Ενημέρωση για την υπόθεση του αναρχικού Ίλια Ρομανόφ, κρατουμένου στη Ρωσία

Ο Ίλια Ρομανόφ, 46χρονος αναρχικός που στις 27 Οκτώβρη 2013 έχασε τον καρπό τού ενός χεριού στην προσπάθειά του να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο στρατολογικό γραφείο της ρωσικής πόλης Νίζνι Νοβγκόροντ, μεταφέρθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο των Πρώτων Δικαστικών Φυλακών της ίδιας πόλης.

Η διάθεση του συντρόφου είναι ζωηρή, και μες στις επόμενες μέρες αναμένεται να εξεταστεί η αίτηση της αποφυλάκισής του, η οποία όμως φαίνεται απίθανο να απαντηθεί θετικά γιατί τώρα, επίσημα πλέον, αντιμετωπίζει και το άρθρο 222-1 του ρωσικού ποινικού κώδικα, που αφορά την κατηγορία της «παράνομης απόκτησης, εκχώρησης, πώλησης, φύλαξης, μεταφοράς ή κατοχής όπλων, των βασικών κομματιών τους, των πολεμοφοδίων, εκρηκτικών υλών και μηχανισμών».

Στο μεταξύ, ενώ τα αποτελέσματα της εξέτασης του μηχανισμού που εξερράγη στα χέρια του Ίλια και των ευρημάτων που κατασχέθηκαν στο διαμέρισμά του δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, οι FSBίτες (μπάτσοι της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) προχώρησαν σε δεύτερη εισβολή στο σπίτι όπου διέμενε ο ίδιος με τους γονείς του και μία από τις κόρες του. Αυτήν τη φορά τ’ αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν το λάπτοπ του πατέρα του, ένας άλλος υπολογιστής που ανήκει στην κόρη του, καθώς και… η φωτοτυπία του πιστοποιητικού της απελευθέρωσης του Ίλια από τη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2012.

Επίσης, πριν λίγες μέρες, οι FSBίτες επισκέφτηκαν το σύντροφο στη φυλακή για να του «πιάσουν κουβέντα», χωρίς βέβαια να ενημερώσουν το δικηγόρο του, αλλά και χωρίς να πάρουν από τον ίδιο τίποτ’ άλλο παρά σιωπή.

Για να ενισχύσετε οικονομικά το σύντροφο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό Μόσχας στο mail: abc-msk@riseup.net. Υπενθυμίζουμε επίσης, σε όσους/όσες βρίσκεστε στην Αθήνα, ότι υπάρχει κουτί οικονομικής υποστήριξης για το σύντροφο στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ (Αραχώβης & Θεμιστοκλέους, πλατεία Εξαρχείων).