Γαλλία: Έμπρακτη αλληλεγγύη στο Indymedia Athens

Από το Σάββατο, 18 Φλεβάρη, το Indymedia της Αθήνας κατήγγειλε τις πρόσφατες πιέσεις κατά της ιστοσελίδας, που έχει ιδιαίτερα καίρια λειτουργία αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, πιέσεις που επέφεραν «νεκρούς χρόνους». Ακολουθεί μια σύντομη συνομιλία μέλους της συλλογικότητας του Rebellyon.info, στη Λυόν, με το μέλος JollyRoger της συντακτικής ομάδας του Indymedia Athens.

Γεια χαρά, Athens IMC: Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με την ιστοσελίδα σας; Μάθαμε πως είχατε μπελάδες.

Γεια σας, εδώ JollyRoger από το Athens IMC. Θα εκφράσω δικές μου απόψεις τώρα, δε μιλώ εκ μέρους όλης της συλλογικότητας. Από το Σάββατο, 18 Φλεβάρη, πρωινή ώρα στην Ελλάδα, ο διακομιστής (σέρβερ) του Athens IMC τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Αυτό προκλήθηκε από τις Αρχές του Πολυτεχνείου της Αθήνας (ΕΜΠ), όπου βρίσκεται ο διακομιστής μας. Η πρυτανική αρχή υφίσταται έντονη πίεση από το ελληνικό κράτος να κλείσει το Athens IMC. Την Κυριακή, 12/2, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας· οι άνθρωποι αντιστάθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας (2ο μνημόνιο), που ψήφισαν τα πολιτικά κόμματα σε απόλυτη συμφωνία με το ΔΝΤ και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αθηναϊκό IMC είναι μία από τις λίγες ιστοσελίδες εδώ που διαδίδει τις πληροφορίες από τα κάτω. Όπως ξέρετε, είναι μέσο ανοιχτής δημοσίευσης με προέγκριση, κι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και ταραχές εκφράζονται ελεύθερα, μακριά από ψεύδη και στρεβλώσεις των ΜΜΕ. Γι’ αυτό το Athens IMC συνιστά πρόβλημα για την πολιτική και οικονομική εξουσία στην Ελλάδα.

Από τη Γαλλία, δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε πώς το Athens IMC είναι σημαντικό για το κίνημα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστοσελίδα;

Χρησιμοποιείται ευρέως από το ριζοσπαστικό χώρο. Παρόλο που είναι το αθηναϊκό IMC, φιλοξενεί εκδηλώσεις και ειδήσεις από όλη την Ελλάδα. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα IMC στον κόσμο, η επικαιρότητα είναι ένα σημαντικό τμήμα της ιστοσελίδας. Υπάρχουν ακτιβιστές και γενικά άτομα που συμμετέχουν στους αγώνες και δημοσιεύουν ειδήσεις από ενέργειες ή συγκρούσεις που έχουν ζήσει. Το Athens IMC φιλοξενεί επίσης ένα ημερολόγιο στο οποίο ανακοινώνονται επικείμενα γεγονότα, καθώς και κατηγορίες με αφίσες, ανακοινώσεις, πολιτικές αναλύσεις κ.ά. Διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν και μετέχουν στο Athens IMC, αναρχικοί, αντεξουσιαστές, αυτόνομοι, ακροαριστεροί. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές αναρτήσεις χωρίς διακριτή «πολιτική ταυτότητα», αλλά αν γράφονται με μια προοπτική πάλης είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες.

Διαβάζουν πολλοί άνθρωποι το Indymedia Athens;

Η πολιτική απορρήτου μας είναι να μην κρατάμε IPs των χρηστών. Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των μεμονωμένων επισκεπτών που έχουμε. Είμαστε σε θέση να μετρήσουμε μόνο το εύρος ζώνης και τους χρήστες ανά δευτερόλεπτο. Εκτιμάμε πως ένας μέσος όρος επισκεπτών του Athens IMC είναι περισσότεροι από 500 χρήστες ανά δευτερόλεπτο, αλλά κι αυτό εξαρτάται από την ημέρα και τα γεγονότα που τρέχουν. Μπορούμε όμως να «μετρήσουμε» την κίνηση στο Athens IMC από την ποιότητα των δημοσιεύσεων και την επίπτωσή τους στο κίνημα, στους αγώνες και στην κοινωνική πραγματικότητα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά το Indymedia Athens; Εγκαθιστώντας mirror («καθρέφτη») ή με άλλον τρόπο;

