Σαντιάγο, Χιλή: Αναρχική πορεία στις 8 Μάρτη

Στις 25 Μάρτη 1911 περισσότερες από 100 υφαντεργάτριες χάνουν τη ζωή τους λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπά στη φάμπρικα Triangle Shirtwaist της Νέας Υόρκης, όπου δούλευαν.

Η πυρκαγιά ξεσπά υπό νοσηρές κι επικίνδυνες συνθήκες σ’ έναν απ’ τους ορόφους του κτηρίου, αναλώνοντας τη ζωή νέων γυναικών που υπόκεινται στη βιομηχανική εκμετάλλευση, με εκτεταμένα ωράρια εργασίας και πενιχρούς μισθούς.

Κλειδωμένες απ’ τ’ αφεντικά στους χώρους της δουλειάς, ώστε να μην αφήσουν το πόστο τους, πολλές απ’ τις εργάτριες πεθαίνουν από ασφυξία και/ή αποτεφρώνονται, ενώ άλλες πάνω σε μιαν απεγνωσμένη απόπειρα διαφυγής από τον καπνό και τις φλόγες σαλτάρουν από τα παράθυρα του 8ου, του 9ου και του 10ου ορόφου της φάμπρικας.

Αυτό το γεγονός μπαίνει στη γυάλα, στο πλαίσιο των χειραγωγούμενων εορτασμών της «Μέρας της εργαζόμενης γυναίκας», που σήμερα παρουσιάζεται από διάφορα μίντια ως μια γιορτούλα, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί την απόδειξη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τυραννίας, που λογαριάζει τις εργάτριες και τους εργάτες μόνο για την παραγωγικότητά τους.

Αυτή την Παρασκευή, 8 Μάρτη, καλούμε σε πορεία αναρχικού μπλοκ ενάντια στην πατριαρχική κοινωνία, φέρνοντας στο φως τις προβληματικές του φύλου στο εσωτερικό της εκμεταλλευόμενης και καταπιεσμένης τάξης.

Απευθύνουμε το κάλεσμα αυτό ώστε να εναντιωθούμε στα κελεύσματα των πρωτοποριών και των κάθετα ιεραρχημένων οργανώσεων, στοχεύοντας σε μία επίθεση στη ρίζα του προβλήματος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχική του κοινωνία, προτάσσοντας την οριζοντιότητα, την άμεση δράση και την αυτοδιεύθυνση ως τις μοναδικές ικανές μεθόδους καταστροφής της βάσης τέτοιων προβληματικών.

Πιστεύουμε ότι ως αναρχικές και αναρχικοί πρέπει να πορευτούμε από κοινού, παραμερίζοντας τα διάφορα ευχολόγια ενάντια στο αντριλίκι κι ασκώντας κριτική στις νόρμες και στα έμφυλα στερεότυπα που επιβάλλει η πατριαρχία και που υιοθετεί και προασπίζει η κοινωνία της.

Λευτεριά στις εκμεταλλευόμενες και στους εκμεταλλευόμενους!
Βατσελέτ και Ματτέι στην πυρά!*

Ρεύμα Αναρχική Επανάσταση
(CRA)

* Η Μιτσέλ Βατσελέτ [Michelle Bachelet] είναι πρώην πρόεδρος της Χιλής, ενώ η Έβελυν Ματτέι [Evelyn Matthei] είναι νυν υπουργός εργασίας.