Βολιβία: Ενημέρωση για τις συλλήψεις και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τον Μάη του 2012

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ’ΜΑΣΤΕ ΛΕΥΤΕΡΟΙ (Α) ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ!

[ 28 Αυγούστου 2012 ]

Στις 29 Μάη 2012 η αστυνομία μπούκαρε σε 12 διαφορετικά σπίτια, αναζητώντας 13 άτομα, ανάμεσα στα οποία οπαδούς του χάρι κρίσνα, μουσικούς, μέλη της OARS («Αναρχική Οργάνωση για την Κοινωνική Επανάσταση»), πάνκηδες, ελευθεριακούς και αναρχικούς. Η ένδεια των ερευνών των μπάτσων της «υπηρεσίας πληροφοριών» περιλάμβανε την μπούκα της αστυνομίας σε λάθος σπίτι γείτονα, αντί για το σπίτι ενός από τα άτομα που έψαχναν, την παράβλεψη της επιδρομής σε ένα από τα εν λόγω σπίτια λόγω έλλειψης χρόνου, την άγνοια των πραγματικών διευθύνσεων πολλών από αυτούς στα σπίτια των οποίων μπήκαν, όπως και των πραγματικών ονομάτων τους. Οι μπάτσοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η επιχείρηση έτρεχε για 7 μήνες, αλλά είναι προφανές ότι η «έρευνα» δεν ήταν ούτε μιας βδομάδας.

Η αναζήτηση των ατόμων αφορούσε υπόπτους για «απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία», και πιθανά μέλη της FAI/FRI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο).

Από τα 13 άτομα που ανακρίθηκαν, πολλοί συνεργάστηκαν με τους μπάτσους (τ’ αδέρφια Ρενάττο Βινσέντι και Τζέφερ Βινσέντι, ο Ντανιέλ Κάσερες και ο Βίκτορ Χιρόντα, με κάποιους να είναι μέλη της OARS και του Ρεδ Βέρδε). Εξαιτίας τους, σήμερα 3 άτομα βρίσκονται αιχμάλωτα στα χέρια του βολιβιανού κράτους. Πρόκειται για τον Μάυρον «Κρούδο» Γκουτιέρρες, τον Χένρυ Σεγαρρούντο και τη Νίνα Μανσίγια.

Σχετικά με τον 20χρονο αναρχοπάνκη σύντροφο Μάυρον (Μιοσίρο, γνωστότερο ως Κρούδο), οι μπάτσοι μπούκαραν στο σπίτι της μάνας του στις 29 Μάη, κι αφού δεν τον βρήκαν εκεί, αποφάσισαν να του τη στήσουν μέσω τηλεφωνήματος από άτομο που τάχα ήθελε να κάνει ένα πίρσινγκ (δουλειά με την οποία καταπιάνεται ο Κρούδο, ή «Ωμός»), αλλά που τελικά δεν ήταν κάτι παραπάνω από κόλπο των μπάτσων της υπηρεσίας πληροφοριών για να τον μαγκώσουν στο κέντρο της Λα Πας. Τον ανέβασαν σε ένα αυτοκίνητο, τον ξυλοκόπησαν και μετά από κάποια λεπτά απειλών, χτυπημάτων και αστυνομικών τεχνασμάτων, για να τον υποχρεώσουν να καταθέσει εναντίον άλλων ατόμων (κάτι που δεν έκανε ποτέ), τον μετέφεραν σε άλλο όχημα, όπου τον πλησίασε άλλος μπάτσος για να του επιδώσει κλήτευση για τις 4 Ιούνη. Στις 4 Ιούνη τελικά οι μπάτσοι συνέλαβαν τον Μάυρον, ο οποίος πέρασε το πρώτο βράδυ στα κρατητήρια των Ειδικών Δυνάμεων Καταπολέμησης Εγκλήματος (FELCC), για να μεταφερθεί στη συνέχεια στα κρατητήρια των δικαστηρίων, όπου είχε προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρία για την υπόθεσή του, η οποία αναβλήθηκε μιας και ο Κρούδο δεν είχε χρήματα για δικηγόρο. Παρέμεινε στα κρατητήρια των δικαστηρίων μέχρι τις 11 Ιούνη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, που στ’ αλήθεια δεν είναι τίποτα παραπάνω από φυλακή υψίστης ασφαλείας, ονόματι Καλαούμα – βρίσκεται στην κοινότητα Σουρισάγια-Σουριπάντα της πόλης της Βιάτσα. Μέχρι τις 9 Αυγούστου ο Μάυρον παρέμενε χωρίς συνήγορο λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά πλέον έχει τη νομική υποστήριξη μιας δικηγόρου. Συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς προφυλάκισης.

Ο αναρχικός/αντεξουσιαστής σύντροφος Χένρυ Σεγαρρούντο συνελήφθη στις 29 Μάη την ώρα που έφευγε από το χώρο εργασίας του, ενώ την ίδια μέρα έγινε επιδρομή στο σπίτι των γονιών του και την επομένη στο σπίτι όπου έμενε. Παρ’ ότι οι μπάτσοι ισχυρίζονται πως η έρευνα διήρκεσε 7 μήνες, αγνοούσαν την τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας του Χένρυ και χρειάστηκε να ρωτήσουν για να μάθουν πού μένει. Η μπούκα στο σπίτι του έγινε χωρίς να είναι παρών ο ίδιος. Μετά κι από αυτή την επιδρομή, οι Αρχές παρουσίασαν δημοσίως τον Χένρυ και τη Νίνα σε μια συνέντευξη Τύπου. Μερικά λεπτά πριν, ο Χένρυ είχε δεχτεί την επίθεση ενός από τους μπάτσους (που στην πραγματικότητα δεν ήταν της υπηρεσίας πληροφοριών αλλά της δίωξης ναρκωτικών), ο οποίος του είπε ότι σε λίγο θα ζούσε στο πετσί του τον κοινωνικό θάνατο. Παρομοίως, διάφοροι ακόμη ένστολοι λοιδορούσαν το σύντροφο. Ύστερα μεταφέρθηκε στα κρατητήρια των δικαστηρίων και στη συνέχεια στη φυλακή του Σαν Πέδρο, στο κέντρο της Λα Πας, όπου παραμένει σε καθεστώς προφυλάκισης μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η διοίκηση των φυλακών αρνείται στον Χένρυ τη βέγκαν διατροφή που ακολουθεί, υπονομεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία του.

