Βερολίνο: Ανταπόκριση από την 20ή διαδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του αντιφασίστα καταληψία Silvio Meier (1965-1992)

Ο αντεξουσιαστής Ζίλβιο Μάιερ μαχαιρώθηκε θανάσιμα από ένα νεοναζιστικό κάθαρμα την 21η Νοέμβρη 1992 στο σταθμό του μετρό Ζαμαρίτερστρασσε του Βερολίνου.

Το κράτος αποπειράθηκε να μετριάσει το γεγονός, παρουσιάζοντας τη δολοφονία λες κι ήταν ένας κοινός καβγάς σε μπαρ ανάμεσα σε νέους της εποχής. Επιπλέον, η γερμανική αστυνομία και τα καθεστωτικά μέσα διέσπειραν αναλήθειες βάσει των ψευδών καταθέσεων που είχαν δώσει οι νεοναζί, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο Ζίλβιο ήταν εκείνος που είχε επιτεθεί πρώτος στη συμμορία τους με μαχαίρι, κι εκείνοι τάχα τον μαχαίρωσαν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Μάλιστα, οι τρεις σύντροφοι του Ζίλβιο, που ήταν μαζί του και επέζησαν της επίθεσης, απειλήθηκαν αρχικά με δίωξη εις βάρος τους, κι είχαν ανακριθεί απ’ τους μπάτσους ενόσω ακόμα βρίσκονταν σε νοσηλεία (δύο απ’ αυτούς είχαν υποστεί βαριά τραύματα). Με άλλα λόγια, η αστυνομία επιχείρησε να τους φορτώσει το θάνατο του φίλου τους.*

Μόνο χάρη στις τεράστιες συλλογικές προσπάθειες φίλων και συντρόφων, και σε άλλες καίριες ενέργειες, κατέρρευσαν οι αστήριχτοι αυτοί ισχυρισμοί, κι έγινε ευρέως γνωστό πως ο Ζίλβιο είχε όντως δεχτεί επίθεση και δολοφονήθηκε από ομάδα νεοναζί στον υπόγειο, έτσι οι κρατικές αρχές υποχρεώθηκαν να διερευνήσουν την υπόθεση. Δύο ετήσιες δράσεις απόδοσης τιμής στον Ζίλβιο Μάιερ καθιερώθηκαν μέσα από εκείνες τις προσπάθειες: μια πικετοφορία στο σταθμό του μετρό Ζαμαρίτερστρασσε, καθώς και μια πορεία μνήμης. Η τελευταία είναι μία από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές διαδηλώσεις που πραγματώνονται κάθε χρόνο στο Βερολίνο, και συνοδεύεται από εναλλασσόμενα συνθήματα. Το σύνθημα αυτής της χρονιάς, που σηματοδότησε την 20ή επέτειο του θανάτου του Ζίλβιο, ήταν «Ενθύμηση σημαίνει μάχη: Επιτεθείτε, τσακίστε, ανακόψτε τους ναζήδες, το κράτος και τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών!»

http://www.youtube.com/watch?v=79uK_lb_xq4

http://www.youtube.com/watch?v=Bo7JMX3r3MU

Η απογευματινή πορεία, στις 24 Νοέμβρη, ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών αφού οι διαδηλωτές περίμεναν αντιφασίστες συντρόφους τους να επιστρέψουν από άμεσες δράσεις κατά της ταυτόχρονης κινητοποίησης κάποιων νεοναζί, που καλούσαν πορεία στη βερολινέζικη περιοχή του Ρούντο ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα ενός κέντρου για πρόσφυγες.

Περίπου 5.000 άτομα συμμετείχαν στη φετινή διαδήλωση που έγινε στη μνήμη του Ζίλβιο Μάιερ, και σχεδόν απ’ την αρχή της πορείας οι διαδηλωτές υπέστησαν την τρομοκρατία αναρίθμητων μπάτσων, που πήραν αρκετούς ομήρους (συλλαμβάνοντας κόσμο, μεταξύ άλλων, με την κατηγορία της υποτιθέμενης αλλοίωσης και κάλυψης χαρακτηριστικών, ή αλλιώς της «εφαρμογής υλικών μεταμφίεσης»). Μερικές από τις συλλήψεις έγιναν με άγριους ξυλοδαρμούς, ιδίως όταν οι μπάτσοι πήγανε με μανία να σπάσουν τον όγκο της πορείας.

Η πορεία διαμαρτυρίας επρόκειτο να επιστρέψει στη γειτονιά του Φρήντριχσαϊν και να λήξει έξω απ’ το σιδηροδρομικό σταθμό του Φρανκφούρτερ Άλλε. Ωστόσο, πιθανότατα λόγω της κλιμάκωσης της αστυνομικής καταδίωξης, οι διοργανωτές αποφάσισαν να διαλύσουν την πορεία μπροστά από το σταθμό του Λίχτενμπεργκ (παρ’ ότι ολόκληρη η συνοικία του Λίχτενμπεργκ είναι ένα προπύργιο των νεοναζί).

Με το που τελείωσε όντως η διαδήλωση εκεί πέρα, οι μπάτσοι περικύκλωσαν σχεδόν όλη την πλατεία και, για να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο το συγκεντρωμένο πλήθος, απέκλεισαν επίσης όλες τις εισόδους που οδηγούν στους σταθμούς του τρένου και του μετρό. Λίγο αργότερα, η αστυνομία άνοιξε τις πύλες του μετρό, αλλά στη συνέχεια εφόρμησε εναντίον όσων είχαν επιλέξει να παραμείνουν στην πλατεία. Σύμφωνα με ενημερώσεις, οι μπάτσοι πήρανε κι άλλους ομήρους στο σημείο αυτό, και κατά τη διάρκεια της εφόδου έριξαν σπρέι πιπεριού μέσα σ’ ένα βαγόνι τρένου. Έγιναν συνολικά 22 συλλήψεις (δεν υπήρχαν όμως περαιτέρω πληροφορίες για τους συλληφθέντες ως τις 25/11, όταν δηλαδή γράφτηκε αυτό το ρεπορτάζ).

Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλωτές κατάφεραν νωρίτερα να επιτεθούν σε σημείο σύναξης των νεοναζί μέσα στο προπύργιό τους, τη συνοικία του Λίχτενμπεργκ. Μπογιές, πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες ρίφθηκαν στο νεοναζιστικό μαγαζί-στέκι της Λύκστρασσε, που ήτανε καλά φρουρούμενο από ένστολους. Πυροτεχνήματα και κροτίδες πετάχτηκαν κατά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Σε όλη τη δράση φωνάχτηκαν δυνατά συνθήματα, μεταξύ άλλων αναρχικά/αντεξουσιαστικά συνθήματα σε διάφορες γλώσσες, κι επίσης ακούστηκε μια δυο φορές το «Μπάτσοι – Γουρούνια – Δολοφόνοι».

* Ιστορικό της υπόθεσης στα γερμανικά: i, ii

No Comments “Βερολίνο: Ανταπόκριση από την 20ή διαδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του αντιφασίστα καταληψία Silvio Meier (1965-1992)”