Δράσεις αλληλεγγύης με τους «έξι του Βελιγραδίου»

Ζάγκρεμπ

Στις 7 Φλεβάρη σχεδόν δέκα άτομα πραγματοποίησαν πικετοφορία κοντά στη σερβική πρεσβεία στη Μόσχα, ενόψει της επανάληψης της ποινικής δίωξης εναντίον Σέρβων αναρχικών – των λεγόμενων «έξι του Βελιγραδίου» (BG6). Η ενέργεια αυτή, που εντάσσεται σε μια διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης, οργανώθηκε από τη μοσχοβίτικη ομάδα «Αυτόνομη Δράση» (Автономное Действие) και συμμετείχαν επίσης μέλη της «Συνομοσπονδίας Επαναστατών Αναρχοσυνδικαλιστών» –δηλαδή του ρωσικού τομέα της Διεθνούς Ένωσης Εργατών (IWA)–, καθώς και ελευθεριακοί ακτιβιστές από τη Μόσχα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τις 19.00 έως τις 19.45, με παγερό κρύο. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν μαυροκόκκινες σημαίες, ένα πανό που έγραφε «Λευτεριά στους Σέρβους αναρχικούς», πλακάτ όπως «Αλληλεγγύη στους έξι του Βελιγραδίου» (στ’ αγγλικά), «Πάρτε τ’ αρχίδια μας, αντί για 18€» (στα σερβικά), ένα κείμενο (και στα πορτογαλικά) της AIT-SP, δηλαδή του πορτογαλικού τομέα της IWA, κ.ά.

Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι οι Σέρβοι αναρχικοί Tadej Kurepa, Ratibor Trivunac, Ivan Savić, Ivan Vulović, Nikola Mitrović και Sanja Dojkić συνελήφθησαν το φθινόπωρο του 2009, κατηγορούμενοι για «διεθνή τρομοκρατία», μετά από δράση αλληλεγγύης στους κρατουμένους στην Ελλάδα η οποία έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Σ’ εκείνη τη δράση υποτίθεται πως μια «μολότοφ» έσπασε ένα παράθυρο, ενώ προκλήθηκαν ζημίες που εκτιμήθηκαν στα 18 ευρώ. Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, οι «έξι του Βελιγραδίου» αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Μετά από μακρά διεθνή εκστρατεία διαμαρτυριών, οι έξι απαλλάχθηκαν πλήρως τον Ιούνιο του 2010 από το ανώτατο δικαστήριο του Βελιγραδίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για καταδίκη, αναφορικά με οποιαδήποτε απ’ τις κατηγορίες. Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά οι εφέτες δικαστές παρέμειναν σιωπηλοί ώσπου να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό έδαφος. Μόλις λίγες μέρες μετά την αντιμιλιταριστική διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2011, κατά την οποία ο Ratibor Trivunac συνελήφθη), το σώμα εφετών αποδέχτηκε την έφεση της εισαγγελίας και διέταξε να ξανανοίξει η υπόθεση εναντίον των έξι.

Η έναρξη της επαναληπτικής δίκης ορίστηκε για τις 8 Φλεβάρη 2012.

Δράσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης στην Κροατία από το Δίκτυο Αναρχοσυνδικαλιστών MASA (Mreža anarhosindikalista), που σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ως ένδειξη εναντίωσης στην παράφρονα πολιτική καταστολή και στην όλη σκευωρία το MASA, πλάι σε συντρόφους ανά τον κόσμο, διαμαρτυρήθηκε για την ανανέωση της δίωξης μπροστά από την πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ και στη Ριέκα, απαιτώντας την άμεση παύση της στημένης δίκης και την άρση όλων των κατηγοριών εναντίον των “έξι του Βελιγραδίου”».

Για τους διοργανωτές της διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης, είναι προφανές ότι ο σκοπός της συνέχισης αυτής της δικαστικής παρωδίας κατά των έξι δεν είναι άλλος από την άσκηση πολιτικής πίεσης στο αναρχικό κίνημα της Σερβίας.

Παλιότερο πανό αλληλεγγύης, Αθήνα

πηγές 1, 2, 3