Βαρκελώνη: Ενημέρωση από την αντικαπιταλιστική διαδήλωση της πρωτομαγιάς

Τούτη την πρωτομαγιά, μετά την πρωινή ελευθεριακή συνάντηση στο κέντρο της Βαρκελώνης, καλέστηκε πορεία για τις 5.30 τ’ απόγεμα. Το κάλεσμα ήταν για τη συγκρότηση ελευθεριακού μπλοκ της αντικαπιταλιστικής διαδήλωσης, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά και για την κοινωνική επανάσταση.

Εκεί συναντήθηκαν όλοι όσοι δε χωράνε στις διαδηλώσεις των μεγάλων κομμάτων και πλειοψηφικών συνδικάτων. Μια κατάσταση ετερόκλητη που άγγιζε τα όρια του γελοίου ενόσω το Μέτωπο Πολιτών της Καταλονίας βομβάρδιζε τους διαδηλωτές με μεταπολεμικά άσματα ή παλιομοδίτικο ροκ κομμουνιστών τραγουδιαρέων. Εκτός απ’ αυτήν τη σέχτα της κοινωνίας των πολιτών, παρόντα ήταν επίσης τα συνήθη μειοψηφικά αριστερά συνδικάτα, σταλινικά γκρουπούσκουλα, μπλοκ κινημάτων κάθε απόχρωσης, και πάει λέγοντας. Εν μέσω όλου αυτού του συρφετού έπαιζε κι ένα μαύρο μπλοκ, με τον περισσότερο κόσμο να είναι κουκουλωμένος και να φωνάζει συνθήματα όπως «ο λαός ενωμένος δουλεύει δίχως κόμμα», «ο λαός οργανωμένος δουλεύει δίχως κράτος», «η δημοκρατία βαστάει όσο βαστάει η υπακοή», «είμαστε αντιδημοκράτες», «κάτω τα τείχη των φυλακών», ανάμεσα σε άλλα.

Αφότου η πορεία έκανε μερικές γύρες αντιμέτωπη με μια αστυνομία που προστάτευε τις πιο τουριστικές και τσίλικες συνοικίες –εκεί όπου είχαν ξεσπάσει σοβαρές ταραχές κατά τη διάρκεια της τελευταίας πορείας σε αλληλεγγύη στους κατηγορουμένους για την περικύκλωση του τοπικού κοινοβουλίου–, άρχισαν τα σπασίματα τραπεζών, μεσιτικών γραφείων και οδικών εξοπλισμών.

Έγιναν προσπάθειες να κρατηθούν όσο πιο μακριά γινόταν όλοι οι διψασμένοι για φωτογραφίες και βίντεο ματάκηδες, που μετά ανεβάζουν τα στιγμιότυπα στο ίντερνετ για να τα σχολιάσουν με τα φιλαράκια τους, αλλά κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατο λόγω των χαρακτηριστικών της πορείας. Βέβαια, όλο και κάποιοι περίεργοι απέμειναν δίχως τις μηχανές τους, ενόσω ακούγονταν οι αναμενόμενες ενάντιες κριτικές όσων υπερασπίζονται την αστικοφιλελεύθερη βερσιόν της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία και συνδράμει το κράτος να φυλακίζει συντρόφια. Μετά από κάμποσα σπασίματα και καψίματα τραπεζών και κάδων, η πορεία έφτασε στην Κυβερνητική Έδρα, όπου και χωρίστηκε στα δυο. Από τα μεγάφωνα της διαδήλωσης που έφεραν οι αριστεροί ακούγονταν κατηγόριες εναντίον των κουκουλωμένων, πως «διέλυσαν την ενωτική κινητοποίηση», κι αφού ανταλλάχτηκαν κάποιες κουβέντες και ευγενικές χειρονομίες, το έργο θεωρήθηκε λήξαν. Το μαύρο μπλοκ συνέχισε να πορεύεται σε μία λεωφόρο που ήταν ακατάλληλη είτε για επίθεση είτε για άμυνα. Με το που χτυπήθηκε άλλη μια τράπεζα, οι μπάτσοι έκαναν ντου και σκόρπισαν την κατοστάρα των συντρόφων που βρίσκονταν στο σημείο.

Λίγο αργότερα διάφορα μέσα ανέφεραν πως είχαν παίξει 4 συλλήψεις. Στα συντρόφια που συνελήφθησαν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα από τα τμήματα όπου κρατούνταν.

Φουλ αλληλεγγύη στους συλληφθέντες!

Κοινωνικό πόλεμο ενάντια στο Κεφάλαιο, στους υπερασπιστές του και στους ψευτοκριτικούς του!

Για μια πρωτομαγιά ταραχών!
Για μια πρωτομαγιά κάθε μέρα!

στα ισπανικά