Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες τη Μέρα του Νεαρού Μαχητή

Από το βράδυ της Τετάρτης, 28 Μάρτη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, 29 Μάρτη, πραγματοποιήθηκαν δράσεις στη μνήμη των πεσόντων συντρόφων σε μάχη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μολότοφ, οδοφράγματα και πυροβολισμούς εναντίον των μπάτσων. Ακολουθεί μια σύνοψη των συγκρούσεων όπως την κατέγραψαν οι σύντροφοι της μαχητικής σελίδας αντιπληροφόρησης Liberación Total, που παραθέτουν και περισσότερες φωτογραφίες.

Από τη νύχτα της 28ης ήδη άρχισαν να στήνονται οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές του Σαντιάγο.

Κατά τις 22.00 δεκάδες κουκουλωμένοι νέοι σήκωσαν οδοφράγματα στη ζώνη των Λος Μόρρος, στην κοινότητα του Σαν Μπερνάρντο, στα νότια της πόλης του Σαντιάγο. Εκτός από τα οδοφράγματα, οι νέοι επιτέθηκαν στο 14ο αστυνομικό τμήμα των καραμπινιέρων με πέτρες και πυροβόλα όπλα. Αρχικά οι καραμπινιέροι υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στο εσωτερικό του τμήματος, αλλά στη συνέχεια οι ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν την επίθεση, και ξέσπασαν νέες συγκρούσεις. Επιπλέον, στην περιοχή σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στην περιοχή του Λο Ερμίδα, στην κοινότητα του Πενιαλολέν, στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα.

Στη Βίγια Φράνσια, στην κοινότητα της Εστασιόν Σεντράλ, οι κουκουλωμένοι πυρπόλησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις. Κι εδώ επίσης σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ταραχές και συγκρούσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στην Κουιλικούρα.

Εκτός από τις συγκρούσεις, φέτος η 29η Μάρτη περιλάμβανε αρκετούς συναγερμούς για τοποθέτηση βόμβας, με μαζικές εκκενώσεις κτηρίων και χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων απενεργοποίησης εκρηκτικών μηχανισμών.

Λίγο μετά τις 8.00, η Ομάδα Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων [GOPE] κατέφτασε έξω από τη Γενική Διεύθυνση Δεσμοφυλάκων, στην οδό Ρόσας, σχεδόν στη συμβολή με την οδό Τεατίνος στο κέντρο του Σαντιάγο. Η προειδοποίηση για τον εκρηκτικό μηχανισμό προήλθε από τους ίδιους τους ανθρωποφύλακες, οι οποίοι ενημέρωσαν την αστυνομία για ένα ύποπτο δέμα.

Με ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ εξετάστηκε το κουτί και διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για βόμβα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες που είχε σημάνει συναγερμός στο ίδιο σημείο, μιας και την προηγούμενη μέρα η GOPE πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη έκρηξη ενός ύποπτου δοχείου.

Στις 14.25 μια ανώνυμη τηλεφωνική κλήση προειδοποίησε για μία βόμβα τοποθετημένη στα γραφεία της εταιρείας Equifax-Dicom, στον 26ο όροφο του ουρανοξύστη Τόρρε Τιτάνιουμ, που είναι ένα πολυτελές κτήριο 50 ορόφων στην περιοχή Λας Κόντες. Στο σημείο έφτασε η GOPE, η οποία διέταξε την εκκένωση όλου του κτηρίου και την απομάκρυνση περίπου 1.000 ατόμων που βρίσκονταν μέσα. Κατά τις 16.30 οι Καραμπινιέροι επιβεβαίωσαν ότι δεν είχε βρεθεί κάποια βόμβα και ότι επρόκειτο για τηλεφώνημα-φάρσα.