Έχουμε φροντίσει τις τεχνικές πτυχές αυτού του θέματος, για να είμαστε σίγουροι ότι η λειτουργία του Athens IMC θα συνεχιστεί. Ακόμη χρησιμοποιούμε ένα διακομιστή αναμετάδοσης στο ΕΜΠ, απ’ όπου εκπέμπει το Athens IMC τουλάχιστον τα οκτώ χρόνια της δεκαετούς λειτουργίας του. Στην πραγματικότητα, το όλο θέμα είναι πολιτικό και όχι αυστηρά τεχνικής φύσης. Υπάρχουν πιέσεις κι επιθέσεις εναντίον του Athens IMC πολλά χρόνια τώρα – το 2007 ήταν η αρχή, αν θυμάμαι καλά. Υπήρξαν, ακόμα, 3-4 σχετικές επερωτήσεις στη βουλή από φασίστες, ακροδεξιούς βουλευτές. Ο κύριος ελληνικός πάροχος ISP, ο ΟΤΕ, αποπειράθηκε επίσης να μπλοκάρει το Athens IMC. Έτσι, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας διαρκής πόλεμος. Η «φιλοξενία» ενός διακομιστή που προάγει την ελευθερία του λόγου μες στο ΕΜΠ είναι κάτι που έχουμε κερδίσει, γι’ αυτό δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, έχουμε επιλέξει ν’ αγωνιστούμε με κάθε κόστος. Μιλώντας για mirrors, είναι καλό να διαθέτουμε ένα ή περισσότερα, μα προς το παρόν είμαστε καλυμμένοι. Μπορούμε όμως να το συζητήσουμε περαιτέρω μεταξύ μας, όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν και το Athens IMC σταθεροποιηθεί και τρέχει κανονικά.

Προσπάθησαν χάκερ να επιτεθούν στο Athens IMC στις 12 του μήνα;

Νομίζω πως οι χάκερ είναι καλοί τύποι – δεν ξέρω δηλαδή ποιοι ακριβώς προσπάθησαν να μας κάνουν επίθεση DoS.

Υπάρχει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης; Κι αν υπάρχει, πού και πώς μπορούμε να στείλουμε τέτοια στήριξη;

Αν και τα πράγματα έχουν σφίξει στην Ελλάδα, δε θέλουμε χρήματα αυτήν τη στιγμή, ούτε κι υπάρχει εύκολος τρόπος να μας σταλούν. Αύριο μεθαύριο όμως, ποιος ξέρει…

Άρα, το καλύτερο θα ’ταν να βγούμε στο δρόμο να διαδηλώσουμε, αλλά και να αφιερώσουμε χρόνο στη μετάφραση πληροφοριών που δημοσιεύετε;

Η ανταλλαγή μεταφράσεων από τόπο σε τόπο κι ανθρώπους που αγωνίζονται είναι πολύ σημαντική για την επικοινωνία μεταξύ των κινημάτων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η διάδοση των ειδήσεων επίσης. Κι εν τέλει, ναι, πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πολλούς λόγους για να αντισταθούν και να παλέψουν. Είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τον κόσμο να κινητοποιείται σε άλλες χώρες, όπως κι εσείς προφανώς, παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε, JollyRoger. Καλή συνέχεια με το Indymedia Athens και τον αγώνα σας (ο οποίος είναι και δικός μας)!

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Καλή τύχη και στους δικούς σας αγώνες!

Ύστερα από συζήτηση στο κανάλι IRC του Indymedia Athens, η συνέντευξη αυτή έγινε μέσω etherpad, πεδίο συγγραφής κειμένων σε συνεργασία με άλλους χρήστες – το Riseup μόλις εγκατέστησε σχετική υπηρεσία (βλ. και etherpad.org). Για σύνδεση στο IRC #athens, βλ. εδώ. Θα βρείτε, μεταξύ άλλων, πολλές μεταφράσεις δημοσιεύσεων του Indymedia Athens στο Contra Info, στο οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε συνεισφέροντας μεταφράσματα και διαδίδοντας κινηματικό λόγο (επικοινωνία: contrainfo@espiv.net).

πηγήσυνεργασία στη μτφρ. athens.indymedia.org