Μπεζανσόν, Γαλλία: Μερικά χτυπήματα κόντρα στον εξευγενισμό

Τη νύχτα της 26ης προς την 27η Οκτώβρη 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Μπεζανσόν μερικές ενέργειες ενάντια στον εξευγενισμό της πόλης. Η βραδιά ξεκίνησε με το σαμποτάρισμα μιας μηχανής κατασκευής του τραμ (περιττεύει να πούμε ότι το ρεζερβουάρ τέθηκε εκτός λειτουργίας), ενώ στη συνέχεια οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι νεόδμητων κτηρίων διακοσμήθηκαν με κάμποσα συνθήματα κόντρα στον εξευγενισμό.

Στην οδό Λουκ Μπρετόν, στο κέντρο της πόλης, την ίδια στιγμή που γινόταν θρύψαλα το διαφημιστικό πάνελ της εταιρείας JCDecaux στο σταθμό VéloCité (σύστημα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων που διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία), πετροβολούνταν επίσης τα γραφεία της μεσιτικής εταιρείας Eiffage, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα σε μία από τις βιτρίνες (η τζαμαρία δυστυχώς αντικαταστάθηκε γρήγορα). Τα συγκεκριμένα γραφεία της Eiffage καταπιάνονται με την προώθηση των «λοφτ πολυτελείας» του Passages Pasteur. Τα υπό κατασκευή διαμερίσματα για μπουρζουάδες σε λίγο καιρό θα περιβάλλουν το ομώνυμο εμπορικό κέντρο με υπόγειο πάρκινγκ.

Οι πράκτορες του αστικού εξευγενισμού είναι παντού ευάλωτοι, κι ο συρφετός αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και μεσιτών έχει όνομα και διεύθυνση… Όσον αφορά τα έργα του Passages Pasteur, μπορούμε να αναφέρουμε την αρχιτεκτονική εταιρεία Chapman & Taylor που μοντάρει το εμπορικό κέντρο, και τη Laffly-Morel που χτίζει τα διαμερίσματα, των οποίων τα γραφεία βρίσκονται στην πόλη της Μπεζανσόν…

Γιατί η διαρκής εξέγερση ενάντια σε αυτόν τον κόσμο περνάει από την καταστροφή των υποδομών του…

Ας είμαστε απρόβλεπτοι και ανεξέλεγκτοι!

πηγή