ΗΠΑ: Ενημερώσεις απ’ τη διαδήλωση θορύβου, παραμονή πρωτοχρονιάς, στο Σηάτλ

Αν εξαιρέσει κανείς πως είδαμε κάποια πολύ ωραία τυπάκια να συλλαμβάνονται, η βραδιά δεν πήγε κι άσχημα. Μερικά κουίρ συντρόφια κι η αφεντιά μου είχαμε χτυπήσει κάμποσα ποτάκια και ναρκωτικά, κι είχαμε ξαμοληθεί για γκραφίτι το ίδιο βράδυ, όταν θυμηθήκαμε πως υποτίθεται ότι θα έπαιζε μια θορυβώδης διαδήλωση μπροστά από κείνο το στρατόπεδο ανηλίκων στα όρια της γειτονιάς Άφρικαταουν. Φτάσαμε μετά τ’ αρχίνημα της εκδήλωσης, αλλά προλάβαμε κι εμείς λίγο απ’ το γλέντι. Όταν σκάσαμε μύτη, βρήκαμε κάτι χαριτωμένα παιδιά και οργισμένους τύπους με μάσκες ανόνυμους να τα έχουνε πάρει ελαφρώς κρανίο. Εκεί ήταν κι ένας απ’ τους ακτιβιστές που τα μίντια φτιάχνονται να τραβάνε με τις κάμερες, και στην πραγματικότητα έγινε τζατζάρισμα με τους μπάτσους και μπουρδελεύτηκε κι ένα περιπολικό τους, και στη συνέχεια μερικά σένια παιδιά τραβήχτηκαν στο τμήμα, αλλιώς τολμώ να πω ότι το όλο σκηνικό θα μου ’χε μείνει σαν κάποιο είδος ιλεγκαλιστικής ερωτικής περίπτυξης. Συνολικά επικράτησε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Ένα μπατσικό έγινε όπα. Κι ύστερα λευκά ρατσιστόμουτρα βάλθηκαν να κράζουν στο διαδίκτυο. Αν δεν πάει πολύ χάλια το πράγμα με τις συλλήψεις, θα έλεγα ότι τα ’σπασε αυτή η πρωτοχρονιά, και το ’χω σίγουρο πως οσονούπω ο κόσμος θα τα σπάσει ξανά στο Πασίφικ Νόρθγουεστ. Μ’ όλους αυτούς τους παίδες να κάνουνε σπασίματα στα μουλωχτά στην Ολύμπια και όλους αυτούς τους ανεξέλεγκτους να παρτάρουν έτσι στο Σηάτλ, δε βλέπω το λόγο αυτός εδώ να μην είναι ο χειμώνας της εύθυμης δυσαρέσκειάς μας.

Γαμώ τις φυλακές και την κοινωνία που τις πέταγε.

Περισσότερο κι απ’ το να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν, ελπίζω κάποιοι από μας ν’ αποφασίσουμε να αφήσουμε τα πράγματα να συμβούν.

Άντε, μαλάκες,
Αυτονομιστικούς χαιρετισμούς
_

Άλλη μία ανταπόκριση από την ίδια νύχτα:

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας και βουλιάγματος στο σκοτάδι, μερικοί/-ές από μας στο Πασίφικ Νόρθγουεστ λήξαμε το 2013 μ’ ένα μπαμ. Στα τέλη Νοέμβρη είχε βγει κάλεσμα για μια διαδήλωση θορύβου έξω απ’ τη φυλακή νέων στη γωνία της 12ης οδού με Άλντερ, κι είχε γίνει αφισοκόλληση σ’ όλο το Σηάτλ και στο κέντρο της Ολύμπια.

Αυτόνομα άτομα και ομάδες συγγένειας μαζευτήκαμε μπροστά στη φυλακή περίπου στις 8μ.μ., ώσπου ξεκινήσαμε μια πορεία με παλμό γύρω από το συγκρότημα της φυλακής. Μοιράστηκαν σε πολλές μεριές φυλλάδια με το ακόλουθο κείμενο:

