Τάμπερε, Φινλανδία: Αντιπατριωτικά μπάχαλα την 6η Δεκέμβρη

Έκτακτα νέα στη Φινλανδία. Μια πεντακοσάρα άτομα βγήκαμε στο δρόμο την 6η Δεκέμβρη κραδαίνοντας μπαστούνια του χόκεϊ επί πάγου ενάντια στον εθνικισμό και στον καπιταλισμό, με σκοπό να διαταράξουμε την προεδρική φιέστα στο Τάμπερε. Βιτρίνες τραπεζών και πολυκαταστημάτων σπάστηκαν, ενώ έγιναν επίσης έφοδοι σε μπάτσους.

Εδώ πέρα, 6η Δεκέμβρη πάει να πει ημέρα της ανεξαρτησίας. Είναι επίσης η ημερομηνία επίσημων εορτασμών της ελίτ, που οργανώνονται ετησίως απ’ τον Πρόεδρο της Φινλανδίας. Κατά κανόνα οι εορτασμοί τους τελούνται στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι, αλλά φέτος το εν λόγω παλάτι ήτανε υπό ανακαίνιση, οπότε μετέφεραν το εθνικιστικό και ελιτίστικο πάρτι τους στο μουσικό-συνεδριακό μέγαρο του Τάμπερε.

Το 1918 η πόλη του Τάμπερε υπήρξε προπύργιο των Κόκκινων, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αυτό το πράγμα δεν το ’χουμε ξεχάσει. Στην κεντρική πλατεία και στις γύρω περιοχές σκοτώθηκαν χιλιάδες επαναστάτες. Θέλαμε να δείξουμε πως εξακολουθούν να υπάρχουν επαναστατημένα άτομα εδώ πέρα, κι ότι δεν έχουμε λησμονήσει το παρελθόν. Διοργανώθηκε λοιπόν μια διαδήλωση μ’ ένα κατεξοχήν δημοφιλές θέμα, το χόκεϊ επί πάγου, για να πάμε ακάλεστοι στο πάρτι τους. Τ’ όνομα της διαμαρτυρίας: Kiakkovierasjuhlat – που θα μπορούσε ν’ αποδοθεί «Στο πάρτι με τα μπ(αστ)ούνια…»

«Η ιθαγένεια είναι μια απάτη – Κάτω το κράτος!»

Χοκεάδες διαδηλωτές τζούρεψαν μερικές εθνικές σημαίες και τις στείλανε στον αγύριστο, ενώ οι ίδιοι οι μπάτσοι κατέβασαν κάμποσες άλλες σημαίες για ν’ αποτρέψουν την κλοπή.

Περίπου 500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, μερικοί πιστοί στο θέμα του χόκεϊ επί πάγου, άλλοι μ’ εμφανή προτίμηση στα πυροτεχνικά. Δεν καταφέραμε να εφορμήσουμε με τα μπούνια στο προεδρικό γκαλά, ωστόσο η πραγματικότητα της ταξικής κοινωνίας ακούστηκε γερά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κι άλλωστε, κυκλοφόρησε και τις επόμενες μέρες σ’ όλες τις μεγάλες εφημερίδες, που εμφανίστηκαν συγκλονισμένες για τις σπασμένες βιτρίνες και τους τραυματίες μπάτσους.

Η αστυνομία εμπόδισε το διάβα μας στον κεντρικό δρόμο, κι έτσι πορευτήκαμε σε πλαϊνές οδούς. Όταν οι περισσότεροι θεώρησαν πως η διαμαρτυρία είχε έρθει στο τέλος της κι ήδη φεύγανε απ’ τον τόπο, ορισμένοι συμμετέχοντες θέλησαν να πάνε πίσω στο χώρο όπου τελούνταν η προεδρική γιορτή. Κάπου εκεί έγινε μια σύλληψη. Ο κόσμος που ’χε παραμείνει στα πέριξ γύρισε στα κιγκλιδώματα μπροστά απ’ το μέγαρο του Τάμπερε, καταφέρνοντας να προκαλέσει τη φρουρά και να επιτεθεί στους μπάτσους για μία ακόμη φορά. Στη συνέχεια οι περισσότεροι διαδηλωτές την έκαναν απ’ το σημείο, και η αστυνομία έκανε προσαγωγές όπου βρήκε.

Συνολικά 28 άτομα συνελήφθησαν. Αφέθηκαν μες στα επόμενα δυο μερόνυχτα με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες και πρόστιμα που κυμαίνονται από 60 έως 200 ευρώ.

στ’ αγγλικά