Αίγυπτος: Το αναρχικό κίνημα αναδύεται με κύμα εμπρηστικών επιθέσεων και εν μέσω οδομαχιών

Ένα μαύρο μπλοκ, έτοιμο να συγκρουστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, συμμετείχε μεταξύ άλλων διαδηλωτών στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στο Κάιρο το βράδυ της 24ης Γενάρη 2013, παραμονή της δεύτερης επετείου της «αιγυπτιακής επανάστασης»

Αναρχικοί ήταν παρόντες στην Αίγυπτο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση (με ορόσημο έναρξης την 25η Γενάρη 2011), αλλά δεν έχουν οργανώσει μέχρι σήμερα μια μαζική συσπείρωση με υψωμένη την αναρχική παντιέρα. Εδώ και χρόνια, οπαδοί ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αιγύπτου έχουν συσχετιστεί με αναρχικές ιδέες και δράσεις, και σε αυτούς έχει ευρέως αποδοθεί η αρχική εισαγωγή πρακτικών εκείνης της σταθερής μαχητικότητας που έριξε την κυβέρνηση Μουμπάρακ τον Φλεβάρη του 2011.

Το βράδυ της 23ης Γενάρη κάποιοι άφησαν τα συνθήματα και τα γκράφιτι στους τοίχους, άφησαν τις συζητήσεις σε πηγαδάκια και διαδικτυακά φόρουμ της Αιγύπτου, και πέρασαν στην πράξη στους δρόμους του Καΐρου –διακηρύσσοντας πως η αναρχία μπορεί να γίνει μια νέα συνιστώσα μες στη συνεχιζόμενη κοινωνική έκρηξη, που πυροδοτήθηκε πριν από δυο χρόνια– μέσω διπλής εμπρηστικής επίθεσης σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (απ’ τους κόλπους της οποίας αναδείχθηκε ο νυν πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι). Αργότερα η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στις σελίδες του facebook τις οποίες διατηρούσαν οι ομάδες Black Blocairo και Egyptian Black Bloc, αλλά σύντομα αυτές τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία. Το πρωί της 24ης Γενάρη, σε προκήρυξη που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, άτομα του λεγόμενου μαύρου μπλοκ έγραψαν πως θα ξαναχτυπήσουν.

Στις 24 Γενάρη το μαύρο μπλοκ έκανε την πρώτη του μαζική εμφάνιση στην πλατεία Ταχρίρ, και λίγο μετά πυρπόλησε το συμβούλιο Σούρα (αιγυπτιακό κοινοβούλιο), γκρέμισε ένα τμήμα του τείχους που φράσσει το πέρασμα προς την πλατεία Ταχρίρ, και μαζί με άλλους ρίχτηκε σε οδομαχίες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτές οι δηλώσεις και δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δεύτερη επέτειο της επανάστασης, στις 25/1, αλλά και γι’ αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «ένα εντελώς καινούργιο επίπεδο» διαμαρτυριών στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Ο αναρχισμός και η έννοια του μαύρου μπλοκ στο δρόμο έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες σε πολλές μεριές της Αιγύπτου, πηγάζοντας από διάφορες ομαδοποιήσεις και κύκλους αναρχικών που συγχωνεύτηκαν κατά τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου. Μια τεράστια δυσπιστία νεολαίων απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα, μια έντονη κριτική για το θεσμικό ρόλο της θρησκείας εντός της διακυβέρνησης, όπως και η έμπνευση που αντλείται από την αναρχική αντίσταση σε όλο τον κόσμο (που εν πολλοίς συμβολίζεται από την εξέγερση στην Ελλάδα στα τέλη του 2008) έχουν συντελέσει καταλυτικά στην ανάδυση αυτών των τάσεων.

Ακολουθεί η προκήρυξη του Black Blocairo για την κατάργηση των ηλεκτρονικών τους σελίδων, τις εμπρηστικές επιθέσεις τους ενάντια σε κυβερνητικά γραφεία και το κάλεσμά τους σε εξέγερση:

«Χθες, κι αφού ολοκληρώσαμε το γεγονός μας, συναντήσαμε μερικές απ’ τις επαναστατικές συνιστώσες και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις επόμενες εφόδους μας· ως εκ τούτου, πραγματώσαμε δυο πρώτες επιθέσεις, χθες (23/1) όπως προείπαμε:

1 – Πυρπολήσαμε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Ikhwanonline, το κτήριο δηλαδή όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας των Ικβάν (ή Μουσουλμανικής Αδελφότητας).

2 – Πυρπολήσαμε τα γραφεία των Ικβάν (ή Μουσουλμανικής Αδελφότητας) επί της οδού Μανιάλ στο Κάιρο.

Κι από σήμερα, κηρύξαμε την επανάστασή μας στην πλατεία Ταχρίρ ωσότου βρει το δίκιο του ο λαός της Αιγύπτου! Μέχρι να πάρουμε πίσω τη ζωή, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη!

Μαύρο Μπλοκ Καΐρου – Οι Χούλιγκαν

Αναμείνατε τις επερχόμενες επιθέσεις μας, γιατί θ’ απαντήσουμε στο λουκέτο που μπήκε στις επίσημες σελίδες μας…»

[Μπορείτε να βρείτε σχετικούς αναρχικούς συνδέσμους στο τέλος της πρωτότυπης δημοσίευσης, οι οποίοι ωστόσο παραπέμπουν αποκλειστικά σε σελίδες του φέισμπουκ μιας και η χρήση του εμπορευματικού αυτού μέσου παραμένει εξαιρετικά διαδεδομένη μεταξύ αραβόφωνων ομάδων κι ατόμων.]