Το Ρίο ντε Ζανέιρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις νέες μπίζνες του Μουντιάλ

[imagebrowser id=11]

Ανακοίνωση της κατάληψης Flor do Asfalto, που απειλείται με εκκένωση

Προς όλους/-ες τους συντρόφους/-ισσες,
προς όλα τα λουλούδια και τα αγκάθια

Το Ρίο ντε Ζανέιρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις νέες μπίζνες του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων το 2016. Η πόλη των αντιθέσεων χρειάζεται και άλλο μασκάρεμα για να κρυφτεί η μιζέρια, η ανισότητα και η αδικία.

Το πρώτο βήμα βέβαια είναι να απομακρυνθούν οι φτωχοί από το κέντρο και αυτό είναι κάτι που γίνεται χωρίς ενδοιασμούς και ημίμετρα και που μπορεί να πάρει πολλές μορφές:
– Εκκενώσεις καταλήψεων
– Μυστηριώδεις εμπρησμοί, όπως ο εμπρησμός στο παζάρι του Σεντράλ ντο Μπραζίλ (βλ. παραπάνω φωτογραφίες) και σε πολλές ακόμα καταλήψεις και κοινότητες
– Οι επιχειρήσεις κοινωνικής εξυγίανσης όπως προωθούνται από τις αρχές και περιλαμβάνουν το κυνήγι μικροπωλητών, αστέγων που κοιμούνται στο δρόμο και τον ενισχυμένο κοινωνικό έλεγχο.
– Η μετατροπή διάφορων φαβελών στο κέντρο, το βορρά και το νότο της πόλης σε κατεχόμενες ζώνες από τις Μονάδες της «Ειρηνευτικής» Αστυνομίας (αποσπασμένες δυνάμεις καταστολής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, που εισβάλλουν σε μεγάλα νούμερα στις φαβέλες με στόχο τη διεύρυνση του ελέγχου πάνω στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού)
– Το σχέδιο «αναζωογόνησης» της ζώνης του λιμανιού, όπου τα οικονομικά συμφέροντα ακούγονται πολύ δυνατά, που προβλέπει την κατασκευή του μεγαλύτερου ενυδρείου στη Λατινική Αμερική, την οικοδόμηση ουρανοξυστών 50 ορόφων, τραπεζών, μουσείων, μαρίνας για γιoτ και μιας σειράς ακόμη εκκεντρικών επενδύσεων.

Η τωρινή κατάσταση της κατάληψης είναι πολύ διαφορετική, αλλά αισθανόμαστε ήδη τις επιπτώσεις αυτών των διαδικασιών. Η κατάληψή μας βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής που φιγουράρουν αυτά τα μεγαλομανή σχέδια («Υπήρχε ένα λουλούδι στη μέση του δρόμου. Στη μέση του δρόμου υπήρχε ένα λουλούδι»).* Ένας χώρος 2.500 τετραγωνικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο ένα κατοικούν περισσότερες από 30 οικογένειες και στο άλλο τμήμα στεγάζεται τα τελευταία 5 χρόνια το αυτοοργανωμένο αναρχικό εγχείρημα της Φλορ ντο Ασφάλτο («Λουλούδι της ασφάλτου»).

Εκτός από το ότι λειτουργεί ως κατάληψη στέγης, ο χώρος λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο. Πολλά δρώμενα και εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, καθιστώντας το χώρο τόπο ανταλλαγής ιδεών. Στην κατάληψη λειτουργεί μια βιβλιοθήκη, ένα εργαστήρι σεριγραφίας, ένα φυτώριο, ένα ατελιέ, ένα εργαστήρι ποδηλάτων, ένας μικρός κήπος με περίπου 70 διαφορετικά είδη φυτών (κάποια εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση), μια κοοπερατίβα προϊόντων διατροφής, συλλογική κουζίνα και πολλά άλλα.

Στις 31 Μάη ενημερωθήκαμε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αγοράς της γης της κατάληψης Φλορ ντου Ασφάλτου από τις αρχές της περιφέρειας του Ρίο ντε Ζανέιρο, έκταση που ανήκει μέχρι στιγμής στην ομοσπονδιακή ένωση, ώστε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο «αναζωογόνησης» της ζώνης του λιμανιού και συνεπώς θα σημάνει την εκκένωση της κατάληψης.

Οι αρχές μας χτύπησαν δύο φορές την πόρτα την τελευταία βδομάδα, ενώ η αστυνομία και τα καθεστωτικά μέσα καραδοκούν. Το πιο πιθανό είναι πως η κατάληψη μας θα εκκενωθεί πολύ σύντομα. Γνωρίζουμε πως η περίπτωσή μας δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αποτελεί μέρος μιας πραγματικότητας στο πλαίσιο της οποίας τα συμφέροντα των πλουσίων έχουν βαρύνουσα σημασία και, όπως κι η δικιά μας, έτσι και άλλες καταλήψεις της περιοχής του κέντρου αντιμετώπισαν ήδη ή αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή το ίδιο πρόβλημα.

Πιστεύουμε πως η δύναμη και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους μη προνομιούχους και η αλληλοβοήθεια είναι τα θεμελιώδη όπλα μας!

Όλη η κατάληψη ένα οδόφραγμα!!!
Ο αγώνας μας δεν μένει στα λόγια!!!

ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ!!!
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΛΟΡ ΝΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!!!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!!!

Επικοινωνία: flordoasfalto@bol.com.br

*απόσπασμα από ποίημα του Carlos Drummond de Andrade

πηγή