Μετά τις 18.00 οι Καραμπινιέροι απέκλεισαν περιμετρικά το υποκατάστημα της τράπεζας Santander επί της συμβολής των οδών 11 ντε Σεπτιέμπρε και Μανουέλ Μοντ, στην κοινότητα της Προβιντένσια. Ο συναγερμός προκλήθηκε από ένα ακόμη ανώνυμο τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για την τοποθέτηση βόμβας σε μία από τις κολόνες του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό μποτιλιάρισμα, ενώ απαγορεύτηκε και η διέλευση πεζών από την περιοχή. Οι μπάτσοι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη έκρηξη του ύποπτου αντικειμένου και περίπου στις 19.30 ο συναγερμός έληξε μιας και, απ’ ότι φάνηκε, επρόκειτο για άλλο ένα τηλεφώνημα-φάρσα.

Κατά τη διάρκεια της 29ης, κι αφού οι πορείες που επιχειρήθηκαν να πραγματοποιηθούν στο Σαντιάγο διαλύθηκαν από την αστυνομία, ο περισσότερος κόσμος κινήθηκε στο πανεπιστήμιο (USACH). Οι διαδηλωτές έκοψαν την κυκλοφορία έξω από το πανεπιστήμιο, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, και οι ειδικές δυνάμεις εφόρμησαν με τεθωρακισμένες αύρες και δακρυγόνα. Από μέσα από το πανεπιστήμιο, οι κουκουλωμένοι επιτέθηκαν στους μπάτσους με πέτρες, μπουκάλια και μερικές μολότοφ. Τελικά η αστυνομία έσπασε την πόρτα του πανεπιστημίου και μπούκαρε ρίχνοντας δακρυγόνα. Συνελήφθησαν συνολικά 52 άτομα.

Στην πόλη της Αρίκα, στο βόρειο άκρο της χιλιανής επικράτειας, λίγο μετά τη 13.00 μια ομάδα κουκουλωμένων έστησε πύρινα οδοφράγματα μπροστά από την κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου της Ταραπακά, στη λεωφόρο 18 ντε Σεπτιέμπρε. Η κυκλοφορία διακόπηκε στην περιοχή για κάποιες ώρες, ενώ στο σημείο έφτασαν ειδικές δυνάμεις των μπάτσων με αύρες για να διαλύσουν τους εξεγερμένους, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 6 άτομα μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Στο Βαλπαραΐζο οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους καραμπινιέρους ξεκίνησαν κατά τις 22.00, όταν μια ομάδα νέων που πραγματοποιούσε πολιτιστική εκδήλωση στην πλατεία Βικτόρια, με αφορμή τη Μέρα του Νεαρού Μαχητή, αποφάσισε να πορευτεί στη λεωφόρο Μοντ. Οι κουκουλωμένοι πέταξαν πέτρες, αλλά και μπουκάλια με χρώμα και λάδια εναντίον των μπάτσων, οι οποίοι συνέλαβαν 6 άτομα.

Στη Βαλβίδια, στην κεντρική Χιλή, μια ομάδα περίπου 20 κουκουλωμένων έστησαν πύρινα οδοφράγματα ενόσω επέστρεφαν στην πανεπιστημιούπολη του Uach από τη διαδήλωση που είχε διεξαχθεί στο κέντρο της πόλης. Η κυκλοφορία διακόπηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ώσπου έφτασαν οι καραμπινιέροι, οπότε και σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις (όπου δε συνελήφθη κανείς).

Στην Κονσεπσιόν κατά τη διάρκεια του πρωινού, ομάδες κουκουλωμένων έστησαν οδοφράγματα στην οδό Τσακαμπούκο, στο ύψος της πλατείας Περού μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν, όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις – όπως και κατά το μεσημέρι έξω από το πανεπιστήμιο του Μπίο Μπίο. Το απόγευμα ομάδες κουκουλωμένων έστησαν και πάλι φλεγόμενα οδοφράγματα στην ίδια περιοχή.

Μετά τις 19.00 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περισσότερων από 300 άτομα, που διέσχισε τους δρόμους του κέντρου. Η πορεία κατέληξε σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 33 άτομα. Μετά το πέρας της πορείας, κι ενώ είχε ήδη νυχτώσει, εξεγερμένοι νέοι σήκωσαν πάλι οδοφράγματα έξω από το πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν, στην πλατεία Περού.

