Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ: Πορεία κατά του εξευγενισμού και των εκτοπίσεων

Ακολουθούν τα λόγια που προβάλλονται στο βίντεο, καθώς και το κείμενο μιας αφίσας σχετικής με την κινητοποίηση.

Την 1η Γενάρη 2014 συγκεντρωθήκαμε κάμποσος κόσμος στο Σαν Φρανσίσκο και διαδηλώσαμε ενάντια στην εκστρατεία «Πάρτε πίσω την πλατεία», την οποία έχουν εξαπολύσει και χρηματοδοτούν ματσωμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Τους τελευταίους μήνες, οι μπάτσοι έχουν εκδιώξει κόσμο από δημόσιους χώρους σταθμών του δικτύου του μετρό BART. Την ίδια στιγμή, νεόδμητα οικιστικά συγκροτήματα έχουν ανεγερθεί στη γειτονιά. Έχει γίνει πια ξεκάθαρη η σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της αστυνομικής κτηνωδίας και στο διαρκή εξευγενισμό της περιοχής. Αστυνομία και οικιστική ανάπλαση δουλεύουνε μαζί.

Την περασμένη χρονιά, όργανα της αστυνομικής διεύθυνσης του Σαν Φρανσίσκο βιντεοσκοπήθηκαν να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν τον πρωτοετή φοιτητή Κέβιν Κλαρκ επί της 24ης οδού και της οδού Μίσσιον, στην πλατεία ενός αναπλασμένου σταθμού του BART. Πρόσφατα, οι μπάτσοι επιδόθηκαν σε αγριότητες κατά τη σύλληψη του Ντ’Πάρις Ουίλλιαμς, ο οποίος ήτανε… οπλισμένος μ’ ένα χυμό και ένα καπ κέικ. Μόλις πέρυσι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός αγοριού (Λατίνου) στην περιοχή του Μίσσιον, γεγονός που πυροδότησε δυο νύχτες ταραχών και επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα της οδού Βαλένσια. Το καλοκαίρι του 2011 οι μπάτσοι είχανε πυροβολήσει τον Κέννεθ Χάρντινγκ τον νεότερο, στο Μπέυβιου, επειδή είχε αποφύγει να πληρώσει το κόμιστρο του τραμ. Ο ίδιος πνίγηκε μες στο αίμα του σωριασμένος στο δρόμο, ενόσω οι μπάτσοι εμπόδιζαν παρευρισκόμενους να του παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την ίδια εκείνη νύχτα εξερράγησαν οι δρόμοι του Μίσσιον.

Ύστερα απ’ τα μπάχαλα που ξέσπασαν λίγες ώρες πριν την πρωτομαγιά του 2012 κατά μήκος της οδού Βαλένσια ενάντια στη διαδικασία εξευγενισμού, η μπατσαρία του Σαν Φρανσίσκο έχει επανειλημμένα αποπειραθεί ν’ ανακόψει την κάθοδο αναρχικών και άλλων μαχητών στο δρόμο. Οι δράσεις που πραγματώσαμε την πρωτομηνιά του 2014 δείχνουν πως δε μασάμε μία, και θα εξακολουθήσουμε να μη παραδίδουμε τους εαυτούς μας στο φόβο, στην προσπάθειά μας να πολεμήσουμε τις εξώσεις.

Στέγαση για όλες κι όλους!

Μπάτσοι και πολυτελείς κατοικίες πάνε χέρι χέρι

Τελευταία, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουνε πιέσει για την «εκκαθάριση της πιάτσας». Αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής έχει εκτοπίσει διά της βίας πολύ κόσμο, ενώ διάφοροι μεσοαστοί χίπστερς χτυπάνε ποτάκια ανενόχλητοι έξω στο πάρκο Ντολόρες. Ταυτόχρονα, οι παράγοντες ανάπτυξης και μεσιτικής έχουν ανακοινώσει την κατασκευή ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος πολυτελείας επί της 16ης οδού. Οι εν λόγω παράγοντες χρειάζονται τις σκούπες της αστυνομίας για να απομακρύνουν τους φτωχούς, την ώρα που ο καπιταλισμός πετάει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους μέσω εξώσεων, αύξησης ενοικίων και κακά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Με τη σειρά τους, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εξαναγκάζονται να βγάλουν λεφτά με παράνομα μέσα για να επιβιώσουν, κι έτσι διοχετεύονται μυριάδες στη φυλακή. Οι μπάτσοι είναι οι φαντάροι της διαδικασίας εξευγενισμού.

Στη δεκαετία του 1970, η κατασκευή του δικτύου BART απείλησε οικογένειες της γειτονιάς του Μίσσιον με μαζική εκκένωση. Όμως οι άνθρωποι συσπειρώθηκαν έναντι της κοινής απειλής και βάλανε φρένο στις εξώσεις. Τότε, όπως και τώρα, οι μπάτσοι προσπάθησαν να καθαρίσουνε τους δρόμους. Στόχευσαν τους νέους που επέβαιναν σε οχήματα με τροποποιημένες αναρτήσεις, κόβοντάς τους πρόστιμα και τραμπουκίζοντάς τους. Ωστόσο ο κόσμος ήτανε σε σύμπνοια, και σύστησε ακόμα και καμπάνια αλληλεγγύης ονόματι Los Siete de la Raza («Οι Εφτά της Ράτσας») γύρω από επτά νεαρούς Λατίνους απ’ την περιοχή του Μίσσιον που ’χαν κατηγορηθεί για το φόνο ενός αξιωματικού της αστυνομίας (και απαλλάχθηκαν στη δίκη). Στις μέρες μας, οι νέοι μπαίνουν στο στόχαστρο των σφαιρών και της κτηνωδίας της αστυνομίας. Όσο τα ενοίκια και τα πολυτελή συγκροτήματα ανεβαίνουν, εξίσου αυξάνεται κι η κακοποίηση που αντιμετωπίζουμε απ’ τα χέρια των χοιρινών. Αυτή εδώ πέρα είναι γειτονιά μας, κι αυτοί εδώ δεν είναι «μπάτσοι μας». Πρόκειται για τύπους που εμφανίζονται στην περιοχή για να εξασφαλίσουν ότι θα εκδιωχθούμε απ’ τα σπίτια μας και θα μείνουμε άστεγοι. Πρόκειται για εχθρούς μας.

πηγή/φωτογραφίες απ’ την πορεία: fireworks bay area