Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από την πορεία στη μνήμη του Matías Catrileo

getget (1)

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν από τις 19.00 της Πέμπτης, 3 Γενάρη 2013, στο κέντρο του Σαντιάγο, για να πορευτούν από τη λεωφόρο Αλαμέδα προς την πλάσα ντε Άρμας, μέσω της οδού Πασέο Αουμάδα. Η πορεία ήταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 5 χρόνια από την κρατική δολοφονία του αγωνιστή Ματίας Κατριλέο.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα, παρά την παρουσία ισχυρών κατασταλτικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει την περίμετρό της, για να αποτρέψουν την επανάληψη των περσινών ταραχών.

Αφού η πορεία έφτασε στην πλάσα ντε Άρμας, μερικοί κουκουλωμένοι ξεκίνησαν τις συγκρούσεις και εκτόξευσαν μολότοφ σε δύο τραπεζικά υποκαταστήματα, ένα της τράπεζας Santander Banefe και το άλλο της BancoEstado. Επιπλέον, άλλοι διαδηλωτές σήκωσαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και φαρμακεία.

Επίσης, έλαβαν χώρα συγκρούσεις με τους μπάτσους των ειδικών δυνάμεων των καραμπινιέρων, οι οποίοι έκαναν χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων τους για να εκτοξεύσουν νερό υπό πίεση και χημικά, αλλά και όποιου άλλου διαθέσιμου μέσου είχαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Αποτέλεσμα ήταν να χαωθεί ολοκληρωτικά η κατάσταση στο κέντρο της πόλης.

Από την πορεία υπάρχουν συλληφθέντες, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς, ούτε αν παρέμειναν κάποιοι από αυτούς στα κρατητήρια σε αναμονή απαγγελίας κατηγοριών.

Από την άλλη, συγκρούσεις ξέσπασαν και στη μαχητική γειτονιά της Βίγια Φράνσια, στην κοινότητα Εστασιόν Σεντράλ. Κουκουλωμένοι έστησαν οδοφράγματα επί της λεωφόρου 5ης Απρίλη, και τις έπαιξαν με τις δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας μολότοφ. Και αυτές οι συγκρούσεις εντάσσονταν στο πλαίσιο της αντάρτικης μνήμης για το χαμό του Ματίας Κατριλέο.

Στη Βίγια Φράνσια –σύμφωνα με τους μπάτσους– συνελήφθησαν τρεις νεολαίοι που υποτίθεται ότι μέσα στις τσάντες τους είχαν υλικά για την κατασκευή μολότοφ. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια με προβλεπόμενη ημερομηνία απαγγελίας κατηγοριών την 4η Γενάρη (μέρα που γράφτηκε το ρεπορτάζ).

Σε αναμονή ενημερώσεων σχετικά με τους συλληφθέντες των οδομαχιών της 3ης Γενάρη…

πηγή/περισσότερες φωτογραφίες