Η Νίνα Μανσίγια βρίσκεται έγκλειστη στο «κέντρο γυναικείου προσανατολισμού» στην περιοχή Ομπράχες της Λα Πας, σε καθεστώς προφυλάκισης.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον των Χένρυ, Κρούδο και Νίνα, κι η ειρωνεία είναι ότι το μόνο στιβαρό στοιχείο το οποίο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών είναι ένα 22άρι ρεβόλβερ που βρέθηκε στο σπίτι του Ρενάττο Βινσέντι. Ίσως είναι ν’ αναρωτιόμαστε γιατί ο Ρενάττο βρίσκεται σε καθεστώς «κατ’ οίκον περιορισμού» από τη στιγμή που βρέθηκε το όπλο στη δική του κατοχή.

Τ’ αηδιαστικά αδέρφια Ρενάττο και Τζέφερ Βινσέντι, σε μια απόπειρα αποπροσανατολισμού της προσοχής απ’ την αξιολύπητη συνεργασία τους με τους μπάτσους, άρχισαν να διαδίδουν τη φήμη ότι ο Μάυρον Γκουτιέρρες ήταν ο μόνος συνεργαζόμενος με την αστυνομία. Ερευνώντας σε βάθος και ανατρέχοντας στις καταθέσεις των 13 ατόμων που προσήχθησαν, οι μόνοι εμετικοί συνεργαζόμενοι με την αστυνομία ήταν οι δυο Βινσέντι, ο Ντανιέλ Κάσερες και ο Βίκτορ Χιρόντα. Εκτός από την κατάθεση, ακούστηκε απ’ το στόμα του ίδιου του Ρενάττο πως οι ένοχοι ήταν οι Μάυρον, Νίνα και Χένρυ.

Αστυνομία και κράτος βεβαιώνουν ότι αυτά τα 3 άτομα είχαν συστήσει έναν τρομοκρατικό πυρήνα, παρόλο που η Νίνα και ο Κρούδο δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους, ενώ ο Χένρυ γνωριζόταν με τη Νίνα και τον Μάυρον μόνο μέσα από τη μουσική.

Η έρευνα έχει παραλύσει, διότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη κατά των τριών αυτών προσώπων, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετωπίζουμε μια σκευωρία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να ποινικοποιήσει όσους την εχθρεύονται.

Δυστυχώς, η Νίνα Μανσίγια, μέσα στην απόγνωσή της να βγει από αυτό το κέντρο εξόντωσης, υπονόμευσε τους συντρόφους Κρούδο και Χένρυ μέσω της συμπληρωματικής κατάθεσης που η ίδια ζήτησε. Αντίστοιχα, έδωσε ονόματα ατόμων που η ίδια πίστευε ότι είναι μέλη της FAI/FRI. Η αλληλεγγύη μας δεν μπορεί να είναι η ίδια πλέον απέναντι στη Νίνα. Της στέλνουμε πολλή δύναμη για να ξεπεράσει αυτήν τη διαδικασία, αλλά πλέον δεν στεκόμαστε αλληλέγγυοι/-ες μαζί της, ελπίζοντας ωστόσο ν’ απελευθερωθεί σύντομα μαζί με τους συντρόφους Χένρυ και Κρούδο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο σύντροφος Κρούδο υπέστη τραμπουκισμούς από πλευράς των ανακριτών της υπόθεσης, με απειλές μεταγωγής του σε άλλη φυλακή, ενώ του έκαναν ερωτήσεις χωρίς την παρουσία της δικηγόρου του.

Όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας για το σύντροφο Χένρυ, αυτή αναβάλλεται διαρκώς. Στις 22 Αυγούστου ήταν η 4η φορά που αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δικαστηρίου, λόγω απουσίας της εισαγγελίας.

Ο απολογισμός των επιδρομών της αστυνομίας είναι ο εξής:

– Ο αναρχικος/αντεξουσιαστής Χένρυ Σεγαρρούντο βρίσκεται αιχμάλωτος στη φυλακή του Σαν Πέδρο.
– Ο αναρχοπάνκης Μάυρον Γκουτιέρρες βρίσκεται αιχμάλωτος στη φυλακή της Καλαούμα.
– Η ελευθεριακή Νίνα Μανσίγια βρίσκεται αιχμάλωτη στις γυναικείες φυλακές του Ομπραχές.

– Ο Βίκτορ Χιρόντα, μέλος της OARS και του Ρεδ Βέρδε, απολαμβάνει «κατ’ οίκον περιορισμό».
– Ο Ρενάττο Βινσέντι, μέλος της OARS, απολαμβάνει «κατ’ οίκον περιορισμό».

Αλληλεγγύη στους συντρόφους Κρούδο και Χένρυ!

Συλλογικότητα Αλληλεγγύης «ΛΕΥΤΕΡΙΑ»

πηγή: libertad presos bolivia