Μπεζανσόν, Γαλλία: Ενάντια στην αστική ανάπλαση και στα παρεπόμενά της

Η πόλη της Μπεζανσόν βρίσκεται σε διαδικασία αποστείρωσης και εξευγενισμού, με τους φτωχούς να εκτοπίζονται όχι μονάχα απ’ τους μπλέδες μπάτσους κι άλλες κατασταλτικές μονάδες, αλλά και από τους παράγοντες της αστικής ανάπλασης, τους μεσίτες, αρχιτέκτονες κι εμπόρους, που θέτουνε σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, τα οποία δε στοχεύουν παρά μόνο στο ν’ ανοίξουν δρόμο στα φράγκα και σ’ αυτούς που τα ’χουνε.

Η αστική ανάπλαση υλοποιείται πρωτίστως μέσω της προβλεπόμενης για το 2014 ολοκλήρωσης της κατασκευής του τραμ, την ευθύνη της οποίας έχει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Eurovia, θυγατρική της VINCI. Μπορούμε να δούμε πλέον το μετασχηματισμό του αστικού πεδίου μέσω μιας αρχιτεκτονικής που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συναντήσεις, μέσω της κατοχής των δημόσιων χώρων, με ένα σύστημα επιτήρησης και ελέγχου που εντείνεται από τον πολλαπλασιασμό των καμερών ασφαλείας και τ’ αμέτρητα σποτάκια φωτισμού κατά μήκος της γραμμής του τραμ, που αποσκοπούν στον περιορισμό των ελεύθερων ζωνών της πόλης. Η τοποθέτηση τσιπ σε κάθε κάρτα επιβίβασης στο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Ginko αποτελεί επίσης τμήμα του ελέγχου επί της ζωής μας και συγκεκριμένα επί των διαδρομών μας στην πόλη.

Ο εξευγενισμός, ακόμη, λειτουργεί προς το συμφέρον των εμπόρων, οι οποίοι είναι πάντοτε έτοιμοι να εκδιώξουν την «αληταρία», τους αστέγους ή λοιπούς ανεπιθύμητους που βρίσκονται στο δημόσιο διάβα: πολλοί από τους μαγαζάτορες αμολάνε επιβλαβή χημικά στην αγορά και στα πεζοδρόμιά τους, προκειμένου να διώξουν από ’κεί τους παρίες, ή φωνάζουνε και τους μπάτσους για να τους μαζέψουν.

Όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης, οι μεσίτες μοιράζονται κι αυτοί το κομμάτι που τους αντιστοιχεί απ’ την πίτα. Η εταιρεία Eiffage, γνωστή επίσης για την κατασκευή συγκροτημάτων φυλακών, σπεκουλάρει ανάμεσα σε άλλα και με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και των συν αυτώ λοφτ πολυτελείας στην πλατεία Παστέρ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός γιγαντιαίου υπόγειου πάρκινγκ για λεφτάδες και καταναλωτές το οποίο θα βγάζει επί της οδού Κλωντ Πουιγέ. Αρκεί να πούμε ότι ο εν λόγω δρόμος, στον οποίο μέχρι σήμερα αράζει και γλεντάει κόσμος, θα πρέπει να εκχωρηθεί στους ματσωμένους ενοίκους και στα οχήματά τους. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για την κατασκευή διαμερισμάτων επί της οδού Προυντόν (δίπλα απ’ την οδό Μπερσό), τα οποία χτίζει η εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας SMCI για να τα διαθέσει σε εξωφρενικές τιμές, που ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη συνοικία Μπαττάν οι μεσίτες εκμεταλλεύονται την έλευση του τραμ για να ανεβάσουν τις τιμές των ενοικίων. Παρομοίως, ένα σουπερμάρκετ για πλουσίους της αλυσίδας Casino Shop είναι υπό κατασκευή στον αριθμό 6 της οδού Μαντλέν…

Η πόλη παραμένει πάνω απ’ όλα ένα εργαλείο στα χέρια των ισχυρών, προκειμένου να καναλιζάρουν τις εξεγέρσεις ενάντια σ’ αυτόν τον κόσμο. Μπορούμε ωστόσο όλοι μας να δράσουμε άμεσα ενάντια σε αυτή την πόλη-φυλακή που επιχειρεί να μας επιβάλει η εξουσία: με συνθήματα, με σαμποτάζ και με την καταστροφή των πολλαπλών πλοκαμιών της καπιταλιστικής και κρατικής κυριαρχίας που μας πλασάρουν.

Δεν πρέπει να παραιτηθούμε, ούτε και να κοιτάξουμε πώς να ξεγλιστρήσουμε απ’ τη μέγγενη που μας κρατά παγιδευμένους, αλλά να επιτεθούμε ενάντια στα σχέδια ανάπλασης, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για τους σάπιους καρπούς της ίδιας και αυτής διαδικασίας: της υπό κατασκευή γιγαντιαίας πόλης-φυλακή.

Όσο σπεκουλάρουνε με τις ζωές/τις πόλεις μας,
ας μένουν ανήσυχοι για τις κακές μας προθέσεις.

Αφίσα που κολλήθηκε λίγο πολύ σε όλη την πόλη της Μπεζανσόν.