Σύδνεϋ, Αυστραλία: Αναρχικοί τοποθέτησαν πανό στο Ρέντφερν και παρακώλυσαν αστυνομική επίδειξη στο Ντάρλινγκ Χάρμπορ

Λίγο πριν το ξημέρωμα της 1ης Απρίλη ομάδα αναρχικών κρέμασε πανό στην οικοδομή της οδού Ρίτζεντ 90, στην περιοχή Ρέντφερν, το οποίο έγραφε «ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΝΤΦΕΡΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ». Το κτήριο, το οποίο τώρα ανακαινίζεται, υπήρξε κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο και στέγη για περισσότερους από 10 ανθρώπους κατά τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2010. Μέσα σε αυτόν το μεγάλο χώρο, ιδιοκτησίας του δήμου, επονομαζόμενο ως «Το κάστρο του λαού», λειτουργούσαν εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, καθώς και μαγαζί και καφενείο με ελεύθερη είσοδο. Στα μέσα Δεκέμβρη του 2010 η αστυνομία εκκένωσε το κτήριο, ύστερα από την απόρριψη αίτησης προς το ανώτατο δικαστήριο ώστε να παραμείνει το κοινωνικό κέντρο ανοιχτό. Το δημοτικό συμβούλιο του Σύδνεϋ, που κατέχει τους τίτλους ιδιοκτησίας, ισχυρίστηκε ότι θα μετατρέψει το κτήριο εντός 6 μηνών σε κέντρο για άστεγους νέους. Από τότε παραμένει άδειο.

Το πανό τοποθετήθηκε σε αλληλεγγύη με την προγραμματισμένη συγκέντρωση ακτιβιστών για τα δικαιώματα ιθαγενών στο φράχτη όπου ανασκολοπίστηκε ο Τόμας Χίκει (TJ Hickey) το 2004· εκεί σχεδίαζαν να υψώσουν και να περιφρουρήσουν μια παράνομη αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του θανόντος.

Η ομάδα κράτησε το ίδιο πανό πρόσφατα, στην ετήσια διαδήλωση της 14ης Φλεβάρη στη μνήμη του θανάτου του TJ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στο Ρέντφερν εκφράζοντας το μίσος τους για τις ρατσιστικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συστηματικά στοχεύουν ενάντια στην κοινότητα των Αβοριγίνων. Μέσα από συνεχόμενη παρενόχληση και φυλακίσεις, η αστυνομία έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει τους ιθαγενείς να φύγουν από το Ρέντφερν και το Ουοτερλού για να ολοκληρώσει τη βάρβαρη διαδικασία εξευγενισμού υπό το κυβερνητικό σλόγκαν περί «καθαρισμού του Ρέντφερν» για λογαριασμό ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, γιάπηδων και εργολάβων.

Ο οδυνηρός θάνατος του TJ υπήρξε η σπίθα για μια ρήξη που ξέσπασε στο Ρέντφερν, όταν οι νέοι των Koori (γηγενείς της νοτιοανατολικής Αυστραλίας) αηδιασμένοι από τις συνεχείς αστυνομικές διώξεις εξεγέρθηκαν ενάντια στους περιορισμούς του φόβου και της κανονικότητας και αναμετρήθηκαν με μια αστυνομική δύναμη, η οποία βρισκόταν στο σημείο για να εξυπηρετήσει το στόχο της, αυτόν της στρατιωτικής κατοχής. Με μπουκάλια, τούβλα, βεγγαλικά και μολότοφ, οι νεαροί πολεμιστές που έστησαν ενέδρα εκείνο το βράδυ διεκδίκησαν την αυτονομία τους ενάντια στο κατοχικό κράτος, τραυματίζοντας 40 άνδρες της αστυνομίας και παίρνοντας μια γεύση από τη συλλογική τους δύναμη.

Στα 8 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) έχει ξοδέψει εκατομμύρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση της αστυνομίας για μελλοντικά ξεσπάσματα ταραχών. Το 2005 δημιουργήθηκε η PORS (ειδική μονάδα δημόσιας τάξης και καταστολής της Νέας Νότιας Ουαλίας) και το 2007 αγοράστηκε μια αύρα αξίας $700.000.

