Ζάνταρ, Κροατία: Ναζιστική επίθεση στο στέκι Ίσκρα

Τη νύχτα του Σαββάτου, 16 Νοέμβρη προς Κυριακή 17, ναζήδες επιτέθηκαν στο στέκι Ίσκρα («Σπίθα») στην πόλη του Ζάνταρ. Τα καταπιεστικά όργανα έσπασαν τα παράθυρα και πάτησαν φασιστικά συνθήματα στους τοίχους μαζί με σύμβολα της Ustaša (κροατική φασιστική οργάνωση των δεκαετιών ’30-’40), αλλά και σβάστικες.

Η ναζιστική επίθεση δεν αποτελεί καμιά μεγάλη έκπληξη, μιας και είναι το τρίτο σαμποτάζ εναντίον του στεκιού τα τελευταία δύο χρόνια, και συνέβη λίγες μονάχα ώρες πριν απ’ την επέτειο της πτώσης του Βούκοβαρ (1991), μέρα όπου η επιθετική παραφροσύνη των κροατών εθνικιστών/φασιστών βαράει κόκκινο. Οι δυο προηγούμενες εφόδους στο ίδιο στέκι είχαν λάβει χώρα τον Αύγουστο και τον Νοέμβρη του 2011 – ελπίζουμε αυτή εδώ να ’ναι κι η τελευταία.

Το στέκι Ίσκρα αποτελεί μια πρωτοβουλία για αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη αναρχικών και ελευθεριακών γραπτών, και στεγάζεται στο σύλλογο βιβλίου Knjigozemska επί της οδού Ρ.Κ. Γερέτοβα 5, στο Ζάνταρ. Στον ίδιο χώρο υπάρχει επίσης μια γωνιά ανταλλακτικών προϊόντων, όπως κι ένα εργαστήρι επισκευής ποδηλάτων. Η συλλογικότητα που τρέχει το εγχείρημα είναι ιδιαίτερη ενεργή στο πεδίο της ριζοσπαστικής κοινωνικής αλλαγής στη βάση ελευθεριακών προταγμάτων.

πηγή: κατάληψη reciKLAONICA