Πόζναν, Πολωνία: Οι μπάτσοι εκκένωσαν την κατάληψη Warsztat

Το μεσημέρι της 29ης Αυγούστου 2012 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή και εκκένωσαν την κατάληψη Warsztat/ «Εργαστήρι» επί της οδού Ποντγκόρζε, στο Πόζναν της δυτικής Πολωνίας, μετά από κλήση του «νόμιμου ιδιοκτήτη» του κτηρίου.

Το γεγονός ότι δεν επιδόθηκε κανένα ένταλμα ή προηγούμενο ειδοποιητήριο στους καταληψίες δεν εμπόδισε τις πολωνικές αρχές να κατεβάσουν μέχρι και ειδικές δυνάμεις με όπλα στα χέρια για να φέρουν σε πέρας την κατασταλτική επιχείρηση.

Η αυθόρμητη συγκέντρωση αλληλεγγύης από γείτονες και ακτιβιστές διαλύθηκε βίαια από τα ένστολα γουρούνια και με χρήση σπρέι πιπεριού, με αποτέλεσμα δύο από τους διαδηλωτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ένας εκ των τραυματιών συνελήφθη αργότερα, ξυλοκοπήθηκε εκ νέου στο αστυνομικό τμήμα και κατηγορήθηκε για «εξύβριση αστυνομικού οργάνου». Επιπλέον, κάποια από τα πράγματα και εργαλεία των καταληψιών παρακρατήθηκαν από την αστυνομία και δεν τους επιστράφηκαν.

Το παλιό ψηλό κτήριο, όπου στεγαζόταν τους τελευταίους 4 μήνες το «Εργαστήρι», βρίσκεται κοντά στην παλιά αγορά της πόλης και ήταν εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών οι καταληψίες είχαν φροντίσει για την αναπαλαίωσή του, ενώ τα εγκαίνια του εγχειρήματος είχαν ανακοινωθεί για την Παρασκευή, 31 Αυγούστου…

Η κατάληψη είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και στόχευε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη θεμάτων ισότητας και ελεύθερης επιλογής, ενώ ανάμεσα στις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες περιλαμβανόταν η εφαρμογή οικολογικών, αυτόνομων και βιώσιμων τεχνολογιών για την καθημερινότητα.

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις.

πηγή