Αργότερα την ίδια μέρα, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων στο Ντάρλινγκ Χάρμπορ. Στη δημόσια επίδειξη ήταν το καινούργιο τους ελικόπτερο, πάμπολλα εκθεσιακά περίπτερα, και μια επίδειξη των τακτικών της μονάδας καταστολής των ταραχών. Στο πρόγραμμα επίδειξης εμφανίστηκαν σκυλιά ειδικών δυνάμεων, έφιπποι και μυστικοί αστυνομικοί οι οποίοι πετούσαν τούβλα σε διάφορους σχηματισμούς στα γουρούνια των ΜΑΤ (ως μέρος της πολεμικής επίδειξης).

Μόλις φτάσαμε στο σημείο, μοιράσαμε εκατοντάδες αντιμπατσικά κείμενα στους περαστικούς, τονίζοντας τον καταπιεστικό ρόλο που έχουν παίξει τα γουρούνια τα τελευταία 150 χρόνια (και τα προηγούμενα 70 σε προηγούμενες εκδηλώσεις) ως οπλισμένοι υπερασπιστές των πρώτων αποικιακών και των τωρινών ελίτ των εταιρειών.

Επίσης, εισβάλαμε σε πολλά εκθεσιακά περίπτερα της αστυνομίας και πήραμε όλο το προπαγανδιστικό τους υλικό, από φυλλάδια στρατολόγησης στην αστυνομία (κάποια από τα οποία επιτίθενται άμεσα στους Kooris), αυτοκόλλητα με το σλόγκαν «οι μπάτσοι είναι κορυφαίοι», διακοσμητικά μαγνητάκια της αστυνομίας και προσωρινά τατουάζ, μέχρι και παζλ για παιδιά με τον πιγκουίνο κινουμένων σχεδίων «Αστυνόμο Τσάρλι». Πιο περίεργο από όλα ήταν ένα φυλλάδιο για το διαγωνισμό «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ NSW», ένα «δώρο» που πολλοί θα προτιμούσαν να αποφύγουν.

Όταν η αστυνομία ξεκίνησε την επίδειξη καταστολής, τοποθετήσαμε γρήγορα δύο πανό πάνω σε έναν τοίχο απέναντι από το χώρο των ασκήσεων. Το ένα πανό έγραφε «ΑΦΟΠΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ» και το δεύτερο ήταν από διαφήμιση της Κόκα-Κόλα («μία θερμίδα καίγεται σε μια στιγμή πάθους»), παραλλαγμένη στο σύνθημα «ΕΝΑΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΘΟΥΣ», το οποίο συνοδευόταν από ένα στένσιλ ενός φλεγόμενου μπάτσου.

Μετά από λίγα λεπτά έκθεσης των πανό, ένας αυτόκλητος μπάτσος εκτός υπηρεσίας προσπάθησε να τα κατεβάσει, κι ακολούθησε σύντομη συμπλοκή. Αφού εκδιώξαμε τον εξοργισμένο «μπάτσο», παραμείναμε στις θέσεις μας ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες εξοργισμένοι αστυνομικοί μάς κοιτούσαν δίχως να ξέρουν τι να κάνουν.

Μη θέλοντας προφανώς να κάνουν σκηνή και να γελοιοποιηθούν σε μια μεγάλη μέρα δημοσίων σχέσεων, τα γουρούνια μάς άφησαν ήσυχους μέχρι το τέλος της επίδειξης-παρωδίας, όταν ο επικεφαλής του αστυνομικού σόου αναφέρθηκε στα πανό και προσπάθησε να γελοιοποιήσει το μήνυμά μας αποκαλώντας μας «διασκεδαστές». Μόλις μαζέψαμε τα πανό και αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε, συνειδητοποιήσαμε ότι μεγάλος αριθμός ένστολων, αλλά και ασφαλίτες με ασυρμάτους μάς είχαν πάρει στο κατόπι. Αμέσως αποφασίσαμε ότι ήταν ώρα να απομακρυνθούμε από την περιοχή, και γρήγορα σκορπιστήκαμε  προς διάφορες κατευθύνσεις, αφού κολλήσαμε καμιά διακοσαριά αντιμπατσικές αφίσες σε όλη την πόλη.

Αυτές οι μικρές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε αλληλεγγύη με όλους όσους έχουν βασανιστεί και φυλακιστεί από τους τραμπούκους της αστυνομικής δύναμης της NSW και στη μνήμη του  Τόμας Χίκει και του Ρομπέρτο Λαουντίσιο (Roberto Laudisio), του 21χρονου Βραζιλιάνου φοιτητή ο οποίος κυνηγήθηκε και δολοφονήθηκε από την αστυνομία της NSW τον περασμένο μήνα λόγω της υποτιθέμενης κλοπής ενός πακέτου με μπισκότα.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΧΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι

πηγή/περισσότερες φωτό