Οχάιο, ΗΠΑ: Ποιος στο διάολο είναι ο Sean Swain;

Ο Σων Σουέιν είναι το μοναχοπαίδι ενός συνταξιούχου εργάτη αυτοκινητοβιομηχανίας και μιας μαμάς που έμενε στο σπίτι. Έχει αποποιηθεί το απολυτήριο λυκείου, το πτυχίο κολεγίου και την αξιότιμη απαλλαγή του απ’ το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σων κρατείται όμηρος στα κελιά του κράτους πάνω από εικοσαετία. Θανάτωσε κάποιον με μαχαίρι, όμως βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα όταν συνέβη αυτό. Η δικαιοσύνη δεν εξέτασε ποτέ τα πραγματικά περιστατικά, και τον καταδίκασε για φόνο, και πάει λέγοντας. Ο προφανής λόγος της τιμωρίας του, αντί της απαλλαγής, είναι το γεγονός πως ο νεκρός υπήρξε συγγενικό πρόσωπο ενός υπαλλήλου δικαστηρίων.

Έχει επίσης διωχθεί για υποτιθέμενη συμμετοχή στο Στρατό των 12 Πιθήκων* – μιας κίνησης κρατουμένων για τη διάδοση της ανταρσίας σε φυλακές του Οχάιο, η οποία λίγο λίγο εξαπλώνεται. Ο Σων ποτέ δεν αποδοκίμασε το Στρατό των 12 Πιθήκων (ίσα ίσα), αλλά πάντως αρνείται τη δική του εμπλοκή στην εν λόγω κινητοποίηση. Ένας άλλος φυλακισμένος, που έχει αναλάβει τη συμμετοχή του στην ίδια πρωτοβουλία, έχει δηλώσει πως ο Σων δε φέρει οποιαδήποτε ανάμειξη. Παρ’ όλα αυτά, ο Σων τιμωρήθηκε και γι’ αυτή την υπόθεση, κι επί της παρούσης βρίσκεται 23 ώρες τη μέρα σε απομόνωση, χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή.

Κατά τα λεγόμενα των ομοσπονδιακών δικαστηρίων, τα γραπτά του Σων από τη φυλακή «προωθούν την αναρχία και την ανταρσία εναντίον της εξουσίας». Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την αναγκαιότητα του να οπλιστούν οι άστεγοι, να πυρποληθούν οι τράπεζες και τα δικαστικά μέγαρα, να καταργηθεί το κράτος και να εξαρθρωθεί ο πολιτισμός, με σκοπό να φτιαχτεί κάτι καλύτερο τέλος πάντων. Το έργο του** διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή χωρίς αντίτιμο, επειδή το σύστημα του Κεφαλαίου απλά γαμιέται, και κανείς δε θα ’πρεπε να χρηματίζεται για να αρθρώνει την αλήθεια.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα κόμικ που έβγαλε με αφορμή τη φετινή υποψηφιότητά του για τη θέση του κυβερνήτη του Οχάιο…

* Army of the 12 Monkeys· βλ. σχετικό υλικό στ’ αγγλικά: ge.tt/2ckaeFO/v/0, ge.tt/6UJJ4xP/v/0, ge.tt/6UJJ4xP
** Μερικές μπροσούρες του Σων βρίσκονται εδώ πέρα: seanswain.org/zines