ΗΠΑ: Σύντομες ενημερώσεις από τη 15η Μάρτη, διεθνή μέρα δράσης ενάντια στην αστυνομική κτηνωδία

Ώκλαντ:
Να ξεκινήσουμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους περισσότερους από 250 διαδηλωτές του Μόντρεαλ [στον Καναδά], που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πορείας ενάντια στην αστυνομική κτηνωδία στις 15 Μάρτη.

Στις 9μ.μ. μια μικρή ομάδα, που αριθμούσε καμιά τριανταριά αναρχικούς/-ές, βγήκαμε στο δρόμο με μαύρες σημαίες και πανό που έγραφαν «(Α)ΝΤΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ» και «Ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στην αστυνομία». Πορευτήκαμε νότια επί της οδού Μπρόντγουεϊ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Anticapitalista», «Καμιά δικαιοσύνη, καμιά ειρήνη – Γαμιέται η αστυνομία» και «Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι–ACAB». Φτάσαμε μέχρι τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό του Ώκλαντ στη γωνία της 7ης λεωφόρου με την οδό Μπρόντγουεϊ, όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καμιά δεκαριά διμοιρίτες. Οι μπάτσοι φαινόταν να έχουν πάρει θέση άμυνας, οπότε μετά από λίγα λεπτά την κάναμε από ’κεί συνεχίζοντας βόρεια επί της οδού Φράνκλιν. Σ’ ένα υποκατάστημα της Chase Bank γράφτηκε με τεράστια γράμματα «FTP [Γαμιέται η αστυνομία]», και σπάστηκαν κάποιες απ’ τις τζαμαρίες του. Ακολούθησαν βανδαλισμοί σε μια σειρά από τραπεζικά ΑΤΜ επί της οδού Φράνκλιν, και μερικά απ’ τα παράθυρα των γραφείων της φυλλάδας Oakland Tribune έγιναν θρύψαλα. Σπάστηκε η μπροστινή πόρτα ενός υποκαταστήματος της Union Bank, ενώ μερικές βιτρίνες υποκαταστήματος της Bank of California είχαν ανάλογη τύχη. Όμως, είμαστε βέβαιοι πως αυτός είναι ένας ελλιπής κατάλογος των δράσεων που πραγματώθηκαν το ίδιο βράδυ. Μόλις στρίψαμε στη γωνία του πάρκου επί της 19ης λεωφόρου και της οδού Τέλεγκραφ, αποφασίσαμε πως ήταν μια καλή στιγμή για να το διαλύσουμε καθώς πολλά μπατσικά κατέβαιναν με ταχύτητα στη γύρω περιοχή. Δεν υπήρξαν συλλήψεις απ’ όσο γνωρίζουμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα συντρόφια που στήριξαν τη διαδήλωση με την παρουσία τους, και το ανεξάρτητο σωματείο δικηγόρων (NLG) που μας παρείχε ένα νομικό παρατηρητή. Πολλή αγάπη και αλληλεγγύη σε όλους κι όλες που διαδηλώνουν ενάντια στο σύστημα, αυτήν τη μέρα ή οποιαδήποτε άλλη.

Πόρτλαντ:
Χθες το βράδυ [15/3] μια ομάδα περίπου 75 ατόμων μαζευτήκαμε στο πάρκο Χόλλαντεϋ, απ’ όπου και ξεκινήσαμε την πορεία. Παραδόξως, την κάναμε απ’ το σημείο της προσυγκέντρωσης τουλάχιστον 15 λεπτά προτού την ανακοινωμένη έναρξη της διαδήλωσης, οπότε αναρωτιόμασταν μήπως είχε έρθει και κάνας άλλος στο μεταξύ. Πολλοί από μας θέλαμε να απλωθούμε στο δρόμο, αλλά μας την έπεσε ένας παράλογα μεγάλος αριθμός ένστολων πάνω σε ποδήλατα, που μας πήραν στο κατόπι απ’ την άλλη πλευρά της διαδρομής, όπως και διμοιρίτες κι έφιπποι μπάτσοι λίγο παραπέρα. Πορευτήκαμε στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας: «Η αστυνομία είναι ο στρατός των πλουσίων», «Πόρτλαντ, Κάιρο, Ελλάδα – Γαμιέται η αστυνομία», «Γαμήστε τους μπάτσους, μας είναι άχρηστοι, αυτό που θέλουμε είναι απόλυτη λευτεριά». Άτομα μέσα από μπαρ και διερχόμενα οχήματα επευφημούσαν κι έδειχναν υποστήριξη φωνάζοντας πίσω σε μας «Γαμιέται η αστυνομία». Ήταν αναζωογονητικό να βλέπει κανείς πολλά πρόσωπα που δεν έχουν ξανακατέβει έτσι στο δρόμο, ενώ απουσίαζαν πάρα πολλοί που θα νόμιζε κανείς πως θα συμμετείχαν στην πορεία, αλλά δε βαριέσαι… το καινούργιο είναι πάντα καλό. Πολλά απ’ τα νεότερα παιδιά ενθουσιάστηκαν λέγοντας πως ένιωσαν συναρπαστικά μιας και δεν είχαν πάει άλλη φορά σε τέτοια αντικαπιταλιστική/αντιμπατσική διαδήλωση.

Συνολικά, η φάση δεν ήτανε τόσο γερή όσο θα θέλανε μερικοί, δεν έγιναν επιθέσεις, ούτε και παραμείναμε συγκροτημένοι στο δρόμο, πέρα από λιγοστές φορές. Αλλά πριν μας χαρακτηρίσουνε «δήθεν» κάποιοι τρόληδες, να σημειωθεί πως είχαμε αφάνταστο ποσοστό στήριξης από ανθρώπους που βρίσκονταν στα πέριξ, κι ας ελπίσουμε πως ακόμη και το γεγονός ότι εμπνεύσαμε νεότερο κόσμο να μπει στις γραμμές μας θα χτίσει μια δυναμική. Επίσης, οι μπάτσοι είχανε κατεβάσει ολόκληρο στρατό. Μακάρι να δούμε περισσότερους διαδηλωτές και λιγότερους μπάτσους την επόμενη φορά. Ευχαριστίες στα συντρόφια του Ώκλαντ, που βγήκαν στο δρόμο με άγριες διαθέσεις, και στους μαζικά συλληφθέντες στο Μόντρεαλ [εκ των οποίων πολλοί κατέβηκαν κουκουλωμένοι, σε μη εγκεκριμένη διαδήλωση].

Γαμήστε την αστυνομία. Γαμήστε την καπιταλιστική τάξη που επιβάλλουν. (Α)