Το βράδυ της 29ης, οι εκδηλώσεις αγωνιστικής μνήμης ξεκίνησαν στην περιοχή της Βίγια Φράνσια, όπου είχε καλεστεί συγκέντρωση μνήμης για τ’ αδέρφια Βεργάρα Τολέδο [Rafael Mauricio / Eduardo Antonio Vergara Toledo] και όλους τους πεσόντες, μετά την οποία ακολούθησε πορεία στη λεωφόρο 5 ντε Αμπρίλ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 διαδηλωτές. Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονταν ενόσω η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από μπάτσους. Σχεδόν στο τέλος της πορείας, οι κουκουλωμένοι επιτέθηκαν με πολλές μολότοφ εναντίον των ειδικών δυνάμεων, και από αυτήν τη στιγμή κι έπειτα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν επίσης πυροβόλα όπλα εναντίον των μπάτσων.

Στην περιοχή Λο Ερμίδα, στην κοινότητα του Πενιαλολέν, στήθηκαν μεγάλα πύρινα οδοφράγματα και πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με μολότοφ εναντίον της αστυνομίας. Ένα τεθωρακισμένο όχημα των μπάτσων κλάταρε από μηχανικό πρόβλημα, και οι εξεγερμένοι άρπαξαν την ευκαιρία να του επιτεθούν, αλλά μια τεθωρακισμένη αύρα κατέφτασε στο σημείο προς υπεράσπιση των μπάσταρδων μπάτσων που δέχονταν την επίθεση.

Στην περιοχή της Πινκόγια, στην κοινότητα Ουετσουράμπα, τα οδοφράγματα ξεκίνησαν να φλέγονται από το σούρουπο, και σε διάφορα σημεία οι κουκουλωμένοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στην περιοχή ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί εναντίον των μπάτσων, ενώ οι ρουφιάνοι του Τύπου τα χρειάστηκαν κι έφυγαν τρέχοντας για να κρυφτούν.

Στην κοινότητα Λα Φλόριδα στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα, και στην περιοχή του Γουαλκέρ Μαρτίνες πυρπολήθηκε ένα βανάκι.

Στην κοινότητα της Λα Πιντάνα υψώθηκαν πολυάριθμα πύρινα οδοφράγματα, και στη λεωφόρο Σάντα Ρόζα μια ομάδα κουκουλωμένων επιτέθηκε σε ένα λεωφορείο-«φυσαρμόνικα» του δικτύου συγκοινωνιών Transantiago, πετώντας μια μολότοφ. Στο λεωφορείο δεν επέβαινε κανείς πλην του οδηγού, ο οποίος κατέβηκε, ενώ το όχημα κάηκε μερικώς.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών μπάτσων από τη νύχτα της 29ης είναι 7 άτομα. Στην περιοχή της Βίγια Πορτάλες, στην κοινότητα της Εστασιόν Σεντράλ, οι εξεγερμένοι σήκωσαν οδοφράγματα στην οδό Χενεράν Βελάσκες, επιτιθέμενοι επίσης με μολότοφ εναντίον των κατασταλτικών δυνάμεων. Ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από σκάγια κατά τη διάρκεια των ταραχών σε αυτήν τη ζώνη, Στην περιοχή της Πινκόγια άλλος ένας μπάτσος τραυματίστηκε από σκάγια, στο ένα πόδι, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 29ης.

Από τους σχεδόν 228 συλληφθέντες της 29ης Μάρτη, περίπου 60 άτομα πέρασαν αυτόφωρο στο Σαντιάγο, και άλλα 26 άτομα στο Σαν Μπερνάρντο, κατηγορούμενοι κυρίως για πρόκληση ταραχών και φθορά δημόσιας περιουσίας. Σε τρεις από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα κλοπής ενός σουπερμάρκετ και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της περιοδικής παρουσίας ενώπιον των Αρχών.