Προσπάθεια λογοκρισίας και απαγόρευσης διακίνησης βιβλίου για τα βασανιστήρια του ισπανικού κράτους

Πρόσφατα, το βαθύ κράτος στην Ισπανία επιχείρησε να λογοκρίνει και να απαγορεύσει τη διακίνηση του βιβλίου “Το Εγχειρίδιο του Ισπανού Βασανιστή”, το οποίο εκδόθηκε από τον βασκικό εκδοτικό οίκο Txalaparta. Μεταφράσαμε την απάντηση του εκδοτικού οίκου. Πολύ σύντομα θα δημοσιεύσουμε τη μετάφραση ενός κειμένου για τα βασανιστήρια στο ισπανικό κράτος.

Ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Txalaparta σε απάντηση στις επιθέσεις που έγιναν σε βιβλία του και στην ελευθερία της έκφρασης

Όπως έχει γίνει ήδη δημόσια γνωστό, ορισμένες εφημερίδες της Μαδρίτης (La Razón, ABC), ξεκίνησαν πρόσφατα μια εκστρατεία, καταγγέλλοντας ότι το βιβλίο του Χαβιέρ Μακαθάγκα “Το εγχειρίδιο του ισπανού βασανιστή”, που δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό μας οίκο, ήταν παρόν σε περίπου 30 δημόσιες βιβλιοθήκες των βασκικών επαρχιών Βισκαϊκή, Γκυπούζκοα και Άλαβα. Στη συνέχεια το Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από την βασκική κυβέρνηση να αποσύρει τo βιβλίο από τις βιβλιοθήκες. Κατόπιν αιτήματος του κόμματος αυτού, η δήμαρχος της βασκικής πόλης Μπασάουρι, η οποία ανήκει στο «Σοσιαλιστικό» κόμμα, προχώρησε στην απόσυρση του βιβλίου από τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Από την πλευρά της, η βασκική κυβέρνηση απάντησε ότι οι βιβλιοθήκες είναι αρμοδιότητα των δήμων και ότι αυτοί έχουν το δικαίωμα της απόσυρσης ή όχι του βιβλίου. Με αυτά τα δεδομένα, ο εκδοτικός οίκος Txalaparta θέλει να κοινοποιήσει τα παρακάτω:

1. Μας φαίνεται ανυπόστατη, τόσο η εκστρατεία του Τύπου της Μαδρίτης όσο και η στάση του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε αυτό το θέμα. Αυτή η συκοφαντία, χαρακτηριστική ενός δικτατορικού καθεστώτος, αρνείται και αναθεματίζει τις εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, δικαιώνοντας τον συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος επικρίνει την άρνηση της ύπαρξης των βασανιστηρίων που γίνονται στην Ισπανία ως ένα στοιχείο που δίνει πάτημα για τη συνέχιση αυτής της πρακτικής (των βασανιστηρίων). Κάτω από την ομπρέλα της άποψης ότι οποιαδήποτε κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει την τρομοκρατία, αυτή η πρακτική κάνει ένα βήμα παραπέρα στην περικοπή των δικαιωμάτων αυτών, αφού επιτίθεται μετωπικά κατά του άρθρου 19 της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ορίζει ότι “όλα τα άτομα έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης: το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης χωρίς παρεμβάσεις, την έρευνα και τη λήψη πληροφοριών και ιδεών όλων των ειδών, καθώς και τη διάδοσή τους από οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, με κάθε μέσο και χωρίς κανένα περιορισμό συνόρων”.

2. Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων, βιβλιοθηκονόμους και γενικά τους πολίτες, να μην δεχθούν τέτοιες περικοπές ελευθεριών και να υπερασπιστούν το δικαίωμα να λαμβάνουν αληθινή και πλουραλιστική πληροφόρηση και επίσης να καταγγείλουν αν χρειαστεί, χωρίς φόβο, τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση.

3. Ευχαριστούμε τους βάσκους βιβλιοθηκονόμους για τη στάση τους να βγουν δημόσια και να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

4 . Ανακοινώνουμε ότι προσυπογράφουμε τη διαμαρτυρία που έστειλε ότι το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Χώρα των Βάσκων (Behatokia) έστειλε στον κ. Frank De La Rue, Ειδικό Εισηγητή για την Ελευθερία της Γνώμης και της Έκφρασης, στα πλαίσια της Ανώτατης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη, και επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση.

5 . Τέλος, ανακοινώνουμε ότι από αυτή τη στιγμή και σε συμφωνία με τον συγγραφέα, ο εκδοτικός οίκος Txalaparta αποφάσισε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, δωρεάν, το βιβλίο. Μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το διαβάσετε στα ισπανικά εδώ.

Ταφάλια, 21 Δεκεμβρίου 2010,

Εκδοτικός Οίκος Txalaparta

www.klinamen.orgwww.txalaparta.com.