Σαντιάγο, Χιλή: Συγκρούσεις στη μνήμη του Matías Catrileo

matias

Την Τρίτη, 11 Δεκέμβρη, μια ομάδα περίπου 20 κουκουλωμένων βγήκαν μέσα από το Πανεπιστήμιο Τέχνης και Κοινωνικών Επιστημών (ARCIS) για να διακόψουν την κυκλοφορία επί της οδού Λιμπερτάδ στο κέντρο του Σαντιάγο.

Με το σύνθημα «Ματίας Κατριλέο: Σε δολοφόνησαν πάνω στον αγώνα, και με αγώνα θα εκδικηθούμε το χαμό σου» κι οπλισμένοι με μολότοφ, συγκρούστηκαν με τα όργανα των Ειδικών Δυνάμεων, δηλαδή τα φιλαράκια του Γουάλτερ Ραμίρες, του θρασύδειλου καραμπινιέρου της Ομάδας Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Gope) που εκτέλεσε τον Ματίας Κατριλέο.

Δεν ξεχνάμε πως ο Ματίας δολοφονήθηκε στα 24 του χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας δράσης ανάκτησης εδαφών από κοινότητες Μαπούτσε, κι ότι στις 3 Γενάρη 2013 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το θάνατο του συντρόφου πάνω στη μάχη.

Η φετινή αυτή δράση πραγματοποιήθηκε επίσης σε αποστροφή προς την απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Ρεπούμπλικας, σύμφωνα με την οποία ο φονιάς Ραμίρες μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί στο σώμα των καραμπινιέρων της Χιλής.

Μια μέρα πριν, στις 10 Δεκέμβρη, η οικογένεια Κατριλέο και αλληλέγγυος κόσμος πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στο κουκούλωμα της υπόθεσης και στην ατιμωρησία του μπάτσου δολοφόνου.