Ιταλία: Για τους αναρχικούς συντρόφους Guido Mantelli και Arturo Fazio

Τορίνο, 4 Απρίλη 1998: Διαδήλωση την επομένη της κηδείας του Μπαλένο

Στις 26 Νοέμβρη φυλακίστηκαν δύο αγαπημένοι αναρχικοί σύντροφοι στην Ιταλία. Πρόκειται για τον Γκουίντο Μαντέλλι και τον Αρτούρο Φάτσιο, συντρόφους που πάντα τους χαρακτήριζε η βαθιά αφοσίωσή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και κατά των πυρηνικών, μεταξύ άλλων.

Ο Γκουίντο είχε επίσης ανάμειξη στη δίκη Μαρίνι (βλ. α, β, γ). Αυτή η νέα σύλληψή του συνδέεται με μια συγκέντρωση ενάντια στους φασίστες της Κάζα Πάουντ στην πόλη του Κούνεο (Πιεμόντε), στις 26 Φλεβάρη 2011. Πολλοί σύντροφοι υπέστησαν αντίποινα λόγω των συγκρούσεων με φασίστες και τις σύμμαχες με αυτούς αστυνομικές δυνάμεις. Έτσι, ο Γκουίντο επέλεξε να μείνει στην παρανομία για 6 μήνες.

Ο Γκουίντο παραδόθηκε στη δικαιοσύνη στις 26 Νοέμβρη, μέρα έναρξης της προανάκρισης. Τώρα ο σύντροφος καλείται να παραμείνει υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού μέχρι τις 25 Γενάρη, που έχει οριστεί ως ημερομηνία της δίκης του.

Ο Αρτούρο ήταν 9 χρόνια στην παρανομία μετά από τα γεγονότα στο Μπρόσσο. Τη μέρα της κηδείας του Μπαλένο [Εντοάρντο Μασσάρι/Edoardo Massari], τον Απρίλη του 1998 στο χωριό του Μπρόσσο, οι αναρχικοί είχαν αποφασίσει να μην επιτρέψουν την παρουσία μπάτσων και δημοσιογράφων. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, μερικοί δημοσιογράφοι παρεισέφρησαν στην τελετή. Έτσι, ένας από αυτούς, ο δημοσιογράφος Γκένκο [Daniel Genco], που είχε δυσφημήσει περισσότερο απ’ όλους τον Μπαλένο, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους συντρόφους. Ο Αρτούρο θεωρήθηκε ένας από τους υπεύθυνους του ξυλοδαρμού και γι’ αυτό αποφάσισε να γίνει φυγάς.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστος στο ίδιο κολαστήριο του Τορίνο όπου είχε βρεθεί απαγχονισμένος ο Μπαλένο, και θα εκτίσει ποινή τουλάχιστον δύο μηνών.

«Η σιωπή σκοτώνει, η αλληλεγγύη βοηθά κάποιον να ζει. Γράψε στους συντρόφους στη φυλακή. Λευτεριά σε όλους!»

Μπορείτε να του γράψετε στην παρακάτω διεύθυνση:
Arturo Fazio
Carcere “Le Vallette”
C/C via Pianezza, 300
10151 Torino
Italia/Ιταλία

πηγές: α, β