Βερολίνο: Ανακοίνωση της κατάληψης-συλλογικότητας Tommy Weisbecker για τις εμπρηστικές επιθέσεις ομάδων νεοναζί σε κοινωνικούς χώρους και σπίτια ακτιβιστών

ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ, ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 27 Ιουνίου 2011, γύρω στις 4 η ώρα, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση εναντίον του στεγαστικού εγχειρήματος Τόμμυ Βάισμπεκερ (Tommyhaus) στην περιοχή του Κρόυτσμπεργκ.

Δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ακριβώς μπροστά από το καφενείο μας, Café Linie 1. Οι φλόγες έφτασαν αρκετά μέτρα ψηλά, και μόνο με την άμεση επέμβαση των ενοίκων –μαζί με τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυροσβεστικής– περιορίστηκε τελικά η φωτιά και εμποδίστηκε η επέκτασή της στο κτήριο.

Την ίδια νύχτα δέχτηκαν εμπρηστικές επιθέσεις κοινωνικοί χώροι, καθώς και σπίτια, σε άλλες περιοχές:

– το κέντρο παιδιών και νέων Anton-Schmaus-Haus στο Μπριτζ του Νόυκελν,

– τα εγχειρήματα Tuntenhouse και Bandito Rosso στο Πρέντσλαουερ Μπεργκ,

– το μαγαζί Red Stuff στο Κρόυτσμπεργκ.

Το ακροδεξιό/φασιστικό υπόβαθρο αυτών των ενεργειών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τραυματίες ή ακόμα και νεκροί από αυτούς τους εμπρησμούς, όπως επίσης ότι τα συγκεκριμένα εγχειρήματα που δέχτηκαν τις επιθέσεις συμπεριλαμβάνονται σε λίστα (τουλάχιστον 100) υποψήφιων στόχων η οποία έχει αναρτηθεί σε νεοναζιστική ιστοσελίδα.

Δεν ξεχνάμε:

– τον Αμαντέου Αντόνιο [Amadeu Antonio], πρώτο θύμα ακροδεξιάς βίας μετά την επανένωση της Γερμανίας – τον Νοέμβριο του 1990 ξυλοκοπήθηκε από μια συμμορία ναζήδων στο Έμπερσβαλντε,

– τους περισσότερους από 150 δολοφονημένους ανθρώπους από χέρια νεοναζί στη Γερμανία από το 1990,

– τις δεξιές, ρατσιστικές, αντισημιτικές εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε Χόυερσβερντα, Ρόστοκ, Μελν, Ζόλινγκεν, Λύμπεκ, Ντύσσελντορφ…

Αυτή η μισανθρωπία των νεοναζί διαχωρίζεται από τη στάση των υπόλοιπων τμημάτων του πληθυσμού που ζει εδώ. Το να μη γίνεται αυτό αντιληπτό και να γίνεται λόγος, παραδείγματος χάριν, για αύξηση των περιστατικών αριστερής και δεξιάς βίας, ή ακόμα και να ταυτίζονται εκ διαμέτρου αντίθετες πρακτικές, είναι ηλίθιο και επικίνδυνο, σχετικοποιεί τα εγκλήματα των νεοναζί και χλευάζει τα θύματα της βίας των ακροδεξιών.

Πριν από μερικές βδομάδες έγινε φασιστοσύναξη στο Μέρινγκνταμ, κοντά στο Τόμμυχαους. Αντιδιαδηλωτές εμποδίσαμε την πορεία των ναζήδων, παρόλο που η ακριβής διαδρομή της είχε κρατηθεί κρυφή από το κράτος. Ωστόσο, ακολούθησαν σοκαριστικές σκηνές. Μια ορδή νεοναζί κυνήγησε και χτύπησε μετανάστες και αντιδιαδηλωτές υπό την εποπτεία των μπάτσων. Οι άγριες επιθέσεις των φασιστών δεν αναχαιτίστηκαν, παρά την παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Όσο δεν απαγορεύονται οι ακροδεξιές/φασιστικές οργανώσεις και τα δημόσια όργανά τους, θα προστατεύονται μονίμως από την αστυνομία.

Το γεγονός ότι μπλοκάραμε μία εκδήλωση του δεξιού-λαϊκού κόμματος «Κίνηση πολιτών υπέρ της Γερμανίας» [Bürgerbewegung pro Deutschland] στις 30 Ιουνίου 2011 στο Κρόυτσμπεργκ δείχνει, εκτός των άλλων, ότι είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στους δεξιούς, παρά την προστασία που τους παρέχει η αστυνομία.

Οι μπάτσοι δε μένουν κατά βάση άπρακτοι, κι αυτό φάνηκε την επομένη της εμπρηστικής επίθεσης, όταν η αστυνομία ξήλωσε και κατέσχεσε τα δύο πανό κατά της ακροδεξιάς που είχαμε τοποθετήσει στην πρόσοψη του κτηρίου πριν από τη μεγάλη πορεία την ίδια μέρα.

Στην πορεία της Τρίτης, 28 Ιουνίου, σε απάντηση κατά των εμπρηστικών επιθέσεων και με κύριο σύνθημα «Ενάντια στον τρόμο των ναζί» [Gegen Naziterror], συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα. Ευχαριστούμε όλους όσους κατέβηκαν αλληλέγγυα και αυθόρμητα στο δρόμο μαζί μας.

Δεν τους φοβόμαστε.
Ας οργανώσουμε μαζί την αντιφασιστική αυτοπροστασία, ας ζήσουμε αλληλέγγυα μεταξύ μας προσέχοντας ο ένας τον άλλον.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ!
BERLIN GEGEN RECHTS!

Tommy Weisbecker Haus, Wilhelmstrasse 9, 10963 Berlin