Ονδούρα: η αστυνομία δολοφονεί δασκάλα σε διαδήλωση και απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η 59χρονη δασκάλα Ίλσε Ιβάνα Βελάσκες δολοφονήθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας και από επαγγελματίες δολοφόνους της παραστρατιωτικής ομάδας Κόμπρα σε διαδήλωση των δασκάλων στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα. Οι δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν σε ευθεία βολή χειροβομβίδες με δακρυγόνες και ασφυξιογόνες ουσίες. Μία από αυτές πέτυχε την Ίλσε. Μετά τους πυροβολισμούς, το πτώμα της δασκάλας σύρθηκε στο έδαφος και πατήθηκε από ερπυστριοφόρο όχημα των δυνάμεων καταστολής.

Η Ίλσε Ιβάνα Βελάσκες ήταν αδελφή του κρατούμενου-αγνοούμενου για πολύ καιρό στη δεκαετία του ’80, Άνχελ Μανφρέδο Βελάσκες Ροντρίγκες, του οποίου το πτώμα βρέθηκε ακρωτηριασμένο πολύ καιρό μετά την εξαφάνισή του. Εκείνη την εποχή επικεφαλής της κρατικής τρομοκρατίας στην Ονδούρα ήταν ο αμερικανός πρέσβης Τζον Νεγροπόντε και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γουστάβο Άλβαρες Μαρτίνες. Η δολοφονία αυτή-στα πλαίσια του δόγματος ασφαλείας της δεκαετίας του ’80- ήταν η πρώτη περίπτωση για την οποία το κράτος της Ονδούρας καταδικάστηκε από την Παναμερικανική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για τη δολοφονία της δασκάλας η Επιτροπή των Συγγενών των Κρατούμενων και Αγνοούμενων σε ανακοίνωσή της μιλάει για δολοφονία από την πολιτική καταστολής του σημερινού καθεστώτος.

Η 18η Μαρτίου ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων περισσότερων από 60.000 δασκάλων, στα πλαίσια μιας γενικής απεργίας διαρκείας που εξήγγειλαν οι δάσκαλοι της Ονδούρας. 5.000 από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί για τους τελευταίους 18 μήνες. Το καθεστώς της χούντας του Μιτσελέτι (28/6/09-27/1/10) έκλεψε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία πρόνοιας και συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση.

Η Βουλή πρόκειται να περάσει ένα νόμο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους δήμους. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα χαθεί ο κοσμικός χαρακτήρας της παιδείας και θα αυξηθεί σημαντικά η επιρροή των ευαγγελιστών και καθολικών παπάδων στην εκπαίδευση, η οποία μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει λαϊκό χαρακτήρα. Σε πολλούς δήμους της χώρας, οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς μαθητών έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δημαρχείων.

Το καθεστώς και το Κογκρέσο, τα μέλη του οποίου είναι πραξικοπηματίες χουντικοί σε ποσοστό 71%, επιχειρούν να εισάγουν από την πίσω πόρτα την οργάνωση “Κοινωνία των Πολιτών” και τους λεγόμενους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Όλες αυτές οι οργανώσεις χρηματοδοτούνται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Το δεξιό “Εθνικό Κόμμα” ελέγχει πολιτικά σε μεγάλο μέρος αυτές τις οργανώσεις. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών κατηγορεί την κυβέρνηση για νεοφιλελευθεροποίηση της εκπαίδευσης και βρίσκεται εδώ και καιρό στους δρόμους παλεύοντας για το δημόσιο χαρακτήρα της.

Στη διαδήλωση της Πέμπτης 17 Μαρτίου ένα μωρό κινδύνευσε να πεθάνει όταν εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών που έριξε η αστυνομία σε διαδηλωτές, περαστικούς και κατοίκους της περιοχής όπου έγινε η διαδήλωση. Πριν από τη διαδήλωση της Πέμπτης το κλίμα ήταν καθαρά εξεγερσιακό. Τα μέσα αντιπληροφόρησης αναμεταδίδουν την χαρακτηριστική δήλωση στο ραδιόφωνο ενός δασκάλου που συμμετέχει στην απεργία διαρκείας: “Tη Δευτέρα θα πάμε ένοπλοι στην πρωτεύουσα και θα αφοπλίσουμε τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς. Φτάνει πια!”.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου, μία μέρα μετά τη δολοφονία, ανώτατα στελέχη του καθεστώτος συνεδρίαζαν για να αντικαταστήσουν τους απεργούς δασκάλους με απεργοσπάστες που πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα. Με ένα διάταγμα η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει αυτούς τους απεργοσπάστες με τους μισθούς των απεργών. Επίσης, το ίδιο διάταγμα δίνει προτεραιότητα στους απεργοσπάστες σε μελλοντικές μόνιμες προσλήψεις. Σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο γιατρός που θα κάνει την αυτοψία στο πτώμα της δολοφονημένης δασκάλας πρόκειται να είναι ο αδελφός του Υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας. Στην απόφαση αυτή αντέδρασε και η οικογένεια της νεκρής και το συνδικάτο των δασκάλων, μιλώντας για μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ευθύνες αυτών που δολοφόνησαν την Ίλσε Ιβάνα Βελάσκες.

Στην αρχή του παρακάτω βίντεο ο μπάτσος λέει ότι έχει παιδιά του πάνε στο δημόσιο σχολείο, ότι η κρίση είναι τρομερή, ότι δεν τα βγάζει πέρα με το μισθό που παίρνει, ο οποίος είναι πάνω κάτω ο ίδιος με αυτόν των δασκάλων και ότι η κατάσταση δε λύνεται με την καταστολή («με το ρόπαλο»).

Στη συνέχεια παρεμβαίνει ένας δημοσιογράφος του καθεστωτικού HRN, ο οποίος ρωτάει τι περιμένουν για να αρχίσουν την εκκένωση του κτιρίου μέσα στο οποίο είναι οι δάσκαλοι. Το δίκτυο αντιπληροφόρησης που δημοσίευσε το βίντεο μας θυμίζει με τους υπότιτλους ότι το HRN ονόμασε το πρόσφατο πραξικόπημα στην Ονδούρα «προεδρική αντικατάσταση». Στον υπέρτιτλο αναρωτιέται πως ο καθεστωτικός δημοσιογράφος θεωρεί δεδομένο ότι θα επακολουθήσει επιχείρηση εκκένωσης.

Στη συνέχεια του βίντεο φαίνονται οι μπάτσοι των ειδικών δυνάμεων και ο επικεφαλής τους Ντανιέλ Μολίνα να εκτοξεύουν χημικά προς το εσωτερικό του κτιρίου όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλοί απεργοί, πολλοί από τους οποίους είναι με τα παιδιά τους. Φαίνεται το παιδάκι που κινδύνευσε να πεθάνει από τα χημικά.

Προς το τέλος, ο μπάτσος δεν απαντά στην ερώτηση γιατί δεν φέρει στη στολή του το επώνυμό του και δηλώνει ότι η αστυνομία δεν χτυπάει κανέναν αλλά χρησιμοποιεί τα όπλα για να επιβάλλει το σεβασμό…

[vimeo]http://vimeo.com/21181376[/vimeo]

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Πηγές στα ισπανικά: www.lahaine.org, http://dickema24.blogspot.com