Πόρτλαντ, ΗΠΑ: Σύλληψη ενός αναρχικού καταληψία

Στις 3 Μάη 2012 διμοιρία ένστολων της αστυνομίας του Πόρτλαντ, στην πολιτεία του Όρεγκον, εισέβαλαν σε μία κατάληψη στέγης επί της λεωφόρου Νορθ Μισισίπι 6104, στο βόρειο τμήμα της πόλης, και συνέλαβαν τον 25χρονο Μπράιαν Μάικλ Ουίντεμαν [Bryan Michael Wiedeman], γνωστότερο ως «Pax», στον οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν 72 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα βάσει υποτιθέμενης διετούς έρευνας υπό την αρμοδιότητα της εισαγγελίας και επιτροπής ενόρκων (grand jury) για σειρά βανδαλισμών σε τραπεζικά υποκαταστήματα κ.λπ.

Όπως μαρτυρεί κι ένας απ’ τους συγκατοίκους του, οι μπάτσοι έσπασαν την πόρτα και μπούκαραν στην κατάληψη, έδεσαν και ανέκριναν όσα άτομα βρήκαν μέσα, κι έκαναν το σπίτι φύλλο και φτερό κατόπιν εντάλματος. Εξαρχής, το ένταλμα αυτό εκδόθηκε για να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία ώστε να παραπεμφθεί ο Παξ σε δίκη βάσει 72 κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα (για συνωμοσία τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως καταστροφή περιουσίας κ.ο.κ.), αλλά και να προσδιοριστεί σε ποια άλλα μέλη του στενού του περιβάλλοντος ενδέχεται να απαγγελθούν παρόμοιες κατηγορίες. Οι μπάτσοι κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές των καταληψιών, τους απείλησαν και τους τραμπούκισαν, κι αδιαφόρησαν εντελώς για την επιβαρυμένη κατάσταση υγείας ενός απ’ τους προσαχθέντες, η οποία επιδεινώθηκε λόγω του στρες. Εξανάγκασαν έναν από τους καταληψίες να μείνει για ώρα με χειροπέδες φορώντας μονάχα το εσώρουχό του. Αρνήθηκαν σε όλους το αίτημα να τους παρασχεθεί επί τόπου δικηγόρος. Πριν την αποχώρησή τους οι αστυνομικές δυνάμεις άφησαν τους υπόλοιπους ελεύθερους, ωστόσο προσήγαγαν τον Παξ, για τον οποίο διέταξαν διαδικασία αυτόφωρου, επιδιώκοντας να του φορτώσουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Επιπλέον, αρχικά ανακοίνωσαν πως του οριζόταν εγγύηση ύψους 360.000 δολαρίων!

Αλληλέγγυοι/-ες του Παξ ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή για να μαζέψουν το ποσό προκειμένου να τον απελευθερώσουν (π.χ. λανσάροντας μπλουζάκια για οικονομική ενίσχυση, εδώ). Σύμφωνα επίσης με προκήρυξη άμεσης δράσης, έξι ATM των τραπεζών Bank of America, First Tennessee Bank και Wachovia σαμποταρίστηκαν με κόλλα, αλλά και σπάστηκαν στην πόλη του Μέμφις, στην πολιτεία του Τεννεσί, ως μια πρώτη ένδειξη αλληλεγγύης με τα συντρόφια που υπέστησαν την πρόσφατη καταστολή στο Πόρτλαντ.

Σύντομα έγινε απροκάλυπτος τόσο ο ελιγμός των διωκτικών αρχών, όσο και ο παραλογισμός της δικογραφίας, πάντοτε στο πλαίσιο της απόπειρας εκφοβισμού και φίμωσης των ριζοσπαστικών κοινοβίων στην ευρύτερη περιοχή του Πασίφικ Νόρθγουεστ. Το μεσημέρι της 4ης Μάη ο Παξ πέρασε από δικαστήριο, κι ο δικαστής ισχυρίστηκε πως υφίστανται πιθανά αίτια για τις 72 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος του κατηγορουμένου, παρά το γεγονός ότι οι 64 απ’ αυτές τις κατηγορίες αποσύρθηκαν αργότερα εκείνο το βράδυ. Ύστερα, η εγγύηση εμφανίστηκε κατά πολύ μειωμένη… στα 4.000 δολάρια.

Τη Δευτέρα, 14 Μάη, θα εκδικαστεί πάλι η υπόθεση του Παξ, στο Κέντρο Δικαιοσύνης του Πόρτλαντ. Νεότερα (στ’ αγγλικά) εδώ.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που δίνουν οι υποστηρικτές του κρατουμένου στο φέισμπουκ, καταβλήθηκε η εγγύηση, και ο Παξ αποφυλακίστηκε.