«Η δημοτική αρχή του Σηάτλ έχει στα σκαριά το σχεδιασμό ενός καινούργιου “Κέντρου Δικαιοσύνης Παιδιών και Οικογένειας” που θ’ αντικαταστήσει την παρούσα φυλακή επί της 12ης και Άλντερ. Ενώ η καινούργια αυτή φυλακή προτείνεται να έχει λιγότερες κλίνες, στην ουσία ενσωματώνεται απρόσκοπτα στις νέες μεθόδους ήπιας αστυνόμευσης και διάχυτου ελέγχου. Όταν οι εναλλακτικές στον εγκλεισμό είναι τα βραχιόλια στον αστράγαλο, οι επιτηρητές της υφ’ όρων αποφυλάκισης και η υποχρεωτική κοινωνική υπηρεσία, η φυλακή δε συρρικνώνεται, αλλά απλούστατα επεκτείνει τα όριά της εκτός των τειχών. Η φυλακή που έχουμε μπροστά μας μετατρέπεται γοργά σε κοινωνική φυλακή που μας περιβάλλει. Ας καταστρέψουμε αυτόν τον κόσμο της κυριαρχίας, αντί να του φοράμε καινούργια ρουχαλάκια».

Ο παλμός της διαδήλωσης εντάθηκε καθώς άτομα σε μαύρο μπλοκ, μια μπάντα δρόμου κι άλλος κόσμος κάναμε όσο περισσότερη φασαρία μπορούσαμε. Αφού σταθήκαμε κάνα μισάωρο σ’ ένα σημείο προκαλώντας θόρυβο, αρχίσαμε να πορευόμαστε περικυκλικά της φυλακής. Ανάψαμε καπνογόνα και πυροτεχνήματα (εδώ να πούμε πως μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να ’χουνε λίγο το νου τους στα φίλια πυρά την άλλη φορά!) και βομβαρδίσαμε με μπογιές τόσο το κτήριο της φυλακής, όσο και τα περιπολικά που ακολουθούσανε στενά την πορεία. Γράψαμε επίσης συνθήματα με σπρέι στην περιοχή γύρω απ’ το στρατόπεδο κράτησης ανηλίκων. Φέραμε γύρα τρεις φορές το τετράγωνο της φυλακής και παραμείναμε αρκετή ώρα στο δρόμο, κι όλο αυτό το διάστημα μας είχανε από κοντά μπόλικα αυτοκίνητα των γουρουνιών, με τις σειρήνες να ουρλιάζουν. Ο ενθουσιασμός στο δρόμο ήτανε χειροπιαστός, κι η πορεία μετατράπηκε στην πιο ταραχώδη σύγκρουση που αναζωπυρώσανε αναρχικοί/-ές στο Σηάτλ εδώ και κάμποσο καιρό.

Απομακρυνθήκαμε από τη φυλακή βαδίζοντας πάνω στη 12η οδό. Σ’ αυτό το σημείο η ένταση κορυφώθηκε, όταν εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα σε ευθεία βολή κατά των περιπολικών των χοιρινών. Ένα πανό χρησιμοποιήθηκε στρατηγικά για ν’ απωθήσει τα μπατσικά απ’ τον κόσμο της διαδήλωσης. Μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, σταντ εφημερίδων, δοχεία απορριμμάτων, οδικά σήματα και άλλα αντικείμενα σύρθηκαν στο δρόμο, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουμε τη διέλευση των γουρουνιών. Καθώς ο κόσμος άρχισε ν’ αραιώνει, πετάχτηκαν πετρίδια και βόμβες μπογιάς σε αμάξια της αστυνομικής διεύθυνσης του Σηάτλ, κάποια με πινακίδες κι άλλα χωρίς διακριτικά.

Στο τέλος οι μπάτσοι εφόρμησαν στη διαδήλωση. Πολλοί/-ές διαφύγανε στα γύρω στενά και μες στο πανεπιστήμιο του Σηάτλ (πέφτοντας, δυστυχώς, πάνω σε πολλά χοιρινά της φύλαξης του πανεπιστημίου που επέβαιναν σε ποδήλατα και δίκυκλα!). Πέντε άτομα συνελήφθησαν συνολικά, κι όλα τους έχουν αφεθεί ελεύθερα πλην ενός.

Η παραμονή της πρωτοχρονιάς σηματοδότησε μια νέα μορφή συνοχής αναμεταξύ αναρχικών από διάφορες πόλεις του Πασίφικ Νόρθγουεστ. Όσο κυλάνε οι μέρες του νέου έτους, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν τη δυναμική με σκοπό να στηθεί ένα σκόπιμο και ανεπίσημο δίκτυο αναρχικής σύγκρουσης ενάντια στις φυλακές και στην κοινωνία που τις κατασκευάζει.

πηγή: nwanarchistnews (α, β)