Ινδονησία: Κάτοικοι του νησιού Μπάνγκα καταλαμβάνουν πλοίο μεταλλευτικής εταιρείας

Οι κάτοικοι του νησιού Μπάνγκα, στο διαμέρισμα Λικουπάνγκ της αντιβασιλείας της Νότιας Μιναχάσα, στην περιοχή του Βόρειου Σουλαγουέσι, αντιστέκονται σθεναρά στις δραστηριότητες εξόρυξης σιδήρου από τη μεταλλευτική εταιρεία PT Mikro Metal Perdana.

Η τελευταία πράξη αντίστασης ήταν η αρπαγή ενός πλοίου που ανήκει στην εν λόγω εταιρεία και το οποίο ήταν φορτωμένο με μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνταν στα έργα εξόρυξης. Η δράση ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (12 Αυγούστου). Οι αντιστεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην τερματίσουν την κατάληψη του πλοίου μέχρι την οριστική παύση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Μιναχάσα έχει δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μέσω της εκχώρησης άδειας από τον αντιβασιλέα, ο κόσμος δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να αντιστέκεται.

Πρόσφατα η PT Mikro Metal Perdana κατάφερε να επεκτείνει την άδεια για έναν ακόμα χρόνο, και έτσι ο αντιβασιλέας κατηγορεί τους καταληψίες του πλοίου ότι η ενέργειά τους είναι παράνομη, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ισχυριστεί ότι η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας ομάδων που αντιτίθενται στην ανάπτυξη της περιοχής της Βόρειας Μιναχάσα.

Μέσω των πράξεων αντίστασης, οι κάτοικοι του νησιού Μπάνγκα προσπαθούν να υπερασπιστούν τα μέσα επιβίωσής τους και το περιβάλλον. Φοβούνται τη μόλυνση που έρχεται μαζί με τα έργα εξόρυξης, μιας και γνωρίζουν καλά την καταστροφή που αυτά προκάλεσαν όχι μακριά από την περιοχή τους, στο Ρατατακόκ της Νοτιανατολικής Μιναχάσα, όταν εξασκούσε τις εκμεταλλευτικές τις δραστηριότητες εκεί η εταιρεία PT Newmont Minahasa Raya. Λόγω των παραπάνω, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ανυποχώρητοι, δηλώνοντας ότι οι πράξεις αντίστασης θα συνεχιστούν.

στα αγγλικά και στα ινδονησιακά