Τσιγιάν, Χιλή: Πανό στη μνήμη του πάνκη Μάουρι

Το πρωί της 29ης Μάη, κι αφού είχε περάσει η ημερομηνία αυτή που σφίγγει τις καρδιές μας, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το ξημέρωμα της 22ης Μάη, όταν ένας σύντροφος έπεσε, κοιμήθηκε και ξύπνησε πάλι στις δράσεις μας και στα καθημερινά μας συναισθήματα, κρεμάσαμε ένα πανό στη συμβολή της λεωφόρου Μπραζίλ με την οδό Κονστιτουσιόν στην πόλη του Τσιγιάν στη μνήμη του συντρόφου Μαουρίσιο Μοράλες. Στο πανό ήταν αναγραμμένο: «3 χρόνια από το φευγιό ενός μαχητή· ο πάνκης Μάουρι ΖΕΙ».

Με μία ακόμα χειρονομία θυμόμαστε τον Μάουρι· δεν ξεχνάμε ποτέ τον πιο κοινωνικό αντικοινωνιστή αναρχικό του κόσμου!

Δύναμη και χαιρετισμούς συνενοχής στα συντρόφια της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας/Εμπρηστικός Πυρήνας Εφραΐν Πλάσα Ολμέδο!

Δύναμη, Τορτούγα, Ιβάν, Κάρλα!

Ο Μαουρίσιο Μοράλες ΖΕΙ!

Πυρήνας Οσβάλντο Σολίς Σότο
Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο

η προκήρυξη στα ισπανικά

Ο Οσβάλντο Εβάριστο Σολίς Σότο [Osvaldo Evaristo Solís Soto] ήταν αναρχικός επαναστάτης που γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη του Οσόρνο, στη νότια Χιλή, όπου και δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις τάξεις της αναρχοσυνδικαλιστικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT), ιδρύοντας την Τοπική Ομοσπονδία του Οσόρνο.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Κάρλος Ιμπάνιες ντελ Κάμπο [Carlos Ibáñez del Campo], από το 1929 ως το 1931, ο Οσβάλντο Σολίς Σότο σχημάτισε μαζί με άλλους 15 συντρόφους μια παράνομη αναρχική οργάνωση αγωνιζόμενος τόσο κατά της χούντας, όσο και κατά της δειλίας και των υποχωρήσεων διαφόρων υποτιθέμενων «επαναστατικών οργανώσεων».

Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας συνέχισε να είναι στην πρώτη γραμμή του εργατικού κινήματος χωρίς να κάνει βήμα πίσω, μέχρι τις 27 Δεκέμβρη 1932, οπότε δολοφονήθηκε στο κέντρο της Πλάσα ντε Άρμας στο Οσόρνο. Ο εκτελεστής ήταν ένας μπάτσος που ενεργούσε υπό τις διαταγές του Αντολίν Αντράδε [Antolín Andrade], τότε αρχηγού του Τομέα Ερευνών της αστυνομίας.

Στην κηδεία του, που έλαβε χώρα στις 29 Δεκέμβρη 1932, παρευρέθησαν 8.000 άτομα. Ο τάφος του βρίσκεται στο Καθολικό Νεκροταφείο του Οσόρνο, και μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να διαβάσει την επιτύμβια φράση: «Μάρτυρας της Λευτεριάς».

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του μπορείτε να διαβάσετε (στα ισπανικά) στο τεύχος Απρίλη 2012 του μηνιαίου αναρχικού περιοδικού El Surco, από το Σαντιάγο της Χιλής.