Βαρκελώνη: Αναρχικό κάλεσμα για την εκπαιδευτική κινητοποίηση της 28ης Φλεβάρη

Στις 28 Φλεβάρη οι φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται για άλλη μια φορά σε κινητοποίηση ενάντια στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Βέβαια, η αντίθεση στα εν λόγω μέτρα δε θα έπρεπε να μας παραπλανά και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η λύση είναι η επιστροφή στο πρότερο μοντέλο. Είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο διαχείρισης, το κρατικό, που επέτρεψε την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων στα οποία ασκείται τόση κριτική.

Τα πανεπιστήμια, τόσο τώρα, όσο και πριν απ’ τις περικοπές, είναι ένα και το αυτό: κέντρα εξόντωσης της λογικής και μετατροπής του ανθρώπου σε απλή ποσοτική αξία, με ορίζοντα την αγορά εργασίας, κάτι που τόσες φορές απορρίψαμε στις προηγούμενες απεργίες και διαδηλώσεις. Ορμώμενοι από την κριτική απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις περικοπές, ας σχεδιάσουμε και ας αναζητήσουμε όλοι κι όλες ένα νέο τρόπο μάθησης και διάδοσης της γνώσης, χωρίς την παρέμβαση του καπιταλιστικού κράτους, ιδιωτικών εταιρειών ή τους πολύξερους καθηγητάδες που φιλοδοξούν να γίνουν αυθεντίες της προόδου.

Στις 28 Φλεβάρη να βγούμε στο δρόμο, αλλά όχι για να υπερασπιστούμε τη διαιώνιση του παρόντος συστήματος. Ας δείξουμε πως μέσω μιας επαναστατικής προοπτικής μπορούμε να καταφέρουμε ένα μοντέλο παιδείας που θα βασίζεται στην οριζοντιότητα, στην αυτοδιαχείριση, και θα είναι στην υπηρεσία του λαού. Για την αναρχία. Ούτε ένα βήμα πίσω στον κοινωνικό πόλεμο.

Ούτε δημόσια ούτε ιδιωτική,
αυτοδιαχειριζόμενη!

πηγή