Λυόν, Γαλλία: Ιστοσελίδα χαρτογράφησης των καμερών παρακολούθησης στην πόλη

Από μερικές δεκάδες κάμερες παρακολούθησης στο Λεβαλουά-Περρέ το 1993 ως τις 70.000 κάμερες σε δημόσιους χώρους σήμερα (935.000 συνολικά στη Γαλλία), από τις μητροπόλεις ως τις κωμοπόλεις, μέσα σε λίγα χρόνια τοποθετήθηκαν κάμερες παντού. Στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις εμπορικές αγορές, στα σχολεία, παντού ελέγχουν και φακελώνουν τις κινήσεις και τις πράξεις μας. Καθώς βρισκόμαστε καθημερινά υπό παρακολούθηση, δεν αντιλαμβανόμαστε καν πλέον ότι η ζωή μας είναι υπό επιτήρηση.

Για να καταστήσουμε και πάλι ορατή αυτή την καθημερινή αστυνόμευση, να την καταπολεμήσουμε και να κινητοποιηθούμε εναντίον της, εγκαινιάζουμε την ιστοσελίδα lyon.sous-surveillance.net. Η δημιουργία της είναι το αποτέλεσμα καλέσματος που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο rebellyon.info λόγω των 10 χρόνων από την εγκατάσταση δημοτικών καμερών στη Λυόν.

Αυτό το σάιτ χαρτογράφησης των συστημάτων παρακολούθησης δίνει τη δυνατότητα σε όλους (χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές δεξιότητες) να εντοπίσουν μια κάμερα, τον τύπο της, τον ιδιοκτήτη της. Παρέχει επίσης RSS feed, διάφορες πηγές κι έναν ενημερωμένο χάρτη των ζωνών υπό παρακολούθηση. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως πρακτικό εργαλείο διαμαρτυρίας και κινητοποίησης σε κάθε πόλη, όπως και σε όλη τη Γαλλία.

Στη Λυόν η ιστοσελίδα άρχισε να λειτουργεί από τις 15 Ιούλη 2012. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον εντοπισμό των καμερών και στη συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο αυτού του αγώνα (με άρθρα, τεχνικές πληροφορίες, δράσεις προς γνωστοποίηση…).

Αλλά δε σταματάμε εδώ: Το όνομα χώρου (domain name) sous-surveillance.net είναι διαθέσιμο για μελλοντικές ιστοσελίδες ανά πόλη (saint-etienne.sous-surveillance.net, marseille.sous-surveillance.net ή consegude.sous-surveillance.net). Δημιουργήστε μια συλλογικότητα στην πόλη σας· έχουν δρομολογηθεί ήδη αρκετά εγχειρήματα. Οργανώστε πάρτι χαρτογράφησης παντού. Κάθε συμβολή και νέα ιδέα από προγραμματιστές είναι επιθυμητή. Διαδώστε το σάιτ με αφίσες, γκραφίτι…

Αν οι κάμερες βρίσκονται παντού, το ίδιο και εμείς· ας οργανωθούμε για να αγωνιστούμε ενάντια στην παρακολούθηση!

Για επικοινωνία: contact@sous-sur­veillance.net. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσα απ’ το κανάλι irc (chat) sto irc.indy­me­dia.org #sous-sur­veillance (ή από εδώ).

πηγή