Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία: Εμπρηστική επίθεση σε ATM της Banco Santander σε αλληλεγγύη στη Μόνικα Καμπαγέρο και στον Φρανσίσκο Σολάρ

Η αλληλεγγύη είναι μια δύναμη ζωντανή! Τσίτα τα γκάζια!

Τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη 2013, την ώρα που έδυε ο καυτός ήλιος στους 34 βαθμούς Κελσίου και ξεπρόβαλε τ’ ολόγιομο φεγγάρι στον ουρανό, επισκεφτήκαμε την τράπεζα Santander επί της λεωφόρου Οσβάλντου Αράνια, απέναντι από ένα πόστο των μπάτσων. Μπήκαμε στο τραπεζικό υποκατάστημα και αφήσαμε πλάι στα ΑΤΜ ένα χριστουγεννιάτικο εμπρηστικό δωράκι, έχοντας την ξεκάθαρη πρόθεση να ρημάξουμε το μέρος. Κατόπιν τούτου, ο χρόνος και η φωτιά κάνανε το κομμάτι τους. Δεν πήγαμε εκεί για να κλέψουμε τα βρομερά λεφτά τους, αλλά για να τα κάψουμε, κι ο στόχος μας επετεύχθη:

Επιτεθήκαμε, προκαλέσαμε καταστροφές, την κάναμε αλώβητοι, και δείξαμε με αυτή την ενέργεια πως η αλληλεγγύη δεν είναι ένα κενό σλόγκαν κι ότι δε βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της μοναχά στα λόγια. Αυτή η μικρή χειρονομία αποδεικνύει πως η αύξηση των μέτρων επιτήρησης στην πόλη του Πόρτο Αλέγκρε δεν μπορεί να φρενάρει τη βούλησή μας ν’ αμφισβητούμε διαρκώς την εξουσία, μιας και πάντα μπορούμε να βρούμε τρόπους να ξεγλιστρήσουμε από το «μέγα κτήνος», ξεκινώντας απ’ την αποδόμηση των ίδιων μας των φόβων.

Ας αποτελέσει αυτή η δράση έναν πυροκροτητή για όλες τις αντάρτικες καρδιές, ώστε να περάσουνε στη μάχη ενάντια στα «σχέδια επιτάχυνσης της ανάπτυξης», κι επίσης κόντρα στο Μουντιάλ 2014, που παίρνει τα πάντα παραμάζωμα πηγαίνοντας με χίλια. Είναι προφανές ωστόσο ότι ο αγώνας δεν περιορίζεται μονάχα εναντίον αυτής της αθλητικής διοργάνωσης που βιάζει τόσο και τόσο κόσμο. Με τη θέρμη αυτού του εμπρησμού δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και στους Ραφαέλ Βιέιρα και Ζαΐρ Σέισας «Μπαϊάνου», κρατούμενους στο Ρίο ντε Ζανέιρο για τις ταραχές των προηγούμενων μηνών, σε όσους αντιστέκονται στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Μπέλο Μόντε, σε όλους όσους διώκονται για τις διαδηλώσεις του χειμώνα (δηλ. Ιούνη με Σεπτέμβρη), αλλά και σε όλους όσους μάχονται ενάντια στην εξουσία σε κάθε γωνιά της γης κι έρχονται αντιμέτωποι με το βάρος του σωφρονιστικού συστήματος σε Αργεντινή, Ελλάδα, Ινδονησία, Χιλή, Ιταλία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Μεξικό, Γερμανία, Ισπανία.

Μ’ αυτήν τη μικρή επίθεση εναντίον ισπανικών συμφερόντων στέλνουμε την αλληλέγγυα δύναμή μας στη Μόνικα Καμπαγέρο και στον Φρανσίσκο Σολάρ, έγκλειστους πίσω απ’ τα θανατηφόρα σίδερα του ισπανικού κράτους, σε καθεστώς απομόνωσης και υψίστης ασφαλείας FIES.

Απέναντι στην καταστολή, ενεργό αλληλεγγύη με όλες τις πιθανές μεθόδους!

Δύναμη και αλληλεγγύη στη Μόνικα και στον Φρανσίσκο!

Λευτεριά στον Μπαϊάνου και στον Ραφαέλ Βιέιρα, αιχμαλώτους στο Ρίο ντε Ζανέιρο!

Σημείωση: Απ’ όσο είδαμε, ο καθεστωτικός Τύπος δεν ανέφερε τίποτε για την επίθεση της 16ης Δεκέμβρη· έλα όμως που η καταστροφή ήταν παραπάνω από αισθητή, αφού τα ΑΤΜ γίνανε σμπαράλια, με αποτέλεσμα η τράπεζα να παραμένει ως σήμερα κλειστή

στα πορτογαλικά