Ρίο ντε Ζανέιρο: Οι μπάτσοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν 18χρονο

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Οκτώβρη 2013 ο 18χρονος Πάουλου Ρομπέρτου Πίνιου ντε Μενέζες [Paulo Roberto Pinho de Menezes] ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από όργανα της Μονάδας Ειρηνευτικής Αστυνομίας (UPP) στη φαβέλα Μανγκίνιους του Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι μπάτσοι ακινητοποίησαν τον έφηβο και τον έχωσαν σε ένα στενοσόκακο, όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια μέχρι θανάτου. Οι ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως. Ωστόσο η μητέρα και άλλοι γείτονες επιβεβαίωσαν ότι ο Πάουλου Ρομπέρτου ήταν μαζί με μια ομάδα νέων όταν μπάτσοι της τοπικής UPP διεξήγαγαν έλεγχο στη γειτονιά.

Αργά το απόγευμα της 17ης Οκτώβρη, εξεγερμένοι νέοι άρχισαν πετροπόλεμο εναντίον των μπάτσων, εξαγριωμένοι λόγω της δολοφονίας του Πάουλου Ρομπέρτου. Οι κατασταλτικές δυνάμεις κλιμάκωσαν περαιτέρω την ωμή βία τους, ανοίγοντας ακόμα και πυρ εναντίον του κόσμου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διάφορων ατόμων. Ένα 17χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από σφαίρα στο πόδι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τα ένστολα καθάρματα δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμα και τη μικρότερη από τις αδερφές του δολοφονημένου Πάουλου Ρομπέρτου, στρέφοντας ένα όπλο καταπάνω της.

Η κηδεία έλαβε χώρα την Παρασκευή, 18 Οκτώβρη, ενώ την ίδια μέρα κάτοικοι της φαβέλας Μανγκίνιους καλούσαν σε διαμαρτυρία και μπλοκάρισμα δρόμων στη μνήμη του Ρομπέρτου Πάουλου και ενάντια στην πολλοστή αστυνομική δολοφονία.

Σχετικά με το ρόλο που επιτελεί η Μονάδα Ειρηνευτικής Αστυνομίας στην εκκαθάριση των φαβελών εν όψει του επικείμενου Μουντιάλ 2014 και των Ολυμπιακών 2016, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο (με αγγλικούς υπότιτλους) σχετικά με άλλη μία αστυνομική δολοφονία στην ίδια φαβέλα τον Μάρτη του 2013.