Βαρκελώνη: Ανακοίνωση της κατάληψης Kasa de la Muntanya σχετικά με το ξήλωμα κάμερας παρακολούθησης

Είμαι μονάχα ένας, αλλά δεν παύει να είμαι ένας. Δεν μπορώ να κάνω τα πάντα, αλλά μπορώ έστω να κάνω κάτι. Κι επειδή εγώ δεν μπορώ να κάνω τα πάντα, δεν πρόκειται να αρνηθώ να κάνω το κάτι που δύναμαι να πράξω.
– Έντουαρντ Έ. Χέιλ

https://www.youtube.com/watch?v=1D8fH7wqFNU

Κατά τα λόγια του Μανουέλ Βάσκες Μονταλμπάν, «σκοτώνουν την εξαίρεση για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα», διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Η νέα κοινωνία ελέγχου είναι εδώ. Δεν είμαστε εμείς που την ανακαλύψαμε, απλά κι εμείς υποφέρουμε από δαύτην όπως όλες κι όλοι.

Προ δέκα ημερών, η ομάδα Stop Control εντόπισε μια κάμερα αστυνομικής παρακολούθησης στο τοπικό νοσοκομείο Esperança, η οποία ήταν καρφωμένη καταπάνω μας, απέναντι από την Kasa de la Muntanya (κατάληψη από το 1989). Η ίδια ομάδα έκανε ένα βήμα παραπάνω, κι αποφάσισε να κινήσει μέχρι το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος αυτός ο μηχανισμός επιτήρησης, κυριαρχίας και ρουφιανιάς, όπου τον ξήλωσε και τον απενεργοποίησε. Επιπλέον, η ομάδα δημοσιοποίησε τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Γνωρίζουμε τι σημαίνει να αντιμετωπίζει κανείς αυτό το μοντέλο μονοδιάστατης σκέψης με το οποίο θέλουν να μας επιβληθούν, να μας φιμώσουν και να μας σιγοψήσουνε, όπως γνωρίζουμε και τις συνέπειές του, μιας και τις έχουμε νιώσει σε πρώτο πρόσωπο μέσω της καταστολής. Ωστόσο γνωρίζουμε, ακόμη, ότι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να μας αποστερήσουν την αξιοπρέπειά μας και να ξεκάνουν τις ιδέες μας είναι άλλη μια μορφή εξίσου ωμού βιασμού και καταναγκασμού. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να βγαίνουμε στο δρόμο· γι’ αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και από τα όσα έχουμε επιβεβαιώσει, είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως την κάμερα την τοποθέτησε το κατασταλτικό σώμα της καταλανικής αστυνομίας. Έχουμε επίγνωση της δράσης της ταξιαρχίας πληροφοριών, αλλά και της επιχορήγησης που τυγχάνει από τον Ραμόν Εσπαδαλέρ, το νέο τεχνοκράτη κονσιλιέρε Εσωτερικών της Καταλονίας. Η σιωπή του, όπως και η σιωπή των μέσων ενημέρωσης τα οποία ελέγχει, δεν είναι μονάχα ύποπτη αλλά αποκαλυπτική.

Έτσι, από εδώ πέρα, από αυτόν το μικρό ανταγωνιστικό χώρο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Stop Control όχι μονάχα επειδή ξήλωσε μια κάμερα που μας βιντεοσκοπούσε αδιαλείπτως, καταγράφοντας βιομετρικές πληροφορίες για τον εχθρό, αλλά πάνω απ’ όλα για το γεγονός ότι απέδειξαν με πράξεις πως ο δρόμος δεν περνάει από τα παράπονα και τον αρνητισμό, από το να νιώθουμε κουρασμένοι, καμένοι και απογοητευμένοι, αλλά αντιθέτως πως η εναλλακτική σε αυτήν τη ζωή υποταγής είναι η εναντίωση και η αντεπίθεση.

Οργανωνόμαστε και χτυπάμε! Περνάμε στη δράση, όπως κάνανε τα συντρόφια μας, περνάμε από τη διαμαρτυρία στην αντίσταση! Το έχουμε ξαναπεί· μπορεί να μην είμαστε άγγελοι, αλλά κι αυτό το μαραφέτι δεν είναι ο παράδεισος! Stop Control! Τέρμα στον έλεγχο!

Kasa de la Muntanya, 16 Οκτώβρη 2013.