Ρωσία: Αντιφασιστική δράση στο Αικατερίνμπουργκ στις 4 Νοέμβρη 2013

Η 4η Νοέμβρη είναι η ημερομηνία όπου παραδοσιακά οι ρώσοι νεοναζήδες διοργανώνουν την αποκαλούμενη «Ρωσική Πορεία» στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών της «Ημέρας Εθνικής Ενότητας». Κατ’ ουσίαν, κάθε 4 Νοέμβρη βγαίνει παγανιά στους δρόμους ο εθνικισμός και η ξενοφοβία.

Την ίδια μέρα, λοιπόν, κατεβήκαμε στους δρόμους της πόλης του Αικατερίνμπουργκ για να δείξουμε στα δεξιά καθάρματα ότι υπάρχουνε κι άτομα που δεν κάνουν γαργάρα τον περαιτέρω μετασχηματισμό της Ρωσίας σε φασιστικό κράτος. Το πανό που ξετυλίξαμε έγραφε «Θάνατο στο ναζισμό όλων των αποχρώσεων», μιας και ο σωβινισμός εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, τόσο απ’ την άρχουσα ελίτ όσο και απ’ τη φτωχολογιά.

Στεκόμαστε επίσης σε αλληλεγγύη προς τις αντιφασίστριες και τους αντιφασίστες ανά τον κόσμο. Μνημονεύουμε όσους κι όσες έπεσαν θύματα του ναζιστικού τρόμου, πεθαίνοντας για τα ιδανικά τους. Ένας απ’ τους πρόσφατους τέτοιους θανάτους ήταν κι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην Αθήνα, από ενεργά μέλη του εθνικιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Σηκώσαμε ένα πλακάτ με τα λόγια: «Αιώνια η μνήμη των πεσόντων αντιφασιστών. Παύλε Φύσσα, αναπαύσου εν ειρήνη».

Ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ξενοφοβίας!
Αλληλεγγύη απέναντι στο φασιστικό τρόμο!

πηγή