Βραζιλία: Το αληθινό πνεύμα του τατού-μπόλα

Στις 4 Οκτώβρη 2012, το Πόρτο Αλέγκρε έγινε η πρώτη βραζιλιάνικη πόλη όπου το τεράστιο φουσκωτό ομοίωμα τατού-μπόλα (βραζιλιάνικο αρμαντίλλο), επίσημη μασκότ του Μουντιάλ 2014 και του μεγαθηρίου της Coca-Cola που το σπονσοράρει, ξηλώθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές που υπερασπίζονταν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Πριν από την καταστροφή της μασκότ, περίπου 1000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο, διαδηλώνοντας ενάντια στην πώληση των δικαιωμάτων της πλατείας Γκλένιου Πέρες στην Coca-Cola και στη χρήση του χώρου προς συμφέρον των μεγάλων πολυεθνικών. Ενώ η νύχτα προχωρούσε, περίπου 300 διαδηλωτές αποσπάστηκαν από το σώμα των συγκεντρωμένων και κατευθύνθηκαν στην πλατεία, η οποία βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο, για να κατεβάσουν τη μασκότ.

Οι μπάτσοι, ως συνήθως, εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις εναντίον του κόσμου, τραυματίζοντας πολλούς, ενώ όπως κατήγγειλαν κάποιοι από τους τραυματίες τα ασθενοφόρα καθυστέρησαν να τους παραλάβουν, κατόπιν εντολής της αστυνομίας. Οι ταξιτζήδες αρνούνταν επίσης να βοηθήσουν τον χτυπημένο κόσμο, ισχυριζόμενοι ότι αν η αστυνομία τους έπιανε να βοηθούν «εγκληματίες» θα έβρισκαν τον μπελά τους.

Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 8ης προς την 9η Οκτώβρη στην Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Αυτήν τη φορά το τατού-μπόλα ξεφούσκωσε ήσυχα και βρέθηκε το πρωί τρυπημένο και ξέπνοο κατάχαμα.

Στις 13 Οκτώβρη, μετά από διαδήλωση στο Σάο Πάολο, κόσμος ξήλωσε εκ νέου μία από τις μασκότ της Coca-Cola.

Το αληθινό πνεύμα του μουντιάλ καμία σχέση δεν έχει με το τατού-μπόλα. Οι εξώσεις, οι εμπρησμοί κοινοτήτων, οι εκτοπισμοί, η τσιμεντοποίηση, το πλιάτσικο των φυσικών πόρων, η εξυγίανση, οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, οι διώξεις, η καταστολή, η στρατιωτικοποίηση, η ιδιωτικοποίηση κάθε δημοσιάς, η ίδια η μεταστροφή μιας εικόνας της άγριας φύσης που συντρίβεται κάτω από την μπότα κράτους-Κεφαλαίου σε μασκότ για την προώθηση όλων των παραπάνω εγκλημάτων, αποπνέουν σαπίλα και θάνατο.

Φωτιά στα σύμβολα της Κυριαρχίας!
Σκατά στα Μουντιάλ και στις Ολυμπιάδες!

από ενημέρωση συντρόφων