Νατάλ, Βραζιλία: Ανακοίνωση της Squat Taboca

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου καθημερινά συναντάμε την έλλειψη τροφής, γνώσης, ασφάλειας, υγείας, στέγασης κ.λπ.

Αν υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται μες στο κρύο στους δρόμους, αν λείπουν χώροι για να τραφούν οι άνθρωποι και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αν οι εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης διαθέσιμων χώρων κι αν υπάρχουν άδεια και εγκαταλειμμένα ακίνητα, που χρησιμεύουν μονάχα ως σκουπιδότοποι, εστίες μόλυνσης και πηγή ανασφάλειας και ενόχλησης για τη γειτονιά, τότε αποτελεί νόμιμο δικαίωμα η κατάληψη αυτών των εγκαταλειμμένων ακινήτων κι η πραγματική κοινωνική τους χρήση ως χώρων στέγασης και πολιτισμού.

Με αυτές τις επιθυμίες και προοπτικές, τον Ιούλιο του 2011 γεννήθηκε στο Νατάλ του Ρίο(υ) Γκράντε ντο(υ) Νόρτε η Κατάληψη Ταμπόκα – Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο.

Πρόκειται για ένα κτήριο που για πολύ καιρό ανήκε στην ιδιοκτησία της Μητροπολιτικής Ένωσης Σπουδαστών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (UMES). Η συγκεκριμένη Ένωση πρωταγωνίστησε στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες σε αυτή την πόλη, αλλά εξαιτίας της χρεοκοπίας των θεσμών, των κομματικών ανταγωνισμών και της γραφειοκρατίας, τελούσε υπό πλήρη εγκατάλειψη: χωρίς χρήση, ηλεκτρικό, νερό, συντήρηση, ασφάλεια κι εν τέλει χωρίς ζωή. Τώρα το κτήριο είναι κατειλημμένο, καθαρό και οι εργασίες ανακατασκευής προχωρούν σταδιακά, διατηρώντας έτσι την ιστορική και πολιτική του αξία.

Σκοπός είναι να κάνουμε αυτόν το χώρο μια ελεύθερη εθελοντική ένωση, όπου θα σχετιζόμαστε με άτομα με τα οποία θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τα όνειρά μας και τους αγώνες μας, κι αυτή η κοινότητα να αποτελέσει το εμβρυακό στάδιο μιας νέας κοινωνίας την οποία θέλουμε και δημιουργούμε εμείς, μια αυτόνομη ζώνη που να σέβεται τις διαφορετικές προσωπικότητες, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον κι όπου οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις θα μοιράζονται ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες που διαμορφώνουμε συνθήκες διαβίωσης σεβασμού και αξιοπρέπειας, όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν οι πρακτικές της αυτονομίας, της αλληλεγγύης, της εκμάθησης και της ελευθερίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πραγματοποιούμε στο χώρο δραστηριότητες πολιτικής-πολιτιστικής φύσης ανοιχτές στη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, όπως κοινωνική βιβλιοθήκη, ομάδα μελέτης, κοοπερατίβες, αλληλέγγυο παζάρι, εργαστήρια, ανακύκληση, χειροτεχνία, σεριγραφία, πολιτιστικά δρώμενα (μουσική, ποίηση, θέατρο, ζωγραφική, βίντεο, συζητήσεις).

Αυτό το εγχείρημα είναι αυτόνομο κι ανεξάρτητο, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό, δεν επιθυμεί, ούτε και υπολογίζει σε χρηματοδοτήσεις από πολιτικές δυνάμεις και καπιταλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποβλέπουν μόνο στο κέρδος και στην εξουσία. Έτσι, βασιζόμαστε στη βοήθεια και στην εθελοντική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων προκειμένου να εδραιώσουμε αποτελεσματικά αυτό το νέο χώρο ελευθερίας, μάθησης και κοινωνικοποίησης.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Κάποιες από τις δραστηριότητες στην Ταμπόκα περιλαμβάνουν πρόγευμα ποίησης και κολάζ, εργαστήρια χειροτεχνίας μακραμέ, εκμάθησης γλώσσας τούπι-γκουαρανί, συναυλίες, συζητήσεις (με θέματα όπως αναρχισμός, queer ταυτότητα) κ.ά.

Okupa y Resiste 1, 2