέμβρη: Η αστυνομία δολοφονεί ένα παπά και το γιο του στο Μανοκγουάρι και τραυματίζει σοβαρά τη γυναίκα του παπά.

22 Σεπτέμβρη: Δύο μέλη της Εθνικής Επιτροπής της Δυτικής Παπούα (ΚΝΡΒ) στην περιοχή της Γουαμένα συλλαμβάνονται. Μοίραζαν το κάλεσμα δράσης για μια ειρηνική συγκέντρωση προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα.

4 Οκτώβρη: Τρεις άοπλοι κοινοτικοί φρουροί πυροβολούνται στη Γουαμένα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φορώντας τις στολές τους ενώ δυνάμεις της αστυνομίας ληστεύουν 40 εκατομμύρια ρουπίες από το αεροδρόμιο. Δύο από τα θύματα πυροβολήθηκαν μέσα σε μια αστυνομική κλούβα μετά την άρνησή τους να κατέβουν από το όχημα.

5 Οκτώβρη: Ο πολιτικός κρατούμενος Φίλεπ Κάρμα ξεκινάει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την ελλειπή ιατρική φροντίδα του πολιτικού κρατούμενου Φέρυ Πάκατζ που υποφέρει από τραύματα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων στη φυλακή της Αμπεπούρα. Ο ίδιος ο Κάρμα έχει αρνηθεί την ιατρική φροντίδα του ουρολογικού του προβλήματος για σχεδόν 2 χρόνια.

6 Οκτώβρη: Εκατοντάδες άντρες της στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσονται στους δρόμους της Δυτικής Παπούα για να εμποδίσουν τον κόσμο να διαδηλώσει για τις δολοφονίες της προηγούμενης μέρας.

11 Οκτώβρη: 16 άντρες με στολές της αστυνομίας βάζουν φωτιά σε 29 σπίτια στο χωριό Μπιγκίρασι, καίγοντάς τα ολοκληρωτικά. Δύο άντρες περπατούν για 2 μέρες για να αναφέρουν την καταστροφή στο Παραδοσιακό Συμβούλιο της Παπούα.

16 Οκτώβρη: Τη μέρα που δημιουργείται το SORPATOM (το δίκτυο των όσων αντιτίθενται στο πρότζεκτ της εντατικής αγροκαλλιέργειας του MIFEE στο Μεράουκε) δύο από τους διοργανωτές του συλλαμβάνονται και ανακρίνονται.

18 Οκτώβρη: Ένα βίντεο βγαίνει στη δημοσιότητα που δείχνει 2 άντρες να βασανίζονται από τις Ινδονησιακές δυνάμεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οι μέθοδοι βασανισμού περιλαμβάνουν ένα μαχαίρι στο λαιμό του ενός άντρα και τον καυτηριασμό των γεννητικών οργάνων του άλλου.  http://www.youtube.com/watch?v=FVAxE1UVCBU&has_verified=1

19 Οκτώβρη: Η αστυνομία συλλαμβάνει 7 άτομα συνδέοντάς τα με την ανάρτηση μιας σημαίας ανεξαρτησίας ενώ δεκάδες άνθρωποι περνούν τα σύνορα με την Παπούα-Νέα Γουινέα φοβούμενοι τις δυνάμεις ασφάλειας. Οι ποινές για την ανάρτηση της σημαίας ανεξαρτησίας της Παπούα μπορούν να επισύρουν ποινές ως 15 χρόνια.

5 Νοεμβρίου: Αρκετές ιστοσελίδες ΜΚΟ και αλληλέγγυων οργανισμών που ανάρτησαν το βίντεο των βασανιστηρίων «έπεσαν» για μέρες λόγω διαδικτυακής επίθεσης.

9 Νοεμβρίου: Μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν από το Kopassus περιλάμβαναν μια λίστα εχθρών που στην αρχή της βρισκόταν ο Βαπτιστής υπουργός της Παπούα και περιέγραφαν ένα μυστικό δίκτυο παρακολούθησης, παρείσφρησης και διάλυσης των θεσμικών οργάνων της Παπούα.

22 Νοεμβρίου: 9 άτομα συλλαμβάνονται γιατί ανάρτησαν τη σημαία του Πρωινού Άστρου στη συνοικία της Τζαγιαγουίγιαγια.

2 Δεκέμβρη: Ο Ασλί Γουέντα και ο Έλιους Ταβούνι δολοφονούνται στο χωριό Μπολάκμε στη Γουαμένα. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού καταφεύγουν στο δάσος.

3 Δεκέμβρη: Δολοφονείται ο Μιρόν Γουετίπο κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης από τη φυλακή της Αμπεπούρα. Οι φυλακισμένοι απαιτούν να μιλήσουν στον υπεύθυνο της στρατιωτικής ομάδας και όταν το αίτημα δεν γίνεται δεκτό ξεσπούν ταραχές στη φυλακή. Ο Φίλιπ Κάρμα και ο Μπουχτάρ Ταμπούνι, εξέχουσες φιγούρες ανάμεσα στους φυλακισμένους οδηγούνται που κατηγορούνται από την  αστυνομία ως υποκινητές οδηγούνται στα κεντρικά της αστυνομίας όπου αρνούνται τροφή και νερό καθώς και το να δεχτούν επισκέψεις.

4 Δεκέμβρη: Ο ακτιβιστής  για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σέμπυ Σάμπσον συλλαμβάνεται στην Τζαγιαπούρα στο δρόμο για μια συνάντηση με την Ασιατική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

14 Δεκέμβρη: 6 φοιτητές συλλαμβάνονται επειδή ανάρτησαν τη σημαία της Παπούα στο Μανοκγουάρι ενώ ένας δικηγόρος παρατηρεί τη δράση (η σημαία των Παπούα έγινε νόμιμη υπό τους όρους της συμφωνίας της Ειδικής Αυτονομίας της Παπούα, αλλά παρ όλα αυτά η ανάρτησή της επιφέρει ποινή φυλάκισης ως και 15 χρόνια)

-μεταφρασμένο στα αγγλικά ( με κάποιες προσθήκες ) από το πόστερ «Παπούα Μεμικούλ»

Το αρχικό άρθρο εδώ: http://hidupbiasa.blogspot.com/2010/12/papuas-burden-chronology-of-repression.html

No Comments “Αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Παπούα”